deska rozdzielcza
Moderator: flapjck1
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: deska rozdzielcza
moja decha powstała tak http://www.youtube.com/watch?v=AcZmLlM_ISg
projekt na cad i wycinarka
zamocowana na sruby na silikonowej "uszczelce" wszystko ładnie i zgrabnie
projekt na cad i wycinarka
zamocowana na sruby na silikonowej "uszczelce" wszystko ładnie i zgrabnie
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Re: Deska
Istreed pisze:RYMI pisze:Witam.
Jakie[ dwa dni pracy i taki efekt. Jeszcze tylko lakier, tylko jaki???
Nałóż sobie na to politurę szelakową. Ostatnio kilka mebli tak wykończyłem i trzyma się całkiem dziarsko. Coś do poczytania link.
Do starych mebli jak najbardziej.
Najpierw połóż politurę na desce we własnym aucie, zrób pół sezonu, potrzymaj pod chmurką (lato- jesień, przymrozki) i zobaczysz co się będzie działo. Drewno w aucie to nie są meble.
Transport profesjonalnie odnowionych mebli z Europy do USA skutkował poprawianiem nie tylko politury ale również forniru. Różnica ciśnienia, wilgotności robi swoje niestety.
_michal_ pisze:gotowe plany desek krążą po necie przeciez
jakiś link?? ;]
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
lamerson1985 pisze:_michal_ pisze:gotowe plany desek krążą po necie przeciez
jakiś link?? ;]
mam sciagniete na drugim kompie - jutro bede mial do niego dostep to wystawię
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
znalzłem link w necie: klik
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
2-krotnie strugałem deseczki.Fragment jednej z nich zdobi naszą stronę główną.Problemy
z jakimi się spotykałem zawsze były dwa.1-zdobycie właściwego drewna (lubię mahoń).
2-zdobycie szablonu z zewnętrznymi wymiarami. Zwykle było tak,że auto rozebrane w warsztacie i nie było z czego mierzyć. Na moją prośbę kilku kolegów podesłało odrysowane
szablony jednakże z pośród 4-ch żaden nie "trzymał" wymiarów.4 szablony różniły się od siebie nawet o 4 cm na długości.Czy mamy aż tak różne szerokości w naszych Miniaczkach?
Jeśli była taka potrzeba używałem do wykończenia bejcę.Ostatecznie pokrywałem najpierw bezbarwnym nitro zaś potem kilkoma warstwami bezbarwnego akrylu.
z jakimi się spotykałem zawsze były dwa.1-zdobycie właściwego drewna (lubię mahoń).
2-zdobycie szablonu z zewnętrznymi wymiarami. Zwykle było tak,że auto rozebrane w warsztacie i nie było z czego mierzyć. Na moją prośbę kilku kolegów podesłało odrysowane
szablony jednakże z pośród 4-ch żaden nie "trzymał" wymiarów.4 szablony różniły się od siebie nawet o 4 cm na długości.Czy mamy aż tak różne szerokości w naszych Miniaczkach?
Jeśli była taka potrzeba używałem do wykończenia bejcę.Ostatecznie pokrywałem najpierw bezbarwnym nitro zaś potem kilkoma warstwami bezbarwnego akrylu.
Witam ja tez sobie "wystrugalem" deseczka tylko nie z drwna tylko z plyty ktura sie przypina do tylniej czesci mebli:P:P a to jej foto:):)
- Załączniki
-
- mini deska3.JPG (19.54 KiB) Przejrzano 2241 razy
-
- mini deska2.JPG (18.26 KiB) Przejrzano 2241 razy
-
- mini deska1.JPG (18.21 KiB) Przejrzano 2241 razy
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
schowek jest rowny tylko nie moglem ladnie zamocowac i przykleic chromowanej listwy i tak wyglada dziwnie
- icemac
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
detka cłakiem, całkiem
tylko ten ortograf strasznie razi w oczy
no offence
tylko ten ortograf strasznie razi w oczy
no offence
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze
mamy jesień, idzie zima, więc może ktoś bedzie miał ochotę sobie wystrugać własną deskę rozdzielczą. Podrzucam zdjęcie zwymiarowanej dechy.
Ps. Ja swoją wykonałem z czarnego dębu. 3 zima idzie a deska prosta, bez żadnych zniekształceń. Polecam ten materiał aczkolwiek jest drudno dostępny. "Raczej" w okolicznych tartakach nie do dostania.
Ps. Ja swoją wykonałem z czarnego dębu. 3 zima idzie a deska prosta, bez żadnych zniekształceń. Polecam ten materiał aczkolwiek jest drudno dostępny. "Raczej" w okolicznych tartakach nie do dostania.
O! Ciekawe zajecie w ramach upiekszania samochodzika juz i tak pieknego. Robie troche w drewnie czasem , w sensie poddaje różnosci renowacji i rzeczywiście trzeba bardzo wziąć pod uwagę warunki atmosferyczne, najlepiej jak tu już ktoś wspominał kawałek drewna z którego chce się rzeźbić potrzymac w warunkach z jakimi się będzie spotykał. I myśle że warto wybrać drzewo trwałe takie jak na przykład dąb czarny, w mojej chałpie to drzewo w deskach przetrwało ponad sto lat. Wazne jest tez żeby kawałek z którego sie strugał nie był za bardzo sekowaty, pod wpływem temperatur drewno pracuje. Tak sobie myśle że materiały typu fornir czy płyta meblowa mogłyby zdać egzamin Powodzenia wszystkim.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Rover Mini 1.0
Cześć:)
Odkopuję stary temat, gdyż aktualnie jestem w trakcie odświeżania wnętrza mini. Mam w planach wykonać deskę z aluminium szczotkowanego. W pracy mam cnc i możliwość wykonania dowolnego wzoru. Mam kilka pytań:
1. Czy ktoś już miał okazję wykonywać deskę z takiego materiału?
2. Jaka grubość jest odpowiednia?
3. Czy ze względów ekonomicznych lepiej zastosować blachę nierdzewną - szczotkowaną?
Odkopuję stary temat, gdyż aktualnie jestem w trakcie odświeżania wnętrza mini. Mam w planach wykonać deskę z aluminium szczotkowanego. W pracy mam cnc i możliwość wykonania dowolnego wzoru. Mam kilka pytań:
1. Czy ktoś już miał okazję wykonywać deskę z takiego materiału?
2. Jaka grubość jest odpowiednia?
3. Czy ze względów ekonomicznych lepiej zastosować blachę nierdzewną - szczotkowaną?
- Załączniki
-
- F95133EB-59E7-4D6A-AB00-66703CE5AC91.jpeg
- (91.28 KiB) Pobrany 151 razy