termostat mini 1971
Moderator: flapjck1
termostat mini 1971
Witam. Potrzebuje termostatu do mini morris z 1971 roku. Obiło mi sie o uszy na forum że najlepszy będzie na 88 stopni bo mniejsze nie dają sobie rady.
Pytanie brzmi czy to jest prawda i czy można od jakiegoś innego samochodu dopasować używany czy musze szukać gdzie indziej?
Pytanie brzmi czy to jest prawda i czy można od jakiegoś innego samochodu dopasować używany czy musze szukać gdzie indziej?
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: termostat mini 1971
Podpasujesz np z Metro. 88st na nasz klimat, tak jak to przeczytałeś w innym temacie. Używke ktoś na pewno będzie miał.
Pozdrawiam.
ps. będę dzisiaj wymieniał olej, zostawić Ci filtr?
Pozdrawiam.
ps. będę dzisiaj wymieniał olej, zostawić Ci filtr?
Zawodowy Szyderca
powiem szczerze że ja dopiero zaczynam kariere z mini i nie bardzo sie orientuje.
z jakiego Metro? i do czego filtr? ; )
ja mam termostat niby ale jest strasznie słaby i samochód nagrzewa sie słabo po około 10 kilometrach.
Zostaje jeszcze pytanie czy wypada osłonić chłodnicę czy ten termostat 88st starczy?
z jakiego Metro? i do czego filtr? ; )
ja mam termostat niby ale jest strasznie słaby i samochód nagrzewa sie słabo po około 10 kilometrach.
Zostaje jeszcze pytanie czy wypada osłonić chłodnicę czy ten termostat 88st starczy?
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
nowy termostat kosztuje raptem 16 czy 18 pln (linki do sklepów na dole strony). Silnik Ci się nie dogrzewa czy nie wieje Ci ciepłe powietrze z nagrzewnicy w środku?
Zawodowy Szyderca
Termostat nie trzyma po prostu. Najwidoczniej sie zużył. Powietrze ciepłe grzeje ale tylko z nagrzewnicy w środku tylko że nie jest one tak ciepłe jak być powinno. A dodatkowo z bocznych nawiewów przy kierowcy i siedzeniu pasażera leci tylko zimne powietrze, nie wiem czym to jest spowodowane ale mam wrażenie że to właśnie przez termostat.
Mówisz ze 16-18PLN ale pytanie jaki będzie pasował?
Mówisz ze 16-18PLN ale pytanie jaki będzie pasował?
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Każdy do mini będzie pasował.
Jeżeli chodzi o nawiewy boczne, to one nie sa połączone z dmuchawą nagrzewnicy - powietrze dostaje się przez przewody w błotnikach i chwyty z przodu samochodu tuż za grillem (po lewej i prawej stronie). Więc jak najbardziej nie jest to wina złego działania termostatu. Tak ma być
Jeżeli chodzi o nawiewy boczne, to one nie sa połączone z dmuchawą nagrzewnicy - powietrze dostaje się przez przewody w błotnikach i chwyty z przodu samochodu tuż za grillem (po lewej i prawej stronie). Więc jak najbardziej nie jest to wina złego działania termostatu. Tak ma być
Zawodowy Szyderca
Moze jakas konkretna propozycja co do tego termostatu? Najlepiej zeby byl dobry i tani, to jasne
A tych nawiewow bocznych nie da sie jakos polaczyc zeby lecialo z nich cieple powietrze? Bo jak jade sobie w taka pogode jak np przedwczoraj 100km zrobilem to musialem trzymac w reku skrobaczke bo szyby zamarzaly ; ) nie jest to zbyt wygodne, ale wiadomo stare mini ma swoj urok. Jest jakies lepsze rozwiazanie czy da sie polaczyc to z cieplym powietrzem?
A tych nawiewow bocznych nie da sie jakos polaczyc zeby lecialo z nich cieple powietrze? Bo jak jade sobie w taka pogode jak np przedwczoraj 100km zrobilem to musialem trzymac w reku skrobaczke bo szyby zamarzaly ; ) nie jest to zbyt wygodne, ale wiadomo stare mini ma swoj urok. Jest jakies lepsze rozwiazanie czy da sie polaczyc to z cieplym powietrzem?
Pozwolicie, że podepnę się do tematu - u mnie wskaźnik temperatury po chwili jazdy pokazuje mniej-więcej połowę skali, ale powietrze z nagrzewnicy leci cały czas zimne. Myślicie, że to też przez termostat?
Co do bocznych nawiewów to najchętniej bym je zakleił, nie wiem po co one komu
Co do bocznych nawiewów to najchętniej bym je zakleił, nie wiem po co one komu
jak coś to mam termostat 88C wymieniłem go bo wydawało mi się że mój miał niższą temperaturę, a problem tkwił w nagrzewnicy
- humin
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
mazak234 pisze:Pozwolicie, że podepnę się do tematu - u mnie wskaźnik temperatury po chwili jazdy pokazuje mniej-więcej połowę skali, ale powietrze z nagrzewnicy leci cały czas zimne. Myślicie, że to też przez termostat?
mozesz miec zapchaną nagrzewnicę jakimiś uszczelniaczami ale zacznij sprawdzanie od zaworu ogrzewania czy na pewno się otwiera
humin pisze:mozesz miec zapchaną nagrzewnicę jakimiś uszczelniaczami ale zacznij sprawdzanie od zaworu ogrzewania czy na pewno się otwiera
W zasadzie, to dziś jak mróz w końcu poszedł w cholere i trochę się ociepliło, nagrzewnica zaczęła dmuchać ciepłym powietrzem