Wibracje w miniaku przy skręcaniu

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

wolodia

Wibracje w miniaku przy skręcaniu

Post autor: wolodia »

Po zmianie opon zimowych i felg stalowych na opony letnie i felgi aluminiowe przy skręcaniu w lewo pojawiają się wibracje po prawej stronie przedniego zwieszenia. Przy jeździe na wprost i skręcaniu w prawo nie ma tego zjawiska :sad: .
Opony są nowe, felgi z oponami wyważone, zamieniłem koło z przodu na tył a wibracje nie zanikły.
Czy koś miał takie objawy w swoim miniaku bo na forum nie znalazłem podobnego tematu ?
neykon

Re: Wibracje w miniaku przy skręcaniu

Post autor: neykon »

jakie miales zimowki (ile Cali) i jakie zalozyles letnie felgi ? a i przy jakich predkosciach te wibracje 5 km/h czy 100 km/h ?
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

ja mialem kiedys cos takiego, ze przy skrecie w jedna strone nie wiem czy to byly wibracje, ale taki odglos toczenia - okazalo sie, ze lozysko do wymiany (500+ zl)
neykon

Post autor: neykon »

dawid pisze:ja mialem kiedys cos takiego, ze przy skrecie w jedna strone nie wiem czy to byly wibracje, ale taki odglos toczenia - okazalo sie, ze lozysko do wymiany (500+ zl)

ja mialem sworzen, po zmianie zestawu zimowego na letni zwiekszyla sie masa wirujaca i wyszly luzy.
wolodia

Koła zimowe i letnie R15 175/65. Felgi Alu, typowe Mini.
Wibracje pojawiają się tak gdzieś od około 40km/h a jak się jedzie szybciej to mam wrażenie jak by od miniaka miało coś odpaść.
We wtorek miniakiem byłem na badaniach okresowych ponieważ się skończyły. Powiedziałem o problemie diagnoście. Pooglądaliśmy zawieszenie, testował luzy na szarpownicy i nic wzrokowo nie zauważyliśmy.

Dawid --> łożysko było wymieniane z piastą czy bez bo w katalogu realoem.com nie ma łożyska osobno?
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

nie ma osobno.
static
Voyth

Post autor: Voyth »

Według mnie jeśli rzecz dzieje się tylko przy określonej prędkości - tak jak mówisz ok. 40 km/h to może to być np. skrzywiona felga, która bije właśnie tylko przy pewnej prędkości, później już nie :roll: :???: I nawet jeśli są wyważone, a jedna jest skrzywiona, to tak się może dziać :sad:
agap

Post autor: agap »

Udzielę się na forum po raz pierwszy, bo właśnie wrócłam od mechanika, miałam identyczny problem, to samo dzwiek po zmianie opon z zimowych na letnie przy skręcaniu. Rozwiazanie bylo banalne - odgięta wewnętrzna osłona pod zderzakiem, mechanik przykręcił 2 śrubki i po kłopoce - koszt 20 zl
Voyth

Post autor: Voyth »

Witamy koleżankę na pokładzie forum MKP ;)

Pierwszy post, ale za to jaki ! :P Rozwiałaś już nasze wątpliwości.
agap

Post autor: agap »

ciesze sie ze moze moja info moze sie komus przydac, a na pokladzie to juz jestem od dawna, tylko biernie :)
wolodia

Po moich oględzinach miniaka od spodu rozsypuje się przegub na prawej półośce, ma duży luz i wyrzuca z obudowy smar. Trzeba będzie pewnie zainwestować w nową półośke.
Z miniakami to jeździcie do zwykłych mechaników czy speców od mini i bmw?
ODPOWIEDZ