tadziorek22 pisze:Zastanawia mnie jednak dlaczego nagle nie ma ubytkow oleju??
no u mnie też przez pierwsze + - 3 tyś. km od wymiany jest spokój, potem trzeba kontrolować. a wymieniam co ok 10 tyś.
porzeczka pisze:Muszę uzupełnić olej w mini, Niestety karteczka, która zawsze jest przy wlewie oleju jest urwana - nie zauważyłam tego od razu. I nie wiem teraz co mam dolać. Do wymiany oleju pozostało jeszcze kupę czasu więc może mi pomożecie. Z poprzednim właścicielem jest kiepski kontakt, a mechanik robiący wcześniej przeglądy tego auta, do którego dostałam namiary od poprzedniego właściciela powiedział mi przez telefon coś, co brzmiało tak: "shell lub elf pina 30 lub 40". Prosiłam o przeliterowanie tego słowa "PINA" ale kompletnie nie rozumiał o co mi chodzi. W kółko powtarzał to słowo. Czy może Wy mi to rozszyfrujecie, bo mi się z niczym nie kojarzy. Wiem, że "30 lub 40" to gęstość ale ta "pina"??? Co to za czort?
I co mam zrobić jeśli nie uda się tego rozwiązać?
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi
w sumie nie wiem w czym problem, możesz zalać to co leje ASO tj.:
- castrol edge 5w30 long life (BMW LL-04) osobiście nie polecam, bo wymiany co 22500 do mnie nie przemawiają więc po co lać olej LL i zmieniać go co ok 10tyś. km?
lub coś innego, np:
- mobil 1 5w50 Rally formula - ja go obecnie zalewam do MCS'a
- mobil 1 ESP formula 5w30 (również do silników z FAP'em), spełnia BMW LL-04 - ten ostatnio zalałem do swojego diesla!
- jakiś motul (ale to najdroższe rozwiązanie)