MINI - kradzieże

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

MINI - kradzieże

Post autor: dawid »

witam
wracalem wlasnie z imprezy i mialem kontrole policji... wszystko ok i pan policjant poinformowal mnie, zeby uwazac bo "mini coopery sa czesto kradzione"

troche mnie to zastanowilo, bo nigdy poki co nie slyszalem o kradziezy MINI, forum zreszta tez milczy. Czy ktos cos moze slyszal o popycie na miniaki?
Fakt faktem, nieraz widze na allegro jak ktos sprzedaje niemal calego mini w czesciach i zastanawiam sie czy to czasem nie z jakiejs rozbiorki w stodole...
Awatar użytkownika
jrock7
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R55 Cooper D

Re: MINI - kradzieże

Post autor: jrock7 »

Ale faktycznie na allegro widac coraz wiecej czesci do MINI. Rok temu przy wyszukiwaniu czesci samochodowych po wpisaniu MINI wynikiem bylo 7-8 stron. Teraz 30-40....

Pozdrowienia.
ravestation

Post autor: ravestation »

a może po prostu jest wiele rozbitków ? Wiele aut typowo na części jest także sprowadzanych spoza PL...

co do "popytu" na Mini, to mój kumpel policjant mówi tak: "jak maja ukraść to ukradną wszystko na zamówienie, zawsze trzeba uważać i tyle", ale przyznał, że na Mini nie ma za dużego "popytu"...

Mini to jednak nie jest typowa masówka jakiś jeździ pełno po naszych drogach (np. VW), i która jest kradziona z przeznaczeniem na rozbiórkę...

Ot taki może głupi przykład... u mnie w mieście niedawno ukradziono po raz pierwszy Nissana 350z... niby auto też "egzotyczne" pomimo już swego wieku... kradną wszystko
tricky10

Post autor: tricky10 »

bzdura. Klijentela która kupuje mini nie jest ze tak powiem "standardowa" bardzo trudno znalezc kupca. Także to co mówił to nie prawda :d.
girsza

Post autor: girsza »

Jak mają ukraść to i tak ukradną. dlatego najlepszym zabezpieczeniem - i chyba jedynym skutecznym - jest AC.
pzdr.
bruner77

Post autor: bruner77 »

moim skromnym zdaniem najlepszym zabezpieczeniem jest wlasne zabezpieczenie cos nietypowego (np maluchach byla moneta w skrzynce z bezpieczniami) w miniaku mozna zrobic wylacznik pradu moze bo akumulator jest z tylu. odciecie paliwa ale najlepsze jest spowodowanie zeby auto po przekreceniu kluczyka nie zagadalo wtedy zlodziej ma zagwozdke czy to akumulator czy zabezpieczenie ale wtedy z 1min na kradzież może zrobić mu sie kilka minut a raczej wtedy odpuszczają bo jednak to troche ryzykowne dla nich.

kiedys zrobilem w poprzednim aucie zabezpieczenie na zlodzieji radioodbiorników mysle ze alarm sam w sobie jest bez sensu bo reaguje jak juz sie ma wybita szybę i zamontowalem czujke która reagowala na ruch ok 1metra wokół samochodu i byla osobno włączana przelącznikiem wewnątrz - (włącza się ją wtedy kiedy auto nie stoi w miejcu gdzie ludzie sie kręca wokół auta) - jak zlodziej skrada sie do samochodu zeby zajrzeć czy radio jest w środku wtedy włącza sie głośny alarm taki jak są w domach o bardzo wysokiej tonacji. zaden zlodziej tego nie wytrzyma i spierdzieli. wyobrażcie sobie zdenerwowanie i skupienie gościa który niczego się nie spodziewa a tu jeszcze nic nie zrobil a juz wyje jak sie cofnie od auta to sie wylacza.
alicjag3
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: alicjag3 »

Mojego Miniaka ostatnio chcieli ukraść. Zorientowałam się po niewielkich wgnieceniach w dachu. Najwyraźniej ktoś pchał tam jakiś śrubokręt aby podważyć uszczelkę i opuścić szybę...
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56 Cooper S 13'

Post autor: zimonK »

A masz AC?
Szymon
alicjag3
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Nie mam a co? Niestety nie mogę mieć bo choć samochód jest mój to nie jest zarejestrowany na mnie. Dlatego myślałam raczej o jakimś monitoringu gps. Możecie coś polecić?
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, 22:36 przez pididi, łącznie zmieniany 1 raz.
static
Awatar użytkownika
and
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Mini Cooper 1.3 '91r
Kontakt:

Post autor: and »

Ubezpieczonym i ubezpieczającym mogą być dwie różna osoby. To nie jest problem.
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56 Cooper S 13'

Post autor: zimonK »

Ten drugi zakłócacz wygląda naprawdę profi
Szymon
alicjag3
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Ja wiem bo ubezpieczeniami sie zajmuje ale tutaj sytuacja jest niestety bardziej skomplikowana. O gps wlasnie myslalam.
alicjag3
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

I co w takim wypadku?
alicjag3
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Pomyślałam o zamontowaniu przycisku, którego nieznalezienie powoduje odcięcie zapłonu. Kto może mi to przyzwoicie i niedrogo zrobić w Warszawie? Jakie to są koszty?
ODPOWIEDZ