klatka bezpieczeństwa

Amatorski Puchar Mini Classic oraz inne imprezy sportowe z udziałem Mini i MINI

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: klatka bezpieczeństwa

Post autor: Konrad K_2 »

chodzi mi jak włożyć spawana klatke do samochodu
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

zwykle wklada sie w kawalkach :) i dospawywuje elementy w budzie juz :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Bankowy
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Bankowy »

To raczej będzie Ci ciężko w jednym kawałku.
Prawdopodobnie będziesz musiał rozciąć. Proponuję ciąć po spawach - wtedy spawając kawałki w aucie nie będzie śladów ingerencji. Inna sprawa, że jeśli gdziekolwiek indziej przetniesz i pospawasz, to klatka znacznie straci na wytrzymałości. I jeśli ma być do sportu, to nie przejdzie BK jeśli zorientują się.
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

Konrad K_2 pisze:chodzi mi jak włożyć spawana klatke do samochodu

a tak może można ...
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

tak mozna tylko zastanawiałem sie nad wersja w pełni spawaną
Andrews_poz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Andrews_poz »

Jakoś mnie nie przekonują te skręcane łączenia... Taka klatka niebezpieczeństwa chyba :)
Każdy kto widział źle pospawaną, albo źle zaprojektowaną klatkę po dzwonie wie o czym mowie :)
Most sports only need one ball. Mine takes both.
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

klatka bezpieczeństwa

Post autor: markfive »

Do wszystkich zainteresowanych udziałem w eliminacjach APMC w sezonie 2010

Proszę rozważyć wszelkie możliwości zamontowania klatki bezpieczeństwa w swim samochodzie. Nie ma regulaminowego obowiązku posiadania klatki i taki obowiązek nie będzie wprowadzony. Rozumiem również niechęć do montowania klatki ze względu na dodatkowe zwiększenie masy samochodu.
Mając jednak na uwadze ewentualne skutki wywrotki samochodu, uważam za celowe wprowadzenie zapisu, który premiował będzie kierowców stosujacych to zabezpieczenie dodatkowymi punktami w klasyfikacji.
W sezonie 2010 dodatkowe 3 pkt dodane będą w klasyfikacji finałowej a więc dopiero po zakończeniu wszystkich eliminacji. Warunkiem ich uzyskania będzie zamontowanie klatki najpóźniej przed ostatnia eliminacją. Tak więc startując nawet w jednej tyko eliminacji sezonu 2010 z klatką możemy otrzymać dodakowe 3 pkt. Punkty za klatkę przyznawane są uczestnikowi tylko jeden raz niezaleznie od ilosci eliminacji.

Co do samej klatki, nie będzie jakichś specjalnych wymagań ani konieczności posiadania atestu. Klatka może być skręcana, może byc spawana. Minimum to "bramka" środkowa z podparciem na tylnych nadkolach. Przykład - Rear Cage. No diagonal. Not FIA approved C-STR47SD Safety Devices z katalogu Mini Spares.

Uwaga dla oponentów : zanim zaprotestujesz obejrzyj filmy z wypadków na torach. Wbrew obiegowym opiniom Mini też się wywraca. Konstruktywne uwagi prześlij na mój adres @mail.
Awatar użytkownika
macko
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: mini
Kontakt:

Post autor: macko »

Skoro o tym mowa,

to może, tak jak w przypadku zbiorowego zamawiania opon, może znaleźlibyśmy firmę/osobę, która by przygotował kilka klatek? Oczywiście jeżeli są chętni :-)

macko
maćko
Awatar użytkownika
Bankowy
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Bankowy »

W ten sposób to możesz kupić taniej jedynie gotowe klatki, "z półki".
Jeśli to ma być porządna klatka, to musi być robiona jednostkowo, a wtedy nic nie da "zamówienie zbiorowe". Tym bardziej, że dobrzy "klatkarze" mają kolejki.
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

oj mają i to spore , ale pomysl z dodatkowymi punktami moze i słuszny, ale troszke faworyzujący .... bogatszych
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Konrad K_2 pisze:...pomysl z dodatkowymi punktami moze i słuszny, ale troszke faworyzujący .... bogatszych

Nikogo nie zamierzamy faworyzować. Ludzie którzy jeżdżą dla przyjemności seryjnymi autami i nie napinają się na pokonanie innych za wszelką cenę na ogół zachowują rozsądek na torze i nie przekraczają bariery prędkości poza którą traci się panowanie. Jeżeli dotąd nie mieli klatek, nie będą ich zakładać i niczego to w ich pozycjach w klasyfikacji nie zmieni.
Czołówka modyfikuje auta do sportu, wprowadza zmiany, które zwiększają ryzyko a każdy kolejny przejazd związany jest z coraz większym stresem bo chcą pokonać rywala chociaż o 1/100 sekundy. Często traci się wtedy rozsądek.
Wprowadzenie regulaminowego obowiązku posiadania klatki dla wszystkich nie jest dobrym rozwiązaniem i nie jest stosowane w sporcie amatorskim.
Premiowanie dodatkowymi punktami to alternatywne rozwiązanie zmierzajace do tego samego celu - zwiększenia bezpieczeństwa i uniknięcia ludzkich tragedii w razie nieszczęśliwego wypadku. Jak dotąd nic takiego na eliminacjach APMC się nie zdarzyło co nie oznacza, że zdarzyć się nie może. Obyś nie musiał wspominać moich słów po fakcie.

Co do kosztów samej klatki i jej zamontowania to ludzie których stać na zakup drogich nieseryjnych części i elementów tuningowych oraz remonty i modyfikacje wykonywane w warsztatach przełkną także i to.

Ludzie którzy samodzielnie w garażowych warunkach odbudowują i modyfikują auta znajdą rozwiazanie budując klatkę samodzielnie lub z pomocą zaprzyjaźnionego ( chociażby do tej jednorazowej akcji ) hydraulika z giętarką i spawacza.
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

klatka bezpieczeństwa a APMC

Apel o montowanie klatek w samochodach uczestniczących w APMC umieściłem w tym miejscu by dotrzeć z nim do jak najszerszego grona użytkowników mini odwiedzających forum MKP.
Aby nie zajmować tu miejsca na dyskusje czy to potrzebne (klatka) czy nie - wszystkich bezpośrednio zainteresowanych tematem "klatka w APMC" odsyłam do tematu Amatorski Puchar Mini sezon 2010
Myślę, że dalsze rozważania w temacie klatka bezpieczenstwa powinny wrócić na drogę konkretnych rozwiazań konstrukcyjnych i wzajemnej wymiany doświadczeń między zainteresowanymi budową i montażem klatek w miniakach.
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

pytanie co do klatek

gdzie dostać takie łączniki , czy ma to jakąś fachową nazwe?
Załączniki
xx26112009170.jpg
xx26112009170.jpg (72.53 KiB) Przejrzano 4680 razy
ODPOWIEDZ