Zamarznięte zamki w drzwiach - jak się zabezpieczyć?
Moderator: flapjck1
Zamarznięte zamki w drzwiach - jak się zabezpieczyć?
Próbowałem już wysmarować zamki płynem chłodnicowym, WD-40, ale nic z tego. Przez kilka dni jest spoko, ale wystarczy dłuższy postój na minimalnym mrozie i już nie mogę wejść do miniaka Macie jakies sprawdzone sposoby żeby zabezpieczyć zamki przed zamarzaniem?
Re: Zamarznięte zamki w drzwiach - jak się zabezpieczyć?
Jedyną skuteczną metodą jest znalezienie źródła wody w zamkach i go wyeliminować np. wkładka może nie mieć zapadki, albo przez uszczelkę wlewa się woda. Powodów może być wiele. W przeciwnym wypadku mieć zawsze w kieszeni odmrażacz i wychodzić 5 minut wcześniej z domu
no to tak
możesz kupić specjalny środek do konserwacji zamka zimą na każdej stacji i uszczelnić zamek
lub najbardziej wygodny według mnie zamontować sobie centralny zamek naciskasz pilocik cyk i otwarty co prawda jest z tym dużo zabawy ale według mnie warto
możesz kupić specjalny środek do konserwacji zamka zimą na każdej stacji i uszczelnić zamek
lub najbardziej wygodny według mnie zamontować sobie centralny zamek naciskasz pilocik cyk i otwarty co prawda jest z tym dużo zabawy ale według mnie warto
- domino1985
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
- Kontakt:
Miałem sytuację (gdy jeszcze za starych czasów Miniak stał pod chmurką) że pomimo centralnego nie mogłem dostać się do auta bo zamarzły ... guziczki do otwierania za cholerę nie szło ich wcisnąć, pomogło podgrzanie zapałkami
Ale powód był taki jak napisał Marcin, przy poprzednim remoncie właściciel oszczędził kilka groszy na uszczelkach
Ale powód był taki jak napisał Marcin, przy poprzednim remoncie właściciel oszczędził kilka groszy na uszczelkach
Dobry temat Ja dziś tak jak rok temu złamałem kluczyk ..
Niestety nie mam zapasowego ...
Co proponujecie zrobić ?
ps. Dostałem się do środka za pomocą śrubokrętu ..
Co proponujecie zrobić ?
domino1985 pisze:Miałem sytuację (gdy jeszcze za starych czasów Miniak stał pod chmurką) że pomimo centralnego nie mogłem dostać się do auta bo zamarzły ... guziczki do otwierania za cholerę nie szło ich wcisnąć, pomogło podgrzanie zapałkami
guziczki w pilocie?? niemożliwe ;P
mój od kilku dni niestety został zmuszony stać pod chmurką i problemów jak narzazie z centralem nie mam czego nie mogę powiedzieć o próbie z kluczykiem
Julian pisze:Dobry temat Ja dziś tak jak rok temu złamałem kluczyk ..
Co proponujecie zrobić ?
Masz dwa wyjścia wyciągnąć kluczy i dorobić kolejne, albo zmienić wszystkie wkładki.
Koledze chodziło o ten przycisk-guziczek przy klamce w samochodzie to co naciskasz na klamce, żeby otworzyć drzwi.
- domino1985
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
- Kontakt:
nieTRIP pisze:guziczki w pilocie??
takMarci-n pisze:przycisk-guziczek przy klamce w samochodzie
Marci-n pisze:Jedyną skuteczną metodą jest znalezienie źródła wody w zamkach i go wyeliminować np. wkładka może nie mieć zapadki
O jakiej zapadce mówisz?
TRIP pisze:możesz kupić specjalny środek do konserwacji zamka zimą na każdej stacji i uszczelnić zamek
Próbowałem z jakimś no-name'owym środkiem kupionym na stacji, zużyłem cały i nic nie pomogło :/
Co do centralnych zamków to tez może zamarznąć sam mechanizm w drzwiach a nie wkładka zamka także jakoś w nie nie ufam Rodzinka sprzedała mi patent żeby wstrzyknąć trochę normalnego oleju jadalnego do zamka, podobno działa. Próbowaliście coś takiego?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
mazak234 pisze:Marci-n pisze:O jakiej zapadce mówisz?
sama "dziurke" zamka zaslania taka blaszka chowajaca sie przy wkladaniu kluczyka - to wlasnie to
a co do smarowania >> zamarzniety zamek >> wd40 >> potem suszarka/opalarka ( zeby wysuszyc>> smar w spreju ( najlepiej jakis typu wysokocisnieniowy)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
flapjck1 pisze:sama "dziurke" zamka zaslania taka blaszka chowajaca sie przy wkladaniu kluczyka - to wlasnie to
a co do smarowania >> zamarzniety zamek >> wd40 >> potem suszarka/opalarka ( zeby wysuszyc>> smar w spreju ( najlepiej jakis typu wysokocisnieniowy)
A, no to zapadki nie mam w drzwiach kierowcy ale u pasażera jest. A oba zamarzają tak samo.
Mógłbyś podać trochę więcej info na temat tego smaru w spreju? Coś takiego się nada: Wurth Multilube?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
Superos, dzięki wielkie
TRIP pisze:domino1985 pisze:Miałem sytuację (gdy jeszcze za starych czasów Miniak stał pod chmurką) że pomimo centralnego nie mogłem dostać się do auta bo zamarzły ... guziczki do otwierania za cholerę nie szło ich wcisnąć, pomogło podgrzanie zapałkami
guziczki w pilocie?? niemożliwe ;P
mój od kilku dni niestety został zmuszony stać pod chmurką i problemów jak narzazie z centralem nie mam czego nie mogę powiedzieć o próbie z kluczykiem
haha to ciekawe jedyny garaż jaki kiedykolwiek, no może od czasu który go masz to mój ?