Witam wszystkich serdecznie się witajac...
Posiadam (właściwie moja żona) MINI Coopera 1,6 aut. '04. Mamy go niespelna miesiąc i dopiero poznajemy jego urok. Forum wiele mi już pomogło.... nie mniej jeszcze mam jedeą zagadkę. Mianowicie chodzi mi o sposób właczania i wyłączania świateł mijania... Jak wiadomo używamy ich przez 24h. Niestety, za każdym razem jak wyłączamy zapłon to światła równiez trzeba wyłączyć. Niestety analogicznie nie zawsze człowiek o nich pamięta gdy rano odpala mobila i jedzie do pracy.... Właśnie zleciłem montaż automatycznego włącznika tych świateł lecz jak się okazało sterownik świateł to moduł (komputer) i w związku z tym nie można tu zastosować powszechnego - analogowego - włącznika...
Moje pytanie zatem, jak sobie radzicie z tym "problemem" - czy ASO może przeprogramować komputer tak aby można było zostawiać włącznik świateł w pozycji lączone światła mijania i spokojnie zgasić silnik i opuszczając pojazd nie zostawiać go na wlączonych światłach.... ?
Prosze o rady.
Dziękuję i pozdrawiam,
Robert
Włącznik świateł mijania
Re: Włącznik świateł mijania
Najlepsza instrukcja przygotowania do jazdy - zamknąć drzwi, zapiąć pas, włożyć kluczyk do stacyjki - odpalić, włączyć światła Dziś pierwszy raz od pół roku moja pamięć zawiodła... tak to cały czas pamiętam o światłach
Ciężko to zrobić z tymi światłami, ponieważ np. w razie wypadku czy np. gdy złapiesz gumę, albo zatrzymasz się na poboczu będziesz słabo widoczny... awaryjne to nie wszystko Trzeba też myśleć o bezpieczeństwie, a nie o wygodzie
Ciężko to zrobić z tymi światłami, ponieważ np. w razie wypadku czy np. gdy złapiesz gumę, albo zatrzymasz się na poboczu będziesz słabo widoczny... awaryjne to nie wszystko Trzeba też myśleć o bezpieczeństwie, a nie o wygodzie
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
można w ASO to załatwić, trwa to chwilę. Kosztuje... dużo (rok temu, ~400 zł, ale kwotę mogłem z czymś innym pomylić). Zaoszczędziłem, przyzwyczaiłem się do ręcznego włączania świateł (obyło się bez mandatów! !)
static
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
a ja myslałem, że to standard... w moim autku moge zostawić światła włączone i po wyłączeniu zapłonu same gasną
Voyth pisze:Ciężko to zrobić z tymi światłami, ponieważ np. w razie wypadku czy np. gdy złapiesz gumę, albo zatrzymasz się na poboczu będziesz słabo widoczny... awaryjne to nie wszystko Trzeba też myśleć o bezpieczeństwie, a nie o wygodzie
Kolego, tu nie chodzi o wygodę lecz o praktyczne ujęcie problemu w obliczu obowiązujących przepisów z zakresie jazdy na włączonych światłach całą dobę. Kwestię oznakowania unieruchomionego pojazdu na poboczu regulują stosowne przepisy oraz zdrowy rozsądek (trójkąt, awaryjne, pozycyjne i względnie zalecana kamizelka odblaskowa dla kierowcy...) ale to temat na odrębny wątek.
W moim poście poruszyłem aspekt czysto techniczny opisując go w sposób użytkowy, nie oczekiwałem zatem rozprawki na temat wygody, o którą mi nie chodziło kosztem rzekomego bagatelizowania kwestii bezpieczeństwa.
Nie mniej dziękuję za odzew...
Pozdrawiam
A czy ktos juz myslal o mantazu ledow do mini . Swoja droga jestem ciekawe jak beda wygladaly miniacze po 2011 gdzie ledy maja byc w standardzie