Opony...

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Miniac
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: Opony...

Post autor: Miniac »

sinop pisze:heyka!

Potrzebuje pomocy, rady...
Mam mozliwosc po okazyjnej cenie zakupic oponki Michelin PRIMACY HP 225/50/R17. w tej chwili mam założone TOYO 215/45/r17 (zimowe), przy których nie odczuwam zadnych otarc opon o nadkola (nawet z czterema osobami w srodku). Czy te Micheliny beda sie nadawac? nie beda za wysokie, za szerokie? ogolnie za duze?
Będą na bank.
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika... :D
sinop

Post autor: sinop »

beda na bank pasować, czy beda na bank za duze? :)
Awatar użytkownika
Miniac
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Miniac »

Za duże. Są szerokie i wysokie.
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika... :D
p@wel

Post autor: p@wel »

hej,

środek lata, ale ja zapytam o zimowe :) Jakie zimówki polecacie? Na zime planuje kupić też stalowe felgi.

Czy warto w lipcu rozglądać się za zimówkami? są teraz tańsze? jakie Wasze zdanie?

pozdr
ojciec

Post autor: ojciec »

Masowe wyprzedaże opon są przeważnie po zamknięciu sezonu - dystrybutorzy chcą pozbyć się stanu magazynowego żeby przygotować miejsce na sezon następny. Teraz raczej nie czas na zakup zimówek bo ich wybór będzie obecnie bardzo mały, chyba, że masz upatrzony jakiś konkretny model to możesz próbować szukać i negocjować cenę.

Poczekaj lepiej na początek sezonu zimowego, wtedy będą promocje. € idzie narazie w dół a i kryzys u zachodnich producentów i dystrybutorów opon powinien wymusić jakieś niższe ceny.

Uważaj też, żeby nie kupić jakiś zleżałych paroletnich.
Cuba

Post autor: Cuba »

polecam www.opony.pl Kupuje tylko u nich,ceny bardzo przyzwoite,obsluga rowniez.
p@wel

dzięki.
no tak, można trafić na jakieś zleżałe.

a jakie opony polecacie na felgi stalowe (producent, rozmiar)?

pomyślałem, że na zimę zdejmę alufelgi i kupię stalowe z oponami. dobrze myślę?
Awatar użytkownika
jrock7
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R55 Cooper D

Post autor: jrock7 »

Ja w zimie jezdze na 15tkach - PIRELLI W190 SNOWCONTROL 175/65R15 T 84 i nie ma
zadnego problemu z przyczepnoscia i komfortem jazdy.

Pozdrawiam.
sinop

witka!
co powiecie na taka konfiguracje:
215/45/17 - 2 oponki Goodyear EAGLE F1 GSD3 (tył)+ 2 oponki Continental ContiSportContact 2 (przód) - ma to sens? dodam ze opony były używane, ale sa w dobrym stanie.
moge miec cały komplet opon Continental ContiSportContact 2, ale bede musial poczekac jeszcze 2 tygodnie, a dodam (wstyd sie przyznac) jezdze jeszcze na zimówkach i mnie strasznie cisnie zeby zmienic na letnie.
czekac czy brac te?
Cuba

Post autor: Cuba »

sinop pisze:witka!
co powiecie na taka konfiguracje:
215/45/17 - 2 oponki Goodyear EAGLE F1 GSD3 (tył)+ 2 oponki Continental ContiSportContact 2 (przód) - ma to sens? dodam ze opony były używane, ale sa w dobrym stanie.
moge miec cały komplet opon Continental ContiSportContact 2, ale bede musial poczekac jeszcze 2 tygodnie, a dodam (wstyd sie przyznac) jezdze jeszcze na zimówkach i mnie strasznie cisnie zeby zmienic na letnie.
czekac czy brac te?
Ja jestem zwolennikiem kupowania nowych opon,w koncu to jedna z wazniejszych rzeczy w aucie,stan opon decyduje o Twoim bezpieczenstwie...
Tutaj masz swietna cene:
http://opony.pl/opona.aspx?oid=122030&rodzaj=1
Wg mnie jesli nie masz kasy na nowe opony z wyzszej polki to lepiej kup nowki z troche nizszej.Nowe jest nowe.Poza tym masz gwarancje,fakture i swiety spokoj :mrgreen:
Pozdrowienia
p@wel

ja kupowałem na http://baloon.pl
tanio i opony dopiero co wyszły z fabryki
sinop

zdaje sobie sprawe ze nowe to nowe i bedzie zawsze lepsze od uzywanego, tylko te opony wygladaja praktycznie jak nowe. maja przejechane moze po max 5tys km, a ich cena jest 10-krotnie nizsza niz w sklepie. kumpel, który nie jest handlarzem dorwal je w niemczech od jakiegos sasiada i je przytargal. pozostale dwie continentale moze mi przywiezc tylko musi je zdjac z felg sasiada helmuta i zabrac ze soba jak bedzie wracal do kraju.
wydaje mi sie ze ten sezon mozna na nich przejezdzic, a na nastepny zainwestuje i sprawie sobie jakis porzadny nowy zestaw.
chodzi mi o ta konfiguracje 2 rozne komplety czy czekac na 4 opony continentala?

pozdrawiam
TomSky
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: TomSky »

sprawdź date produkcji - jak maja wiecej niż 3 lata to nie bierz - różne opony na przodzie i tyle moga być ale pod warunkiem że sa podobnej klasy

moja żona twierdzi że lepiej sie jej jeździło na starych nokianach niż teraz na nowych dunlopach...
porzeczka

Post autor: porzeczka »

Ile, mniej - więcej, może kosztować nowy komplet runflatów zimowych na felgach w rozmiarze 195/55 R16, które można uznać za dobre jakościowo i nie najdroższe? Nie pytam oczywiście o zakup w ASO ale w necie. Pytam tak orientacyjnie, bo kasę trzeba będzie zbierać, a po przejrzeniu różnych serwisów z oponami to wychodzi całkiem sporo. Jaka cena za taki komplet na allegro nie jest podejrzanie tania?

Czy różne wysokości bieżnika (2x7 mm + 2x8 mm) są OK czy powinny być równe?

Słyszałam też, że na zimę lepiej jest mieć felgi stalowe ze względu na niszczące działanie zimowej mieszanki śniegu z solą. Czy to prawda?

Wiem, że runflaty są droższe od zwykłych opon ale jako kobieta nie podejmuję się samodzielnej naprawy opony za pomocą tych magicznych sztuczek, o których pisaliście wyżej :)

I w ogóle, jeśli mam w tej chwili założone 195/55 R16 czy mogę zmienić na dowolnie inny rozmiar, czy jestem w jakiś sposób ograniczona innymi parametrami?
dziękuję
voltar

Post autor: voltar »

porzeczka pisze: I w ogóle, jeśli mam w tej chwili założone 195/55 R16 czy mogę zmienić na dowolnie inny rozmiar, czy jestem w jakiś sposób ograniczona innymi parametrami?
dziękuję
Jeżeli na te same felgi (R16), to 175/60/16
Jeżeli na stalowe felgi (R15), to 175/65/R15

Wynika to z tego, że:
- po pierwsze zimówki kupuje się węższe dla lepszego zachowania
- po drugie musisz starać się zachować w miarę możliwości jak najbardziej identyczny obwód koła (stąd gra szerokości, promienia felgi i profilu)
ODPOWIEDZ