MINI - skrzynia biegów (??) - PROBLEM - jest gorąco!

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

MINI - skrzynia biegów (??) - PROBLEM - jest gorąco!

Post autor: dawid »

Witam

pacjent: MCS '03

problem - coś prawdopodobnie ze skrzynią biegów

chodzi o to, że dziś drążek gałki zmiany biegów i cały ten osprzęt widoczny na zdjęciu poniżej był bardzo gorący. I wszystko dookoła też włącznie z monetami w miejscach na kubek.
Podejrzewam, że gorąco było aż do skrzyni biegów, aczkolwiek upalny dziś dzień, więc ciężko mi było stwierdzić, czy skrzynia biegów była nienaturalnie gorąca, ale macając ją od spodu auta to.. parzyła!
Co się może dziać?
Od jakiegoś czasu kapie mi powoli od spodu prawdopodobnie ze skrzyni biegów jakiś żółtawy, oleisty płyn. Możliwe, że się skończył i aktualnie skrzynia się zaciera?

proszę o wszelkie możliwe diagnozy, co to, jak leczyć, jakie płyny itd.
Nie chce skończyć z autem, które będzie miało do wymiany skrzynię biegów, ale też nie mogę pozwolić sobie na nie-użytkowanie go.

dzieki,
dawid

ps. pdiddy - kiedys gdzies dostałem od Ciebie link z fotami odnośnie wymiany oleju w skrzyni, od 10 min szukam i nie daje rady.. moglbys przypomniec? i info co za olej, bede wdziecznie czekal ze skrzynka browarow w krakowie : )
Załączniki
gała.jpg
gała.jpg (178.52 KiB) Przejrzano 1388 razy
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Re: MINI - skrzynia biegów (??) - PROBLEM - jest gorąco!

UP!
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

ktos wie, czy nadmierna temperatura tych wnetrznosci drazka skrzyni biegow jest spowodowana np. mala iloscia oleju w skrzyni?

+ jaki olej wlac do skrzyni?
speedfight

Post autor: speedfight »

Jeśli chodzi o wysoką temperaturę skrzyni biegów która parzy to jak najbardziej może to być spowodowane tym ze tego oleju nie to ze go nie ma, tylko ze już spora ilości brakuje. Jeśli by go wogóle nie było to słyszał byś z pewnością jakieś chroboczenia rzęzenia.

Co do oleju to nie pomogę bo jeszcze nie byłem zmuszany do wymiany ale najlepiej jechać do jakiegoś dobrego sklepu z olejami silnikowymi i powiedzieć co i do czego się chce.
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

akurat mnie dłuższy czas nie było :wink:
sprawa pewnie załatwiona, ale dla każdego zainteresowanego - wymiana oleju w skrzyni biegów
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

sprawa zalatwiona, udalo mi sie wyszukac ten link, ale i tak to robilem u mechanika, bo dla mnie bylo za goraco i nie chcialo mi sie wczolgiwac pod auto (nie mam podnosnika).

nie mniej pdidy - sprawdz prosze podczas jazdy w cieply dzien, czy nagrzewa Ci sie ta obudowa drazka skrzyni biegow zwlaszcza po prawej stronie (mniej wiecej jak lewa noga pasazera) oraz na dnie pojemnikow na kubki. czy jest tam cieplo podczas jazdy? (mniej wiecej po 20 minutach)
olej wymienilem itd, w miare ok jest chyba, a mechanik powiedzial, ze to normalne, ze to sie nagrzewa od katalizatora...
ODPOWIEDZ