problem z otwarciem klapy.Potrzebuje szybkiej pomocy!!
problem z otwarciem klapy.Potrzebuje szybkiej pomocy!!
Dzisiaj powstał problem z bagaznikiem. Otóż wysiadłem z auta po podróży ok 250km zeby cos wyjąć z bagażnika i bagażnik sie otworzył ale klapa nie otworzyła sie całkowicie tylko tak jak by uchyliła gdzie można było ja ruszac cm w jedną strone i cm w druga.
Więc domkłem klape dociskkając ja kilkukrotnie aż wskoczy na zamek.
No i po tym gdy juz to zrobiłem, klapa....
Bagaznik nie chce sie otworzyć wszystkie drzwi i klapka wlewu sie otwieraja i zamukaja i słuchac przy kazdych drzwiach i klapce wlewu charakterystyczny dzwiek ryglowania i odryglowania zamka a przy klapie nie słuchać nic....((
Co to moze byc? i jak to naprawic? dostałem sie od wnetrza samochodu do bagaznika (bo jak otworzyć teraz klape to ja nie mam zielonego pojecia) odchyliłem ten plastik maskujacy próg bagaznika poruszałem wtyczką która dobiega tam do tego zamka wyjąłem ja założyłem i nic:((((
pomóżcie
Więc domkłem klape dociskkając ja kilkukrotnie aż wskoczy na zamek.
No i po tym gdy juz to zrobiłem, klapa....
Bagaznik nie chce sie otworzyć wszystkie drzwi i klapka wlewu sie otwieraja i zamukaja i słuchac przy kazdych drzwiach i klapce wlewu charakterystyczny dzwiek ryglowania i odryglowania zamka a przy klapie nie słuchać nic....((
Co to moze byc? i jak to naprawic? dostałem sie od wnetrza samochodu do bagaznika (bo jak otworzyć teraz klape to ja nie mam zielonego pojecia) odchyliłem ten plastik maskujacy próg bagaznika poruszałem wtyczką która dobiega tam do tego zamka wyjąłem ja założyłem i nic:((((
pomóżcie
- gisioo
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Re: problem z otwarciem klapy.Potrzebuje szybkiej pomocy!!
Tutaj znajdziesz cos na temat zacinajacej sie klapy.
zrobiłem:) problem siedział w zasniedziałej i juz praktycznie zjedzonej przez rdze blaszce a właściwie blaszkach które sie znajduja w listwie na klapie:) Na szczęście miałem w domu listwe od BMW e-46 (jesli nie wiecie jest identyczna co w MINI) wymieniłem ta małą część i gra gitara:)
Jeśli bedzie ktos miał zamiar kupowac czesci do mini nowe lub używane to pierw posprawdzajcie czy w któryś modelach BMW występują a jesli tak to napewno będą tańsze:)
Przykład: wymianiałem sworzeń dolny - do mini 90zł a identyczny występuje w BMW X3 i X5 65zł również nowy:)
Domyślam sie ze u was zapewne tez psuje sie ta czesc bo tylko ta może się psuć jesli bedzie ktos potzrebował na ten temat pomocy to chetnie pomoge.
Jeśli bedzie ktos miał zamiar kupowac czesci do mini nowe lub używane to pierw posprawdzajcie czy w któryś modelach BMW występują a jesli tak to napewno będą tańsze:)
Przykład: wymianiałem sworzeń dolny - do mini 90zł a identyczny występuje w BMW X3 i X5 65zł również nowy:)
Domyślam sie ze u was zapewne tez psuje sie ta czesc bo tylko ta może się psuć jesli bedzie ktos potzrebował na ten temat pomocy to chetnie pomoge.
A jeśli to nie ta blaszka to na pewno będzie to Grund Modul, który znajduje się w prawym słupku A i jest odpowiedzialny za światła przednie i klapę bagażnika, co w moim przypadku chyba to właśnie to 600 zł taka przyjemność
jesli nie działa ci tylko otwieranie klapy bagażnika to na 95% mowie ci ze to jest to.Szkoda w sumie ze nie zrobilem fotek.Ja też pierwsze pomyslalem ze cos jakis moduł padł albo jakis sterownic centralnego. Ale to działo mi sie juz od jakiegos czasu z tym ze kilka razy probowałem i za ktoryms tam razem sie otwierało.Odkreciłem plastik klapy i odczepilem listwe podpiołem drugą bo mialem kompletną i zaczeło działac:) wiec wiedziałem juz ze napewno cos jest z tym elektrycznym dzyndzlem który sie naciska. No i sprawdzajac jedno po drugim i rozbierajac całą tą listwe na najmniejsze szczegóły doszedłem do sedna:)
Nie ma takiej mozliwosci zeby to z czasem nie sniedziało i nie zarła tego rdza. Sprawdz sobie to a zobaczysz ze zaoszczedzisz 600zł.
Nie ma takiej mozliwosci zeby to z czasem nie sniedziało i nie zarła tego rdza. Sprawdz sobie to a zobaczysz ze zaoszczedzisz 600zł.
Mówie CI, że mnie się to robi tylko jak jest mokro i nie ma szans, żebym normalnie otworzyl bagaznik. Musze włączyć zapłon i światła mijania i klapa sama odskoczy
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: brak MINI :-(
To mi się pojawiła inna przypadłość
Nie mogę otworzyć bagażnika ani z pilota ani z przycisku listwy ...
Bagażnik sam się otwiera po zgaszeniu auta tz. gaszę zapłon i automatycznie otwiera się bagażnik
O co chodzi ?
Nie mogę otworzyć bagażnika ani z pilota ani z przycisku listwy ...
Bagażnik sam się otwiera po zgaszeniu auta tz. gaszę zapłon i automatycznie otwiera się bagażnik
O co chodzi ?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Szlak trafil wiazke w klapie i listwe na klapie z guzikiem otwarcia
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Swój Człowiek
Ok, zastanawia mnie tylko dlaczego klapa sama się otwiera gdy zgaszę zapłon
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Widac jakies napiecie sie pojawia ktore nie powinno,
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Swój Człowiek
Ok, dzięki
Od wczoraj MINI grzało się na słońcu i klapa zaczęła działać normalnie
Sprawdzę wiązki kabli i przycisk w blendzie .
Podejrzewam że gdzieś łapie wilgoć i świruje po ostatnich opadach deszczu .
Od wczoraj MINI grzało się na słońcu i klapa zaczęła działać normalnie
Sprawdzę wiązki kabli i przycisk w blendzie .
Podejrzewam że gdzieś łapie wilgoć i świruje po ostatnich opadach deszczu .
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: 2005 MINI ONE 90KM
Hej.
U mnie też klapa tylna otwierała się sama po zgaszeniu auta, a w szczególności po wyłączeniu świateł mijania na manetce. Dodatkowo - guzik w listwie oczywiście nie działał, tj. nie otwierał klapy.
Działo się tak szczególnie po deszczu czy wizycie na myjni. Po myjni w szczególności bo klapa była dłużej otarta aby wyczyścić przestrzenie wokół klapy.
Po poszukiwaniach problemu okazało się, że w klapie tylnej po zdjęciu "boczku" jest niczym nie osłonięta wtyczka (złączka) na której jest oświetlenie tablicy rej. razem z guzikiem otwierania klapy. Złączka potraktowana sprężonym powietrzem, przeczyszczona, na całość jeszcze termokurczka i dla pewności po obu końcach termokurczki dodatkowo dla pewności opaski zaciskowe - to rozwiązało problem braku reakcji zamka na naciskanie guzika otwarcia na klapie.
A woda dostawała się do środka gdy klapa była w górze poprzez niezbyt szczelne osłony lampek oświetlenia tablicy. Po prostu ściekała sobie po kabelku do złączki i robiła zwarcie.Aby dalej się nie lała woda do środka klapy, zrobiłem nowe uszczelki wycięte z kawałka płaskiej gumy, bo stare się w rekach sypały - i na razie jest OK.
U mnie też klapa tylna otwierała się sama po zgaszeniu auta, a w szczególności po wyłączeniu świateł mijania na manetce. Dodatkowo - guzik w listwie oczywiście nie działał, tj. nie otwierał klapy.
Działo się tak szczególnie po deszczu czy wizycie na myjni. Po myjni w szczególności bo klapa była dłużej otarta aby wyczyścić przestrzenie wokół klapy.
Po poszukiwaniach problemu okazało się, że w klapie tylnej po zdjęciu "boczku" jest niczym nie osłonięta wtyczka (złączka) na której jest oświetlenie tablicy rej. razem z guzikiem otwierania klapy. Złączka potraktowana sprężonym powietrzem, przeczyszczona, na całość jeszcze termokurczka i dla pewności po obu końcach termokurczki dodatkowo dla pewności opaski zaciskowe - to rozwiązało problem braku reakcji zamka na naciskanie guzika otwarcia na klapie.
A woda dostawała się do środka gdy klapa była w górze poprzez niezbyt szczelne osłony lampek oświetlenia tablicy. Po prostu ściekała sobie po kabelku do złączki i robiła zwarcie.Aby dalej się nie lała woda do środka klapy, zrobiłem nowe uszczelki wycięte z kawałka płaskiej gumy, bo stare się w rekach sypały - i na razie jest OK.
-
- Swój Człowiek
Siemka
Dobry trop , w weekend rozbiorę i obadam temat .
Wielkie dzięki za pomoc .
Dobry trop , w weekend rozbiorę i obadam temat .
Wielkie dzięki za pomoc .