czujnik ciśnienia opony - dał ciała?
czujnik ciśnienia opony - dał ciała?
Witam, mam pytanie jak właściwie działa czujnik ciśnienia opony?.
Czy kontrolka zapala się tylko przy gwałtownym spadku ciśnienia?.
Przebiłem oponę - czujka nie zadziałała (przypadkiem zobaczyłem, że nie mam powietrza w oponie) Napompowałem oraz zresetowałem czujnik (chciałem sprawdzić czy na pewno przebiłem oponę a nie jest to tylko głupi żart przechodnia Po około 24 godzinach zeszło całkowicie powietrze, natomiast czujnik w tym przypadku też nie zadziałał...
jak mam najlepiej sprawdzić czy on w ogóle działa...
tnx
Czy kontrolka zapala się tylko przy gwałtownym spadku ciśnienia?.
Przebiłem oponę - czujka nie zadziałała (przypadkiem zobaczyłem, że nie mam powietrza w oponie) Napompowałem oraz zresetowałem czujnik (chciałem sprawdzić czy na pewno przebiłem oponę a nie jest to tylko głupi żart przechodnia Po około 24 godzinach zeszło całkowicie powietrze, natomiast czujnik w tym przypadku też nie zadziałał...
jak mam najlepiej sprawdzić czy on w ogóle działa...
tnx
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Re: czujnik ciśnienia opony - dał ciała?
bo to czujnik cisnienia w oponach typu "run flat" (kiedys jakis zartownis przebil mi dwie opony i nic sie nie swiecilo, dopiero jak mnie zaczelo sciagac na jedna strone to zauwazylem, bo flak byl po jednej stronie)
Czujnik w mini nie jest czujnikiem cisnienia. Jest to czujnik podlaczony do ukladu ABS i dzialajacy na zasadzie porownania predkosci obrotowych kol. W przypadku roznic cisnienia w kolach rozni sie rowniez predkosc obrotowa, i wtedy wlasnie czujnik alarmuje.
spoko dzięki bardzo za pomoc - wszystko jasne.
pzdr
pzdr
No offence, ale co ma ciśnienie do prędkości obrotowej? Idąc tym tropem to czujnik musiałby reagować jak samochód jest w zakręcie bo wtedy prędkość obrotowa obu kół jest różna. Dobrze myślę?
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
Maciekk ma rację, nie ma czujnika ciśnienia jako takiego. TPMS w miniakach jest systemem pasywnym (pośrednim). Dane zbierane są z dłuższego odcinka, i dopiero na tej podstawie zapala się kontrolka.
static
Wczoraj dość szczegółowo zapoznałem się z instrukcją obsługi MINI. Praktycznie więcej jest prawdopodobieństw (trudne słowo ), że system nie zadziała niż zadziała.
pzdr
Psu na budę... w następnym sezonie olewam run flaty.
pzdr
Psu na budę... w następnym sezonie olewam run flaty.