Układ wydechowy
Układ wydechowy
Z naturą nie wygrasz i chyba przyjdzie mi wymienić tłumik końcowy, bo rdza zaczyna mocno dawać się we znaki. A co gorsze zaczyna schodzić pierwsza warstwa blachy. Moje pytanie czy orientujecie się ile kosztuje tłumik końcowy i w jakiego producenta zainwestować. Druga sprawa to czy końcówka wydechu jest zdejmowana i można ją przełożyć do nowego tłumika.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Re: Układ wydechowy
koncowka jest zdejmowalna i spokojnie przelozysz do innego. oryginalny tlumik zapewne powyzej 1000, a jak Ci nie zalezy na oryginale to jakis zamiennik dostaniesz na pewno ponizej tej kwoty... ewntualnie szrocik lub zamontowanie sportowego tlumika jakiegos - kazdy fachman od tlumikow da rade
- Miniac
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
ktoś na alledrogo sprzedawał cały kompletny wydech Millteka do miniaka. Rzecz warta uwagi
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika...
Miniac pisze:ktoś na alledrogo sprzedawał cały kompletny wydech Millteka do miniaka. Rzecz warta uwagi
nie zauwazylem jakos tego... pytanie czy do S czy zwyklego, bo nie sa kompatybilne
- Miniac
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Fakt, to był wydech do eSki. Poza końcowym niczym się nie różni
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika...
Dzięki ress. Wiesz może jak ściągnąć końcówkę, jak jest zamontowana? Żadnej śruby nie widziałem, chyba że jest wciskana.
Muchu pisze:Dzięki ress. Wiesz może jak ściągnąć końcówkę, jak jest zamontowana? Żadnej śruby nie widziałem, chyba że jest wciskana.
Sprawdz jeszcze dokladnie od spodu, ale chyba jest wciskana (tak na 99%)... gdybys sobie nie poradzil z jej sciagnieciem zawsze pozostaje fachman od tlumikow - dla niego takie rzeczy to betka i bedzie cie to kosztowac jakies male pieniadze...
Jeszcze raz dzięki ress za zainteresowanie problemem. Bylem w warsztacie i powiedzieli mi, że póki co mam sobie dać spokój i pomyslec o wymianie za rok. Końcówka raczej jest wciskana i z jej przełożeniem nie bedzie problemu, fachman stwierdził, że jeśli nie jest wciskana to tylko śmignie migomatem i po sprawie.
Wymieniłem tylko tarcze i klocki, no i oczywiście olej i filtry. Teraz czeka mnie sweet ride
Myśle, że to dobry moment żeby napisać kilka peanów na cześ tego forum i forumowiczów.
Jesteście nieskończoną kopalnią wiedzy i dzięki, że nie olewacie ludzi w potrzebie. Dużo się dowiedziałem o eksploatacji Mini dzięki forum, mam nadzieje, że nigdy niezabraknie wam chęci i czasu żeby pisać. Ja ze swojej strony będę się starał równiez dzielić się moimi spostrzeżeniami.
Wymieniłem tylko tarcze i klocki, no i oczywiście olej i filtry. Teraz czeka mnie sweet ride
Myśle, że to dobry moment żeby napisać kilka peanów na cześ tego forum i forumowiczów.
Jesteście nieskończoną kopalnią wiedzy i dzięki, że nie olewacie ludzi w potrzebie. Dużo się dowiedziałem o eksploatacji Mini dzięki forum, mam nadzieje, że nigdy niezabraknie wam chęci i czasu żeby pisać. Ja ze swojej strony będę się starał równiez dzielić się moimi spostrzeżeniami.
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
W Cooperze końcówka może być montowana podobnie jak w MCSie - na imbus. Przynajmniej tak mi na foto wygląda...
- Załączniki
-
- cooperwydech.JPG (23.06 KiB) Przejrzano 1386 razy
static
Muchu pisze:Jeszcze raz dzięki ress za zainteresowanie problemem. Bylem w warsztacie i powiedzieli mi, że póki co mam sobie dać spokój i pomyslec o wymianie za rok. Końcówka raczej jest wciskana i z jej przełożeniem nie bedzie problemu, fachman stwierdził, że jeśli nie jest wciskana to tylko śmignie migomatem i po sprawie.
Ciesze sie ze moglem pomoc. Po to jest to forum.
Korzystajac z okazji maly off topic apropos forum wlasnie i zapytan ludzi o rzeczy, ktore byly. Czesto jest tak, ze jak ktos o cos zapyta, to kazdemu latwiej napisac "uzyj wyszukiwarki", chociaz podanie rozwiazania problemu zajeloby jakies 30 sekund wiecej... takie dzialania zniechecaja nowych ludzi i ogolnie przez to fora umieraja... fakt, tematy sie powtarzaja, ale z drugiej strony za kazdym razem gdy kupujemy nowy samochod, mija troche czasu zanim sie na nim poznamy. Fora wlasnie po to sa, aby uzytkownicy mogli wymieniac sie uwagami, nawet poruszac dany temat po kilka razy, chocby tylko po to zeby nie zniechecac nowych osob. Stad tez moj maly apel w tym poscie - pomagajmy, piszmy rozwiazania, nawet problemow juz poruszanych na forum, a nie odsylajmy do wyszukiwarki...
Parafrazujac... "kazde forum jest tak silne, jak silna jest grupa ludzi z niego korzystająca".
Peace.
korzystając z okazji mały offtop.
dziś podczas postoju usłyszałem że tłumik nie brzmi tak jak zwykle. oprócz zwykłego mruczenia pojawiło się plumkanie, stukanie jakby bulgotała w nim woda.. tłumik przeżył trochę wiosen, ale zastanawiam się czy to kwestia zużycia czy może czegoś innego. wody nie wlewałem;P
ma ktoś pomysł?
dziś podczas postoju usłyszałem że tłumik nie brzmi tak jak zwykle. oprócz zwykłego mruczenia pojawiło się plumkanie, stukanie jakby bulgotała w nim woda.. tłumik przeżył trochę wiosen, ale zastanawiam się czy to kwestia zużycia czy może czegoś innego. wody nie wlewałem;P
ma ktoś pomysł?
Woda to raczej nie. Spróbuj ustalić w jakiej cześci słyszysz te dźwięki. Ewentualnie sprawdź czy układ jest szczelny (organoleptycznie). Moim zdaniem to coś już tak przerdzewiało, że lata luzem po ktrórymś z tłumików a Ty słyszysz jakby to była woda. Spróbuj poruszać rurą łączącą tłumik końcowy z środkowym może tak ustalisz czy nie masz jakiś nadprogramowych części w układzie.
Co do mojej nieszczęsnej końcówki to wychodzi mi, że jest wciskana. Przeglądałem schematy na RealOEM i jest tam osłona rury wydechowej, chromowana.
Wie ktoś jaka jest cena nowego tłumika końcowego (org.)?
Co do mojej nieszczęsnej końcówki to wychodzi mi, że jest wciskana. Przeglądałem schematy na RealOEM i jest tam osłona rury wydechowej, chromowana.
Wie ktoś jaka jest cena nowego tłumika końcowego (org.)?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
Muchu pisze:Z naturą nie wygrasz i chyba przyjdzie mi wymienić tłumik końcowy, bo rdza zaczyna mocno dawać się we znaki. A co gorsze zaczyna schodzić pierwsza warstwa blachy. Moje pytanie czy orientujecie się ile kosztuje tłumik końcowy i w jakiego producenta zainwestować. Druga sprawa to czy końcówka wydechu jest zdejmowana i można ją przełożyć do nowego tłumika.
TU: http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=18&fg=20
standart = 1460PLN netto, sportowy = 1650PLN netto (ASO BMW)
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
______
Saluti
- jrock7
- Wiarus
- Posiadane auto: R55 Cooper D
Troche odgrzebuje temat, czy roznica w ukladach wydechowych do coopera standard/sportowy jest duza?
Czy warto dodac te 200 zl do sportowego?
Ktos ma jakies doswiadczenie?
Pozdrowienia!
Czy warto dodac te 200 zl do sportowego?
Ktos ma jakies doswiadczenie?
Pozdrowienia!