Czy ktoś już się nad tym zastanawiał ?
Moderator: flapjck1
Czy ktoś już się nad tym zastanawiał ?
Przeszukując strony z KitCarami wpadłem na dość ciekawą stronę przedstawiającą kitcary na podzespołach mechanicznych Mini. (nie zapisałem strony, jak odnajde do dokleje)
polegaly one najczęściej na tym, że przedni "przedni wózek" był bez silnika, tylko zawieszenie i ukł. kierowniczy, a tylny "przedni wózek" był w komplecie i dzięki temu kitcar stawał się RWD.
Tu pytanie:
Czy ktokolwiek z Was myślał już kiedyś o tym, żeby zrobić ten sam manewr ale... w Mini ?
przód bez napędu, ew. dociążone, a na tył drugi przedni wózek kompletny z zespołem napędowym ?!
Wiem, że wielu zacznie krzyczeć hasła typu "profanator - Mini jest FWD i koniec", albo "chcesz RWD kup malucha albo BMW" itd. ale spróbujcie sie zastanowić jaką frajdą mogłaby być jazda zimą po śniegu czy lodzie Miniakiem z napędem na tył.
Jak Wy to widzicie ?
Wydaje się Wam to realne do wykonania ?
Ktoś coś już w tym kierunku knuł ?
LINKI:
http://en.wikipedia.org/wiki/GTM_Cars
http://en.wikipedia.org/wiki/Unipower
polegaly one najczęściej na tym, że przedni "przedni wózek" był bez silnika, tylko zawieszenie i ukł. kierowniczy, a tylny "przedni wózek" był w komplecie i dzięki temu kitcar stawał się RWD.
Tu pytanie:
Czy ktokolwiek z Was myślał już kiedyś o tym, żeby zrobić ten sam manewr ale... w Mini ?
przód bez napędu, ew. dociążone, a na tył drugi przedni wózek kompletny z zespołem napędowym ?!
Wiem, że wielu zacznie krzyczeć hasła typu "profanator - Mini jest FWD i koniec", albo "chcesz RWD kup malucha albo BMW" itd. ale spróbujcie sie zastanowić jaką frajdą mogłaby być jazda zimą po śniegu czy lodzie Miniakiem z napędem na tył.
Jak Wy to widzicie ?
Wydaje się Wam to realne do wykonania ?
Ktoś coś już w tym kierunku knuł ?
LINKI:
http://en.wikipedia.org/wiki/GTM_Cars
http://en.wikipedia.org/wiki/Unipower
- humin
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Re: Czy ktoś już się nad tym zastanawiał ?
przejrzyj sobie theminiforum i zakładkę Z Cars Projects http://www.theminiforum.co.uk/forums/in ... owforum=91
znajdziesz wiele przykładów różnych konwersji
a napęd na tył to np silnik z hayabusy, mały minus że z wstecznym trzeba wtedy kombinować choć może i lepiej że go nie ma
w Polsce chyba jeszcze nikt tego nie robił no chyba że o czymś nie wiem to sprostujcie
znajdziesz wiele przykładów różnych konwersji
a napęd na tył to np silnik z hayabusy, mały minus że z wstecznym trzeba wtedy kombinować choć może i lepiej że go nie ma
w Polsce chyba jeszcze nikt tego nie robił no chyba że o czymś nie wiem to sprostujcie
Ostatnio zmieniony 26 sty 2009, 10:49 przez humin, łącznie zmieniany 1 raz.
moge sie mylic, ale czy to nie sa tylko projekty wykorzystujące inne niż seryjne silniki ?
- humin
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
rozumiem że chodzi Ci o zrobienie RWD na seryjnym silniku? hmm nie słyszałem o takim numerze
po prostu wziąć cały wózek tak jak jest i wmontować (nie mam jeszcze sprecyzowanej wizji jak) do tyłu... jeżeli się zmieści na długość, bo na szeroość chyba nie, jakieś poważniejsze poszerzenia trzeba by wziąć pod uwagę, prawda ?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
jak chcesz takie cos gotowe to rozejrzyj sie za kitcarami gtm
wlasnie to co chcesz + lekkie sportowe nadwozie
tyle ze nie ma to wygladu mini - ale mi sie baaardzo podoba
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
flapjck1 pisze:jak chcesz takie cos gotowe to rozejrzyj sie za kitcarami gtm
Taki niedopieszczony Lotus Europa, ten GTM, nie ?
Właśnie nie chce gotowca, na które nałoże włókno szklane i będę pryskał solanką w sprayu, z bananem tłumacząc że nie zardzewieje,
tylko chce zrobić to tak po chłopsku, stal o stal wycinanka, dopasowanka, wspawanka ramy, wkręcenie wózka i kablaż... da sie takie coś wymajstrować ?
UUUUUUUUUUUUUUU SROGI TEN MK1
COOPER_ BUICK ?!?! Czyli Small Block zanim BL wykupilo licencję tak ?
Ciekawe jak to brzmi...
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
da sie
poszukaj sobie twin engine mini tam jest wszystko jak wsadzac taka rame na tyl
byl w ktoryms minimagu artykul i w necie tez natknalem sie na duze wypracowanie na ten temat
poszukaj sobie twin engine mini tam jest wszystko jak wsadzac taka rame na tyl
byl w ktoryms minimagu artykul i w necie tez natknalem sie na duze wypracowanie na ten temat
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
duzo przerabiania wiec moze od razu swap
swap owszem, ma racje bytu, ale Mini straci na tym dużo charakteru i dźwięk A+ to dokładnie to czego się wymaga od Mini
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
kupuj gieteema
i sie nie pierdacz w swapy czy przerobki na rwd
nawet cie do APMC dopuscimy
i sie nie pierdacz w swapy czy przerobki na rwd
nawet cie do APMC dopuscimy
na razie skrupulatnie kalkuluje opcje bo ani jedno ani drugie ani trzecie do tanich, czy średnio tanich nie należy a GTM to już w ogóle kosmos....