Głupie pytanie - wsteczny w Mini :)

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

lamerson1985

Głupie pytanie - wsteczny w Mini :)

Post autor: lamerson1985 »

JAK SIE WRZUCA WSTECZNY W MINIACZU?? :D
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2009, 07:09 przez lamerson1985, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wódz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: Głupie pytanie - wsteczny w Mini :)

Post autor: Wódz »

Podnosisz do góry, w prawo do fotela pasażera i do tyłu.
Czasem na drodze spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...
lamerson1985

dziekuje :)
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: _michal_ »

Wódz pisze:Podnosisz do góry, w prawo do fotela pasażera i do tyłu.

dodam ze u mnie wajcha najpierw musi byc "troche w prawo" zeby wyciagneła sie w góre :roll: no ale odkąd go kupilem w wrzesniu to przejechalem nim moze 500 metrów - na razie kolekcjonuje artefakty :cool:
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
Awatar użytkownika
drszajba
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: drszajba »

hehehe przypomniało mi się jak kumpela pożyczyła mojego miniaka na przejażdżkę i jak to bywa w końcu trzeba było zawrócić, niestety wrzucenie wstecznego jej się nie udało, całe szczęście, że jechała z kumplem, który ją po prostu wypchnął :]
wenn ist das Nunstuck git und Slotermeyer ? Ja, Beierhund das Oder die Flieperwaldt gersput!
Mayon
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Mayon »

heh widzę że problem wstecznego jest częsty, własnie pare dni temu mój kuzyn chciał wystawić bez mojej wiedzy miniaka z garażu :) ale nie wiedział gdzie wsteczny i wypychał go :):)
Awatar użytkownika
Mariuszo
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Mariuszo »

Wrzucanie wstecznego można uznać za prawdziwy hicior. Osoba od której kupiłem Mini podczas prezentacji sama nie wiedziała jak cofnąć. Dobrych parę minut szukaliśmy wstecznego.
Jak tylko przyjechałem do pracy kumple poprosili o przejażdżkę. Na małym parkingu bez cofania nie dało się zawrócić. Schowałem się i z ukrycia obserwowałem jak walczą z biegami, prowadzą żywą dyskusję, przesiadają się i po chwili przepychają samochód. Dwie rundki i wymiękli. Reszta nawet nie wsiadła.
Fleischman

Post autor: Fleischman »

to pytanie WCALE nie jest głupie... Dopisuję się do listy "poszukiwaczy zagubionej R-ki"
A jakie było moje zdziwienie, gdy podczas któregoś wrzucania wstecznego została mi gałka w ręce... :lol:
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
Kontakt:

Post autor: domino1985 »

Hehe ja miałem zaznaczony wsteczny na gałce więc pierwsza próba się udała :) ale pamiętam jak mój ojciec chciał przeparkować Miniaka, wyjechał na środek parkingu i dobre 10 minut wrzucał 4 :D patrząc z góry na całą sytuacje miałem niezły ubaw :mrgreen:

Ale za to ja tak się przyzwyczaiłem do Miniakowej skrzyni, że zdarzyło mi się próbować wrzucać po piątce wyższy bieg w dół w tradycyjnym układzie H ;)
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
Kontakt:

Post autor: Lukas »

Ja też miałem problem na początku. Kupiłem samochód, dostałem kluczyki, papiery itd. sprzedający odjechał sobie, ja kurteczka do tyłu, wsiadam pasy, odpalam.. i dupa, nie wiem jak wsteczny, a Mini zaparkowane przodem do ściany i to lekko z górki :D Ile ja się namęczyłem. Do góry gałka zostawała w ręku (szkoda, że nie pomyślałem, że odpada obluzowana pociąganiem do góry przy włączaniu wstecznego). Na szczęście miałem ze sobą gazetę o Mini i tam na jednej z reklam sklepów w akcesoriach były gałki, tam znalazłem gdzie ten "R" i potem już jakoś wskoczył...

Ale to jeszcze nic! Wybrałem się na stację diagnostyczną, żeby sprawdzili poprawność wykonania naprawy powypadkowej (Miniak był uderzony rok przed tym jak go kupiłem, a w Anglii ubezpieczyciele zgłaszają wypłacenia szkody do urzędu rejestrującego samochody. Przed przerejestrowaniem musiałem ten test zrobić) diagnosta wziął kluczyki, pojechał na stanowisko pomiarowe, drzwi się zamknęły a ja siedzę w poczekalni. Za 20 minut przychodzi i pyta czyje jest czerwone Mini. Moja pierwsza myśl - pewnie kradziony, poskładany z kradzionych części, nadaje się tylko do kasacji albo coś jeszcze innego... mówię że to moje Mini, a on - "jak się włącza wsteczny?" :D Poważnie! Diagnosta!
aymoo.pl
oliwer21

Post autor: oliwer21 »

U mnie ze wstecznym nie było problemu bo na gałce jest jeszcze napis "lift" przy R, problem miałem z wrzucaniem 3 trzeba jakoś poskosie. Teraz jak robię za pasarzera to zawsze ja musze 3 wrzucić :wink: , ale pamiętam kiedyś ile razy to rozpędzałem się na 2 i potem odrazu na 4 :twisted:
Awatar użytkownika
matriw
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: matriw »

jeżeli chodzi o wsteczny to i ja miałem problem ale wyszło przyzwyczajenie z opla żeby dźwignie do góry, a jak juz zajażyłem że trzeba do góry to były tylko 4 możliwości :D za 4 razem trafiłem :)

a jeżeli chodzi o speców to oddałem miniaka do elektryka zeby zrobił porządek. dzwoniłęm codziennie żeby kontrolować prace, ale przez 3 dni otrzymywałem informacje "zabieramy sie za niego" po czym postanowiłem ich nawiedzić....okazało sie ze panowie siedzieli 3 dni i głowili sie jak otworzyc maskę :)
lamerson1985

widzę jednak że to nie takie głupie pytanie jakie mogło by sie wydawac :)
wilek

Post autor: wilek »

to w tych nowszych jest taki problem z wrzuceniem wstecznego?
U mnie chodzi normalnie jak wszystkie biegi bez żadnego wciągania czy podciągania
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

a jaka masz skrzynie? pogrzebacz, tunel czy drazki?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
ODPOWIEDZ