spalanie w mini
Re: spalanie w mini
W mini one po chip tunningu , montażu układu dolotowego stożkowego z pipercross-u, oraz po zmianie układu wydechowego na sportowy z MG uzyskałem 130km i spalanie oscyluje się w granicach:
Miasto: 10L
Trasa: 8,5L
Jest to wynik przy skrzyni manualnej a jak wiem automat na prawo palić o ok 1L więcej.
Z tego co mi wiadomo to mini one ma max moment obrotowy przy ciut ponad 3tyś/obr a w cooperze 115km max monent wynosi ponad 5 tyś/obr. Ale wszystko jest uzależnione od stylu jazdy.
Aha i spalanie nie jest uzależnione od wielkości i grubości opon ja miałem zamontowane początkowe alumy 7x16 i oponki 205/50R16 później chromy 7,5x17 na runflatach Pirelli Euforia 205/45R17 i zupełnie nie polecam tych opon zmieniłem na 205/40R17 marki Semperit i wtedy dopiero czułem nawierzchnię !! Aktualnie mam zamontowane felgi chromowane 20 calowe na oponkach 225/30R20 i teraz to dopiero jest JAZDA po naszych PL dziurawych drogach !! Ale spalanie ciągle jest niezmienne w zależności od szerokości opon to jest jakiś steroetyp !!
Miasto: 10L
Trasa: 8,5L
Jest to wynik przy skrzyni manualnej a jak wiem automat na prawo palić o ok 1L więcej.
Z tego co mi wiadomo to mini one ma max moment obrotowy przy ciut ponad 3tyś/obr a w cooperze 115km max monent wynosi ponad 5 tyś/obr. Ale wszystko jest uzależnione od stylu jazdy.
Aha i spalanie nie jest uzależnione od wielkości i grubości opon ja miałem zamontowane początkowe alumy 7x16 i oponki 205/50R16 później chromy 7,5x17 na runflatach Pirelli Euforia 205/45R17 i zupełnie nie polecam tych opon zmieniłem na 205/40R17 marki Semperit i wtedy dopiero czułem nawierzchnię !! Aktualnie mam zamontowane felgi chromowane 20 calowe na oponkach 225/30R20 i teraz to dopiero jest JAZDA po naszych PL dziurawych drogach !! Ale spalanie ciągle jest niezmienne w zależności od szerokości opon to jest jakiś steroetyp !!
a mój Cooper po zatankowaniu PB95 pali po mieście zazwyczaj 9-12 litrów, a na trasie jadąc max 130km/h bez klimy jestem w stanie osiągnąc 6,0 l
Ja mam coopera automat i mi pali:
- miasto 9-12 litrów - zależnie od tego ile % jazdy przypada na stanie w korkach (przy czym 9 wychodzi przy 0%, a 12 przy jeżdzeniu głównie w korkach
- trasa 7-8 litrów - co ciekawe najmniej spala (6,7-6,9) na odcinku gdy się męczę za jakimś tirem w tempie 70-80, a na autostradzie wyszło mi 7,2 - 7,5
Ciekawostką jest, że próbowałem w trasie jadąc jednostajnym tempem około 130 km/h jechać z wyłączoną klimą i nie było żadnej różnicy, nawet najmniejszej w spalaniu - nie wiem czy to ma znaczenie, ale było już popołudnie i nie było jakiegoś dużego upału (23 stopnie, a klimę miałem ustawioną na 19 stopni)
- miasto 9-12 litrów - zależnie od tego ile % jazdy przypada na stanie w korkach (przy czym 9 wychodzi przy 0%, a 12 przy jeżdzeniu głównie w korkach
- trasa 7-8 litrów - co ciekawe najmniej spala (6,7-6,9) na odcinku gdy się męczę za jakimś tirem w tempie 70-80, a na autostradzie wyszło mi 7,2 - 7,5
Ciekawostką jest, że próbowałem w trasie jadąc jednostajnym tempem około 130 km/h jechać z wyłączoną klimą i nie było żadnej różnicy, nawet najmniejszej w spalaniu - nie wiem czy to ma znaczenie, ale było już popołudnie i nie było jakiegoś dużego upału (23 stopnie, a klimę miałem ustawioną na 19 stopni)
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
to raczej oczywiste : )WookiM pisze: co ciekawe najmniej spala (6,7-6,9) na odcinku gdy się męczę za jakimś tirem w tempie 70-80,
Mi pali tyle ile wleje A na baku w trasie robilem 680km, przy 180km/h w niemczech palil 10. Najgorzej w miescie,w korkach,11-12,dlatego kupuje skutera na dojazdy do pracy
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
mam pytanko do osob posiadajacych mini z komputerem. moj poprzedni mini nie mial tego dobrodziejstwa i teraz zastanawiam sie jak wiarygodne sa wskazania komputera dot. spalania.
chodzi mi o calosciowe spalanie tzw "srednie" - czy ktos testowal to z kalkulatorem i rachunkiem ze stacji, czy rzeczywiscie tak wychodzi?
u mnie jest zastanawiajaco niskie, bo nieco powyzej 10L natomiast po doswiadczeniach z poprzednim mini i oberwacji "na oko" przebiegu wydaje mi sie, ze wartosc ta powinna byc w okolicy 12L
chodzi mi o calosciowe spalanie tzw "srednie" - czy ktos testowal to z kalkulatorem i rachunkiem ze stacji, czy rzeczywiscie tak wychodzi?
u mnie jest zastanawiajaco niskie, bo nieco powyzej 10L natomiast po doswiadczeniach z poprzednim mini i oberwacji "na oko" przebiegu wydaje mi sie, ze wartosc ta powinna byc w okolicy 12L
mi komp pokazuje około 11 na mieście i pokrywa się to z wyliczeniami
mój komp trochę cygani, zaniża o około 10% - kilka razy sprawdzałem z kalkulatorem
mój pali (realnie - po doliczeniu ww 10%):
na trasie przy ok 90-100km/h - 7-7,5 l/100
na autostradzie przy ok 120-140 km/h - 8-8,5 l/100
w mieście różnie od 10,5 l/100 - przy spokojnej jeździe i bez korków do 13 l/100 przy dużych korkach albo jak mocno miniaczka popędzam
zalewam 98okt
mój pali (realnie - po doliczeniu ww 10%):
na trasie przy ok 90-100km/h - 7-7,5 l/100
na autostradzie przy ok 120-140 km/h - 8-8,5 l/100
w mieście różnie od 10,5 l/100 - przy spokojnej jeździe i bez korków do 13 l/100 przy dużych korkach albo jak mocno miniaczka popędzam
zalewam 98okt
Większa liczba oktanowa nie powoduje wzrostu mocy silnika :
Linki :
http://tuningmania.pl/tuning&serwis/teo ... paliwa.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_oktanowa
Pozdrawiam
Linki :
http://tuningmania.pl/tuning&serwis/teo ... paliwa.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_oktanowa
Pozdrawiam
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
ok, zrobilem test spalania - porownanie z kalkulatorem i z komputerem w aucie.
tankowalem Pb95 na BP
tankowanie do pelna - przejechany dystans = 424,9km, uzupelnilem bak i wlalo sie 45,55 dm3, czyli wg obliczen z kalkulatorem auto pali: 10,7 l/100km
komputer dla tych samych parametrow podal spalanie 10,3 l/100km czyli roznica w bledzie 0,4l - da sie przezyc.
dodam, ze to przy dosc umiarkowanej jezdzie, auto to MCS '03
i tak najlepsza wiescia jest to, ze tankowalem dzis za 3,57zl za litr !!!
tankowalem Pb95 na BP
tankowanie do pelna - przejechany dystans = 424,9km, uzupelnilem bak i wlalo sie 45,55 dm3, czyli wg obliczen z kalkulatorem auto pali: 10,7 l/100km
komputer dla tych samych parametrow podal spalanie 10,3 l/100km czyli roznica w bledzie 0,4l - da sie przezyc.
dodam, ze to przy dosc umiarkowanej jezdzie, auto to MCS '03
i tak najlepsza wiescia jest to, ze tankowalem dzis za 3,57zl za litr !!!
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Pb95 za tyle?? u nas od kilku dni jest nawet po 3.39
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
u Pana Stasia pewnie za tyle bym znalazl, ale nie ryzykuje az tak bardzo wole te niby "pewne" miejsca tankowania : )
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
dawny JET obecnie Lukoil wydaje mi sie dośc pewnym miejscem tankowaniadawid pisze:u Pana Stasia pewnie za tyle bym znalazl, ale nie ryzykuje az tak bardzo wole te niby "pewne" miejsca tankowania : )
dawid pisze:u Pana Stasia pewnie za tyle bym znalazl, ale nie ryzykuje az tak bardzo wole te niby "pewne" miejsca tankowania : )
.... i dlatego żal mi 20 groszy żeby zalać zalecaną PB 98