MCS'03 klopoty (chyba) z elektronika

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

macu

MCS'03 klopoty (chyba) z elektronika

Post autor: macu »

Szybko kogos wyprzedzalem w ten mroz. Na dwójce. Zapaliła mi się kontrolka DSC a samochód nagle stracił całą moc. Tak jaby dsc odcielo naped. zapalila sie tez kontrolka eml (electronic malfunction) i taka mala pompka (check engine soon). Po zgaszeniu i zapaleniu zostaje tylko to check engine. O co moze chodzic?
moondee

Re: MCS'03 klopoty (chyba) z elektronika

Post autor: moondee »

U mnie był to błąd przepustnicy - tak pokazał komputer. Po skasowaniu błędu autko śmiga dalej.
ravestation

Post autor: ravestation »

nie będę zakładał nowego tematu, bo po co...

Jakiś czas temu (nie wiem, może z 2 tyg temu) wystąpił u mnie ten sam problem co w 1 poście, z tym że ja nie wyprzedzałem a przyspieszyłem... Ogólnie problem rozwiązał się sam po jakiś 30 minutach (kontrolka silnika również zgasła)...

Nie mniej jednak, raz na ruski rok zapala się DSC, którego przyciskiem nie jestem w stanie wyłączyć i gaśnie ono po którymś tam odpaleniu auta... Check engine się nie zapalało, aż do dziś... Do serwis mini mam jakieś 150 km (Poznań), więc ot tak nie podjadę sobie.

Ktoś ma jakieś pomysły, co to może być ?
tys0nik

Post autor: tys0nik »

jakbyście poszukali na forum to miałem właśnie taki problem u siebie

czyszczenie przepustnicy + wymiana świec, kasowanie błędów na kompie
ravestation

jak napisałem tego posta to potem znalazłem Twój topic :)

oczywiście już mi zgasła i czekam kiedy znowu się pojawi

PS. droga to zabawa ?
tys0nik

świece 50 zł za sztukę, wymiana nie wiem ile
czyszczenie przepustnicy coś w granicach 100 zł
kasowanie błędu 50 zł

CENY NIE Z ASO
ravestation

zrobię to przy wymianie oleju, bo za jakiś czas mnie to czeka...

ja też do ASO nie zamierzam zapierdzielać... zresztą jak zwykle błąd już się nie świeci
tys0nik

u mnie było tak samo, najpierw zaświeciło się raz później zgasło a za jakiś czas działo się coraz częściej aż już w ogóle się nie wyłączało :)
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R56

Post autor: 137jastr »

macu pisze:Szybko kogos wyprzedzalem w ten mroz. Na dwójce. Zapaliła mi się kontrolka DSC a samochód nagle stracił całą moc. Tak jaby dsc odcielo naped. zapalila sie tez kontrolka eml (electronic malfunction) i taka mala pompka (check engine soon). Po zgaszeniu i zapaleniu zostaje tylko to check engine. O co moze chodzic?

W tym roku (zima -8st.C) miałem w moim MCS'03 dokładnie to samo zdarzenie...
diagnoza: wytarta "ścieżka" elektroniki w przepustnicy + świece (BKR6EQUP) w stanie żałosnym (po 7000km) kupione na Allegro (sic!)...nowa przepustnica, nowy komplet świec + robocizna w ASO Marki Warszaw=750PLN...Saluti.
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
daniel

Post autor: daniel »

mialem kiedys bmw 735 ,tez jest kontrolka EML zółta tak samo mi sie zapalala kontrolka przy wyprzedzaniu i auto tracilo moc ,musialem zgasic auto odpalic ponownie i bylo cacy,zdarzalo mi sie to coraz czesciej,az w koncu sprzedalem :mrgreen: ,z tego co wiem rozmawialem z mechanikiem przepustnica jest sterowana eklektrycznie jakis tam potencjometr i to sie powoli rozpadało,oczywiscie niebylo tego w bmw ktore mialy normalny gaz na linke,ogolnie im wiecej elektryki tym gorzej :roll:
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek

...z tego co wiem rozmawialem z mechanikiem przepustnica jest sterowana eklektrycznie jakis tam potencjometr i to sie powoli rozpadało,oczywiscie niebylo tego w bmw ktore mialy normalny gaz na linke,ogolnie im wiecej elektryki tym gorzej :roll:[/quote]

Dokładnie, tak jest jak napisałeś...miałem kiedyś MCS Klasik...nad wszystkim panowałem (no prawie nad wszystkim),
a teraz zapala się permanentnie kontrolka poduszki, to trzeba wymienić klemę pirotechniczna lub oszukać elekronikę...i tak w koło Macieju.
Saluti
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
ravestation

to nie lepiej było przeczyścić przepustnicę, zamiast kupować nową ?
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek

...to nie lepiej było przeczyścić przepustnicę, zamiast kupować nową ?

...też tak sądziłem..."ścieżka" potencjometru była zniszczona...reperacja to więcej kłopotu, niż to jest warte, a tak jest 2_letnia gwarancja na przepustnicę.
Saluti
______
Saluti
daniel

Post autor: daniel »

mozna zacząć od przeczyszczenia niema co pisac czarnych scenariuszy
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek

...mozna zacząć od przeczyszczenia niema co pisac czarnych scenariuszy

...też tak sądzę, jednak najpierw było czyszczenie (...nie było co czyścić) a w następstwie nowa przepustnica...
Saluti
______
Saluti
ODPOWIEDZ