new kid on the block
new kid on the block
pomyslalem, ze nalezy sie przywitac. dzien dobry.
w weekend zakupilem uzywanego miniaka coopera, z pazdziernika 2002, w Niemczech.
kompletna dokumentacja, bezwypadkowy, serwisowany w ASO, 121 kkm, wersja pepper.
na miniaka zachorowalismy juz w czasie wakacji, gdy podczas urlopu, gdy na parkingu wypozyczalni wypatrzylem nowego clubmana. przejechalismy nim ponad 1 kkm po hiszpani i upewnilem sie, ze zastapi obecne drugie auto czyli mazde mx-5.
oczywiscie, ze zalowalem tylnego napedu, ale nie mozna miec wszystkiego.. jest duzo praktyczniejszy, mam w nim duuzo wiecej miejsca jak juz go zabiore zoneczce
rozgladalem sie za miniakim kilka tygodni i albo byly za drogie, albo z niepewnych zrodel..
ten tez nie jest idealny, mimo, ze z pewnych rak - musze sprawdzic:
- cos stuka z tylu. nie wiem czy w zawiasie, czy w nadwoziu, ale klekocze lekko szczegolnie przy drobnych nierownosciach i malej predkosci. pozniej juz jest raczej nieslyszalne.
jest cos charakterystycznego dla modelu co nalezalo by sprawdzic od razu?
- nie dziala dysza spryskiwacza tylnej szyby. wyczytalem na mini2.com ze to czesty problem, ze dysza sie lubi zapychac. ponoc warto ja przedmuchas sprayem ze sprezonym powietrzem.
- opony.. na tyle mam stare zimowe dunlopy o wysokim biezniku ale dacie z 2002 roku wiec sa glosne juz bardzo.. na przodzie dwie nowe dunlop wiec ciszej. mysle, ze nie bede juz zmienial, a poczekam do przyszlej zimy.. na lato mam komplet alufelg z oponami letnimi.
to chyba na razie wszystko.. zaskoczyl mnie pozytywnie tym jakdzielnie sie spisal w drodze do domu, 500 km po autostradzie i wiekszosc czasu 200 km/h stabilnie i bezpiecznie..
swietnie zaprojektowane male autko..
bede wdzieczny za wszelkie uwagi i sugestie..
w weekend zakupilem uzywanego miniaka coopera, z pazdziernika 2002, w Niemczech.
kompletna dokumentacja, bezwypadkowy, serwisowany w ASO, 121 kkm, wersja pepper.
na miniaka zachorowalismy juz w czasie wakacji, gdy podczas urlopu, gdy na parkingu wypozyczalni wypatrzylem nowego clubmana. przejechalismy nim ponad 1 kkm po hiszpani i upewnilem sie, ze zastapi obecne drugie auto czyli mazde mx-5.
oczywiscie, ze zalowalem tylnego napedu, ale nie mozna miec wszystkiego.. jest duzo praktyczniejszy, mam w nim duuzo wiecej miejsca jak juz go zabiore zoneczce
rozgladalem sie za miniakim kilka tygodni i albo byly za drogie, albo z niepewnych zrodel..
ten tez nie jest idealny, mimo, ze z pewnych rak - musze sprawdzic:
- cos stuka z tylu. nie wiem czy w zawiasie, czy w nadwoziu, ale klekocze lekko szczegolnie przy drobnych nierownosciach i malej predkosci. pozniej juz jest raczej nieslyszalne.
- nie dziala dysza spryskiwacza tylnej szyby. wyczytalem na mini2.com ze to czesty problem, ze dysza sie lubi zapychac. ponoc warto ja przedmuchas sprayem ze sprezonym powietrzem.
- opony.. na tyle mam stare zimowe dunlopy o wysokim biezniku ale dacie z 2002 roku wiec sa glosne juz bardzo.. na przodzie dwie nowe dunlop wiec ciszej. mysle, ze nie bede juz zmienial, a poczekam do przyszlej zimy.. na lato mam komplet alufelg z oponami letnimi.
to chyba na razie wszystko.. zaskoczyl mnie pozytywnie tym jakdzielnie sie spisal w drodze do domu, 500 km po autostradzie i wiekszosc czasu 200 km/h stabilnie i bezpiecznie..
swietnie zaprojektowane male autko..
bede wdzieczny za wszelkie uwagi i sugestie..
Ostatnio zmieniony 31 sty 2009, 21:08 przez flameflax, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: new kid on the block
aaa i jeszcze: na piatym biegu skrzynia jest wyraznie glosniejsza...
co ile BMW zaleca wymiane oleju w skrzyni?
co ile BMW zaleca wymiane oleju w skrzyni?
daniel pisze:foteczki poprosimy
oj jeszcze nie zrobione, bo jakies wirusisko nas dopadlo.. ale moze juz w weekend zrobie.
- jrock7
- Wiarus
- Posiadane auto: R55 Cooper D
Witamy w klubie
Co do dyszy spryskiwacza - przerabialem to w zeszlym tygodniu, wystarczy
zdjac nakladke i przedmuchac dysze sprezonym powietrzem i smiga jak po 4 piwach
To jest miejsce podatne na gromadzenie sie rdzy.
Pozdrowienia!
Co do dyszy spryskiwacza - przerabialem to w zeszlym tygodniu, wystarczy
zdjac nakladke i przedmuchac dysze sprezonym powietrzem i smiga jak po 4 piwach
To jest miejsce podatne na gromadzenie sie rdzy.
Pozdrowienia!
jrock7 pisze:Witamy w klubie
dzieki
btw: skad tam rdza ???
a propos punktu:
rozebralem dzis pol auta w celu znalezienia przyczyny..
i mam (zalacznik)
gorna poduszka mocowania amortyzatora
a wg. intercarsu: Łożysko górnego mocowania amortyzatora
ktos z Was juz to wymienial?
http://ekatalog.intercars.com.pl/pics/0 ... -715-A.jpg
koszt zaden, ale pracy sporo..
rozebralem dzis pol auta w celu znalezienia przyczyny..
i mam (zalacznik)
gorna poduszka mocowania amortyzatora
a wg. intercarsu: Łożysko górnego mocowania amortyzatora
ktos z Was juz to wymienial?
http://ekatalog.intercars.com.pl/pics/0 ... -715-A.jpg
koszt zaden, ale pracy sporo..
- Załączniki
-
- annex1.jpg (56.99 KiB) Przejrzano 1124 razy
Apropo dyszy - zdejmij pokrywe bagaznika, rozebierz oslone, przeczysc, przesmaruj i gra gitara. U mnie przez drobna nieszczelnosc zaczal sie robi rdzawy zaciek. Rozebranie, poprawienie uszczelek i zlozenie problem zlikwidowalo.
nie chce robic nowego posta...powiedzcie czy u was tez na pompce zbiorniczka od spryskiwaczy jest tylko wyjscie na jeden wężyk?? i do tego macie trójnik ktory rozgałęzia płyn na tylnią i przednią szybe??
vexx nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem , zdjecie pokrywy bagaznika to chyba przesada
wystarczy zdjac nakladke plastikowa z dysza z wycieraczki, przedmuchac dysze, wlaczyc na chwile spryskiwacz by ten 'wyplul' zabrudzenia i wszystko dziala jak nalezy..
dodatkowo warto przesmarowac glowke polaczenia metalowego i plastikowego by w czasie pracy wycieraczki nie szlifowaly sie opilki ktore potem blokuja dysze.
wystarczy zdjac nakladke plastikowa z dysza z wycieraczki, przedmuchac dysze, wlaczyc na chwile spryskiwacz by ten 'wyplul' zabrudzenia i wszystko dziala jak nalezy..
dodatkowo warto przesmarowac glowke polaczenia metalowego i plastikowego by w czasie pracy wycieraczki nie szlifowaly sie opilki ktore potem blokuja dysze.