MINI ALPINE...

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Motox

MINI ALPINE...

Post autor: Motox »

Premierowe fotki z montażu wygranego systemu CAR AUDIO ALPINE
Dokładniejsze będą w dopiero w listopadowym GT, już wkrótce na www.galeriatonow.pl

Młego oglądania.
Załączniki
Image(15)(01).jpg
Image(15)(01).jpg (17.97 KiB) Przejrzano 1375 razy
WYGRANA
WYGRANA
Image(14)(01).jpg (18.63 KiB) Przejrzano 1372 razy
Ostatnio zmieniony 25 lis 2005, 17:50 przez Motox, łącznie zmieniany 1 raz.
Motox

CD...

CD...
Załączniki
Image(28)(01).jpg
Image(28)(01).jpg (13.54 KiB) Przejrzano 1377 razy
Image(16)(01).jpg
Image(16)(01).jpg (22.02 KiB) Przejrzano 1373 razy
Motox

cd...

cd...
Załączniki
Image(13).jpg
Image(13).jpg (19.68 KiB) Przejrzano 1361 razy
olomanolo

Re: MINI ALPINE...

Post autor: olomanolo »

[quote="Ulver"]Prosba

Stworz opis systemu i dolacz jakies zdjecia z krokow montazu. Bardzo chetnie zamieszcze to na stronie klubu. Mysle, ze bedzie wiecej osob ciekawych takiej instalacji.

Swoja droga ciekawe jak spadna osiagi autka po zaaplikowaniu takiej ilosci MDF'u ;)

Pozdrawiam
Witek[/quote

MDF jak MDF-u - te głośniki sa diabelnie ciężkie nie wspominając juz o piecach itd -ALE NA BANK WARTO.....oj WARTO !
powodzenia w dalszych pracach nad systemem :-)
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Ulver, właśnie o taką półeczkę mi chodziło jaka będzie prezentowana tutaj- taka trochę fikuśnych kształtów- wbudowane 2 głośniki tylko że ja jeszcze u siebie chciałbym zostawić miejsce na 3-cie światło stopu.

Podpinam się pod prośbę o jakiś komentarz do fotek- stworzyłoby to jakieś wytyczne dla takich zielonych w temacie jak np ja :)

A kiedy przewidywany termin zakończenia prac?

Pozdrawiam
Zawodowy Szyderca
Motox

Oczywiście, że opis do systemu będzie.. prawie krok po kroku. Zacznę to opisywać jak montaż wejdzie w następną fazę i już będzie coś widać. Zabudowea w mini będzie gotowa dopiero za dwa miesiace, no cóż nie jest to tylko zwykły montaż głośników :lol: Dodatkowo remontuje się mój silnik więc myślę, że miniak wyjedzie o własnych siłach dopiero po nowym roku, dowiecie się o tym pierwsi.

Moje auto od początku miało być prawie tylko na pokaz a nie do zwykłego użytkowania, więc dodatkowe kilkadziesiąt kilogramów mnie nie martwi. Cieszę się, że będę mógł w przyszłości wystawiać go na bardzo prestiżowych imprezach związanych z CAR AUDIO SHOW i nie tylko. Przy okazji może przyczynię się do promocji Naszego Mini Klubu oraz rozpowszechnianie informacji u potencjalnych sposorów o IMM 2006.
czarek

Post autor: czarek »

Cześć to jest mój pierwszy post na tym forum...
Postaram się pilotowac wraz z właścicielem miniaka postepy z instalacją audio w autku.
Koncepcja troche odjechana trzy osobowe mini!!!
Kolejne etapy i fotki juz w przyszłym tygodniu :lol:
Motox

FOTO + opis cd...

Postanowiłem już coś napisać jak przebiegają prace.

Tak jak widać to na pierwszych fotkach, piewszym krokiem było zbudowanie szkieletu z MDF aby wszystko wyszło ładnie i prosto, taki szkielet trzeba idealnie pomierzyć a następnie wycinać i kleić. Wszystkie elementy szkieletu zostały sklejone a następnie skręcone wkrętami. Klej pełni tu nie tylko rolę klejącą jest także uszczelnieniem całej konstrukcji. Drugim krokiem było nakierowanie wyciętych z MDF-u obręczy pod głośniki niskotonowe. Tu także Panowie z Galerii Tonów musieli wykazać się dokładnością co do ich umiejscowienia. Obręcze wycięte z MDF przyklejali na specjalnych dystansach do całej konstrukcji.

Na takiej samej zasadzie została skonstruowana tylna półka. Najpierw została wycięta z MDF podstawa na które wklejono na odpowiednio dociętych dystansach obręcze pod głośniki. Następnie na półkę naciągnięty został materiał bawełniany, w tym przypadku była to koszulka :lol: . Naciągnięcie takiego materiału jest bardzo trudne i wymaga perfekcji, bo to będzie decydowało o ostatecznym wyglądzie półeczki. I tu także chłopaki stanęli na wysokości zadania i zrobili to świetnie, żadnych fałdek ani wgniecień. Po naciągnięciu tego materiału wszystko zostało przesączone żywicą na przemian z włóknem szklanym (podobną wystarczą dwie warstwy). W takim stanie trzeba to pozostawić do wyschnięcia najlepiej całą noc. I tu zaczyna się żmudna praca, bo półkę trzeba pokryć szpachlą a następnie wyszlifować na gładko. Gdyby półka była pokryta materiałem, skórą, gąbką to nie trzeba by było długo szlifować, ale niestety wszystko będzie pokryte lakierem i jakiekolwiek załamania będą widoczne.

Następne zdjęcia, przedstawiają zrobione tą samą techniką co półka miejsc na duże głośnki. Naciągnięcie koszulki, żywica, włókno szklane, szpachla ( fotki już wkrótce)

Oczywiście Mini zostało uprzednio wygłuszone matami bitumicznymi co przy takiej instalacji jest wręcz obowiązkowe.

Następny opis już niebawem, prace mocno idą do przodu. Myślę, że w następnym tygodniu następne zdjęcia.
Załączniki
mi1.jpg
mi1.jpg (17.06 KiB) Przejrzano 1370 razy
mi.jpg
mi.jpg (16.74 KiB) Przejrzano 1379 razy
Ostatnio zmieniony 06 paź 2005, 16:10 przez Motox, łącznie zmieniany 1 raz.
Motox

CD.. szkielet
Załączniki
zdjęcia1 010.jpg
zdjęcia1 010.jpg (42.82 KiB) Przejrzano 1375 razy
czarek

O fajniutki opisik..., następny etap mało widowiskowy to szlifowanko konstrukcji subwooferów tu niestety jest więcej pracy ponieważ nie wystarczą tylko dwie warstwy żywicy ..... a i szpachla trochę inna taka z włóknem szklanym, kolejna na naszej liscie modów jest deska rozdzielcza ...cd nastapi
Motox

Oto nastepne fotki..

Tutaj widzimy już prawie całkowity kształt całej zabudowy i początek prac nad panelami w drzwiach.
Załączniki
mini000021.jpg
mini000021.jpg (38.99 KiB) Przejrzano 1391 razy
mini000015.jpg
mini000015.jpg (29.53 KiB) Przejrzano 1388 razy
Motox

wielkośc głośników to 16'', otwory są wycięte ale nie dlatego aby wsadzić tam głośniki tylko dlatego aby głośnik miał gdzie grać. Większość głośnika będzie w zbudowanym panelu na dystansach. Oczywiście wszystko zostanie zalane żywicą oraz zaszpachlowane.
Motox

Mogło by się obyć bez wycinania otworów, ale tutaj ma znaczenie charakterystyka i parametry samych głośników.
Motox

Listopadowe wydanie miesięcznika GT już można kupić. Jest tam artykuł o moim MINI.
czarek

Kolejne fotki z prac nad mini juz w tym tygodni , były by juz dziś ale niestety aparat został w garazu
ODPOWIEDZ