Revolites 6x10 a problem z założeniem opony?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Revolites 6x10 a problem z założeniem opony?

Post autor: _michal_ »

Czy słyszeliście o problemach z założeniem opony na felge revolite 6x10? Podobno czesto "udaje sie zniszczyć opone w czasie zakładania, niektóre zakłady podobno najpierw rozgrzewają opone przed próbą założenia... Zastanawiam sie nad zakupem felg, ale nie chce potem na 4 felgi kupować 6 opon :mrgreen:
Dotyczy revolite, czyli kopii revolutions.
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Revolites 6x10 a problem z założeniem opony?

Post autor: Saint »

Ma to miejsce jeżeli opony są nowe i nigdy nie zakładane (mówimy tutaj o szerokości 165) , wtedy stopka opony zapada się do wewnątrz i jest duży problem z uszczelnieniem opony na feldze przy pierwszym zakładaniu. goście stosują wtedy dodatkowy zbiornik ze sprężonym powietrzem. Duża ilośc powietrza jest uwalniana, rozdmuchuje oponę, ta się ładnie uszczelnia na rancie i pompują już normalnie. Pomaga też zainstalowanie na jakis czas nowej oponki na węższa felgę. przybierze ładnie kształt i nie ma potem problemu z założeniem na szerszą felgę.
To tak z moich obserwacji.
Zawodowy Szyderca
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

widziałem na youtube jak zakładają opony na felgi z uzycie butli ze sprezonym gazem, ale to dotyczyło 20 kilku calowej felgi i niskoprofilowej opony... w "moim" przypadku tez bedą nowe opony (prawdopodobnie yoko a008), no ale nie wiem czy sie pchać w te felgi... :roll: po prostu nie chce dodatkowych problemów... :neutral:
Mayon
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Mayon »

jeśli jest dobra wulkanizacja i ma dobry sprzęt to nie ma żadnego problemu z oponami
Awatar użytkownika
Bankowy
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Bankowy »

Znacznie większy problem jest z założeniem opony niskoprofilowej (45,40 itp.) na felgę 17-18 cali.
A poza tym kiepski zakład potrafi spierniczyć nawet założenie 175/50R13 - i opona do wyrzucenia ;)
Dlatego nie ma co martwić się felgami 10. Choć prawdą jest, że nie wszystkie zakłady mają maszyny na tak małe felgi.
Pzdr
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: kamal1 »

Nie wiem jakie felgi ma Michał. Tym niemniej ja zwykle miałem problem z założeniem jakiejkolwiek opony na standardową stalową felgę 10". Kilkakrotnie w warsztatach krzywiono mi felgi.
Po jakimś czasie zorientowałem się,że felgi mają mniejszą średnicę po stronie wewnętrznej i od tejże strony należy oponę zakładać.
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Mayon pisze:jeśli jest dobra wulkanizacja i ma dobry sprzęt to nie ma żadnego problemu z oponami

skoro na angielskich forach piszą stosunkowo czesto o "problemie" więc coś w tym musi być... chociaz w czasach centomanii mialem koła 7x13 i wiekszych problemów oponiarsko-felgowych nie miałem... :roll: chyba wezme te fele :mrgreen: i zaczne wyprzedaz tych co juz mam, a troche juz sie ich uzbierało :mrgreen: np. milite style deep dish 6x12, welery 5x10, mercury 6x10, standardowe stalowe 12 calówki no i teraz jeszcze revolite (chyba) będą :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ODPOWIEDZ