filtr kabionowy

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

matthew90

filtr kabionowy

Post autor: matthew90 »

witam, ostatnio bardzo szybko mi parują szyby - myślę że to wina filtra kabinowego - i tutaj pytanie jak go wymienić?

na allegro dużego wyboru nie ma no ale chyba taki będzie dobry:

http://www.allegro.pl/item787219494_fil ... akosc.html
Voyth

Re: filtr kabionowy

Post autor: Voyth »

Odkręcasz 4 śruby pod schowkiem pasażera, naciskasz 2 mocowania i wyskakuje obudowa. Wkładasz rękę do komory i łapiesz filtr. Jak będziesz wyciągał, to się nie przestrasz, że coś zepsułeś, bo sam filtr jest ok. 2 razy dłuższy niż otwór i wychodzi łukiem :mrgreen: Powodzenia w pracach :mrgreen:
Phantomas

Post autor: Phantomas »

matthew90 pisze:witam, ostatnio bardzo szybko mi parują szyby - myślę że to wina filtra kabinowego - i tutaj pytanie jak go wymienić?

na allegro dużego wyboru nie ma no ale chyba taki będzie dobry:

http://www.allegro.pl/item787219494_fil ... akosc.html

ja do MINI R50 znalazłem filtr - "Filtr kabinowy K1119 FILTRON", który tak jak i pozostałe filtry (powietrza i oleju) kupiłem sobie na link do strony z filtrami Cena filtra - 35PLN.

[edit]
O - dla tych których czeka wymiana, zamieszczam link do instrukcji -> instrukcja wymiany filtra kabinowego PDF
girsza

Post autor: girsza »

Ja tydzien temu wymienilem na FILTRON,a K 1119A z aktywnym weglem. Chcialem zaoszczędzić no i mam...problem. W korkach czuć spaliny z samochodów - masakra. Poprzednio mialem oryginalny filtr kabinowy zakupiony w ASO i tego problemu nie było.
Albo obecny źle został zamontowany, albo FILTRON jest do d...
pzdr.
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

filtron jest kiepski ale jako filtr kabinowy powinien sie sprawowac dobrze,sprawdz montaz,kierunek montazu.
Bardzo dobre filtry produkuje firma knecht
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

sorry ale gadanie ze filtron jest kiepski jest niczym nie podparte

mysle ze w kolegi przypadku albo zostal zle zamocowany filtr albo wystapila jesczze inna przyczyna
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: monsterk »

girsza pisze:Ja tydzien temu wymienilem na FILTRON,a K 1119A z aktywnym weglem. Chcialem zaoszczędzić no i mam...problem. W korkach czuć spaliny z samochodów - masakra. Poprzednio mialem oryginalny filtr kabinowy zakupiony w ASO i tego problemu nie było.
Albo obecny źle został zamontowany, albo FILTRON jest do d...
pzdr.

a to bardzo ciekawe że po wymianie filtra czuć spaliny, a może oryginalny tak filtruje powietrze że spaliny z niego wyłapuje :lol:
girsza

alan pisze:filtron jest kiepski ale jako filtr kabinowy powinien sie sprawowac dobrze,sprawdz montaz,kierunek montazu.
Bardzo dobre filtry produkuje firma knecht

flapjck1 pisze:sorry ale gadanie ze filtron jest kiepski jest niczym nie podparte

mysle ze w kolegi przypadku albo zostal zle zamocowany filtr albo wystapila jesczze inna przyczyna

a jak sprawdzić poprawność zamontowanego filtra?
Wymieniałem jeszcze filtr powietrza dolotowego - ale to chyba nie ma związku?
pzdr.
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

no ale spaliny zawsze bedzie czuc, dopoki nie wlaczysz obiegu zamknietego?

CZY NIE?

ps. u mnie wali spalinami jak na zimnym silniku mocno przygazuje, normalny objaw, czy nie?
R60 | since 2006.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

nie
oznacza to ze masz najprawdopodobniej nieszczelny wydech gdzies w okolicy kolektora poczatek rury wydechowej
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

girsza pisze:a jak sprawdzić poprawność zamontowanego filtra?

nie no to bylby przypadek skrajny po prostu, zle wcisniety w nagrzewnice zlamany albo cos w ten desen
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

flapjck1 pisze:sorry ale gadanie ze filtron jest kiepski jest niczym nie podparte

tak niczym ?? a jak znajdujesz filtr w turbinie wciagniety lub podarty,to napewno jest dobry jakosciowo :lol:
macra

Post autor: macra »

alan, do kabiny ujdzie :wink: zresztą jak ktoś wymienia co 10kkm filtr powietrza to uważam że lepszy filtron na 10kkm niż knecht raz na 30kkm!
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

alan pisze:tak niczym ?? a jak znajdujesz filtr w turbinie wciagniety lub podarty,to napewno jest dobry jakosciowo :lol:

jak filtr byl tak bardzo zajebany syfem ze juz nic nie przepuszczal to sorry winnetou cos ustapic musialo
lepiej ze bibula niz uszczelniacz i oliwa

za duzo widze w naszym pieknym kraju samochodow robiacych 50 tys km na jednym oleju i 100 tys km na jednym filtrze pow. zeby uwierzyc w takie dyrdymaly ze filtron to lipa
girsza

flapjck1 pisze:
girsza pisze:a jak sprawdzić poprawność zamontowanego filtra?

nie no to bylby przypadek skrajny po prostu, zle wcisniety w nagrzewnice zlamany albo cos w ten desen

...otworzyłem, zobaczyłem, pytanie retoryczne: Jeżeli filtr jest złamany i podarty to chyba będzie czuć spaliny w środku? Prawda? :smile:
ODPOWIEDZ