mini jcw (problem ze wskaźnikiem zmiany biegów)

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

bikerrr

mini jcw (problem ze wskaźnikiem zmiany biegów)

Post autor: bikerrr »

Witajcie,
jestem nowym posiadaczem mini jcw 09'. Mój problem polega na tym, że nie wyświetla mi na liczniku kiedy zmienić bieg w celu ekonomicznej jazdy... Stosowałem się do instrukcji, w której było napisane, żeby ustawić na komputerze ilość kilometrów do przejechania na baku i w tej pozycji nacisnąć guzik od komputera pokładowego na 3sek... Lecz nic nie działa takiego. Moje auto jest wyposażone w nawigacje i także tam nie ma takiej opcji... POMOCY.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Mini Klub Polska. :grin:
macra

Re: mini jcw (problem ze wskaźnikiem zmiany biegów)

Post autor: macra »

kupiłeś Coopera S JCW i twoim pierwszym zamartwieniem jest jak jeździć ekonomicznie? :lol: :grin:
Awatar użytkownika
Harnaś
Nowy
Nowy
Posiadane auto: JCW R56

Post autor: Harnaś »

macra pisze:kupiłeś Coopera S JCW

Kurde flaczek... Ile jeszcze powtarzać, że to nie jest MINI Cooper S JCW, tylko MINI JohnCooperWorks?! :twisted: Nie te czasy, Panie Kolego, w R56 zastosowano nową nomenklaturę topowej odmiany. :wink:

bikerrr, może to przez włączony tryb Sport?
Szczerze mówiąc wogóle nie kojarzę takiego "bajeru" na pokładzie, sprawdź, czy wogóle takie coś masz w swoim JCW. ;)
bikerrr

oczywiscie nie jest to problem... jednakze chcialbym miec takowa funkcje wlaczona... silnik jest nowy i wole uwazac narazie zeby go za bardzo nie przeciazac pod wzgledem obrotow (tak mi zalecono w serwisie)... pozdrawiam
TRUTY

Post autor: TRUTY »

Mini JCW jeżdić ekonomicznie człowieku trzeba było kupić TD .A gdzie fan z jazdy?Ja was nieogarniam Panowie
bikerrr

widze ze jest problem z odpowiedzia na moj problem... fun z jazdy jest i bedzie ale nie tylko ja bede jezdzil tym autem i dlatego mi chodzi zeby sie dowiedziec jak wlaczyc ta funkcje... stac mnie na benzyne TRUTY jezeli chcesz mi dowalic co do ekonomicznej jazdy...
Awatar użytkownika
Beny
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi

Post autor: Beny »

a nie można popatrzyć na wykresy, zobaczyć przy jakich obrotach jest dobry moment i przemysleć jak trzeba kręcić auto i jak wciskać gaz?

delikatne używanie gazu i jazda do 4.000 obrotów, do tego płynnie na tyle ile się da i będzie super ... żaden komputer nie pojedzie za kierowce ekonomicznie jeśli ten będzie jeździł na zasadzie gaz i hamulec
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
Awatar użytkownika
Harnaś
Nowy
Nowy
Posiadane auto: JCW R56

Post autor: Harnaś »

bikerrr pisze:oczywiscie nie jest to problem... jednakze chcialbym miec takowa funkcje wlaczona... silnik jest nowy i wole uwazac narazie zeby go za bardzo nie przeciazac pod wzgledem obrotow (tak mi zalecono w serwisie)... pozdrawiam

Kolego, przez pierwsze 1000km nie ciągnij powyżej 4000rpm, a do 5000km staraj się unikać "dolatywania" do odcinki. Jak skończysz porządnie docierać silnik zajmij się pierdołami pokroju w.w. kontrolki zmiany biegów.
macra

Post autor: macra »

Harnaś pisze:
macra pisze:kupiłeś Coopera S JCW

Kurde flaczek... Ile jeszcze powtarzać, że to nie jest MINI Cooper S JCW, tylko MINI JohnCooperWorks?! :twisted: Nie te czasy, Panie Kolego, w R56 zastosowano nową nomenklaturę topowej odmiany. :wink:

aaa jakoś to przegapiłem :oops: :wink:

Spoko, bikerrr dotrzej najpierw dobrze auto a później martw się pierdołami na wzór "shift light'a"!
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

dla mnie zbedna gadka. gosc kupil auto, cos mu nie dziala/nie wie jak wlaczyc i pyta, a tu cala strona nie na temat.
auto ma taka funkcje, to czemu z niej nie skorzystac.
matthew90

Post autor: matthew90 »

ja za to nie umiem jechać do 4000rpm i zmiana biegu na wyższy .. ten dźwięk na 5000, 6000tyś jest bezcenny :roll: :roll: chociaż czasami mi go szkoda :lol:

a tak w ogóle to ktoś o tym już nie pisał?

http://www.forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=4349
ODPOWIEDZ