Zamarznięte zamki w drzwiach - jak się zabezpieczyć?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

mazak234

Zamarznięte zamki w drzwiach - jak się zabezpieczyć?

Post autor: mazak234 »

Próbowałem już wysmarować zamki płynem chłodnicowym, WD-40, ale nic z tego. Przez kilka dni jest spoko, ale wystarczy dłuższy postój na minimalnym mrozie i już nie mogę wejść do miniaka :evil: Macie jakies sprawdzone sposoby żeby zabezpieczyć zamki przed zamarzaniem?
Marci-n

Re: Zamarznięte zamki w drzwiach - jak się zabezpieczyć?

Post autor: Marci-n »

Jedyną skuteczną metodą jest znalezienie źródła wody w zamkach i go wyeliminować np. wkładka może nie mieć zapadki, albo przez uszczelkę wlewa się woda. Powodów może być wiele. W przeciwnym wypadku mieć zawsze w kieszeni odmrażacz i wychodzić 5 minut wcześniej z domu :razz:
Awatar użytkownika
TRIP
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: TRIP »

no to tak
możesz kupić specjalny środek do konserwacji zamka zimą na każdej stacji i uszczelnić zamek
lub najbardziej wygodny według mnie zamontować sobie centralny zamek naciskasz pilocik cyk i otwarty ;) co prawda jest z tym dużo zabawy ale według mnie warto
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
Kontakt:

Post autor: domino1985 »

Miałem sytuację (gdy jeszcze za starych czasów Miniak stał pod chmurką) że pomimo centralnego nie mogłem dostać się do auta bo zamarzły ... guziczki do otwierania :lol: za cholerę nie szło ich wcisnąć, pomogło podgrzanie zapałkami :P

Ale powód był taki jak napisał Marcin, przy poprzednim remoncie właściciel oszczędził kilka groszy na uszczelkach :P
Julian

Post autor: Julian »

Dobry temat :razz: Ja dziś tak jak rok temu złamałem kluczyk .. :neutral:

Niestety nie mam zapasowego ...

Co proponujecie zrobić ?

ps. Dostałem się do środka za pomocą śrubokrętu .. :roll:
Awatar użytkownika
TRIP
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: TRIP »

domino1985 pisze:Miałem sytuację (gdy jeszcze za starych czasów Miniak stał pod chmurką) że pomimo centralnego nie mogłem dostać się do auta bo zamarzły ... guziczki do otwierania :lol: za cholerę nie szło ich wcisnąć, pomogło podgrzanie zapałkami :P

Ale powód był taki jak napisał Marcin, przy poprzednim remoncie właściciel oszczędził kilka groszy na uszczelkach :P

guziczki w pilocie?? niemożliwe ;P
mój od kilku dni niestety został zmuszony stać pod chmurką i problemów jak narzazie z centralem nie mam czego nie mogę powiedzieć o próbie z kluczykiem
Marci-n

Post autor: Marci-n »

Julian pisze:Dobry temat :razz: Ja dziś tak jak rok temu złamałem kluczyk .. :neutral:

Niestety nie mam zapasowego ...

Co proponujecie zrobić ?

ps. Dostałem się do środka za pomocą śrubokrętu .. :roll:

Masz dwa wyjścia wyciągnąć kluczy i dorobić kolejne, albo zmienić wszystkie wkładki.

Koledze chodziło o ten przycisk-guziczek przy klamce w samochodzie to co naciskasz na klamce, żeby otworzyć drzwi.
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
Kontakt:

Post autor: domino1985 »

TRIP pisze:guziczki w pilocie??
nie
Marci-n pisze:przycisk-guziczek przy klamce w samochodzie
tak :)
mazak234

Marci-n pisze:Jedyną skuteczną metodą jest znalezienie źródła wody w zamkach i go wyeliminować np. wkładka może nie mieć zapadki

O jakiej zapadce mówisz?

TRIP pisze:możesz kupić specjalny środek do konserwacji zamka zimą na każdej stacji i uszczelnić zamek

Próbowałem z jakimś no-name'owym środkiem kupionym na stacji, zużyłem cały i nic nie pomogło :/
Co do centralnych zamków to tez może zamarznąć sam mechanizm w drzwiach a nie wkładka zamka także jakoś w nie nie ufam :P Rodzinka sprzedała mi patent żeby wstrzyknąć trochę normalnego oleju jadalnego do zamka, podobno działa. Próbowaliście coś takiego?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

mazak234 pisze:
Marci-n pisze:O jakiej zapadce mówisz?

sama "dziurke" zamka zaslania taka blaszka chowajaca sie przy wkladaniu kluczyka - to wlasnie to

a co do smarowania >> zamarzniety zamek >> wd40 >> potem suszarka/opalarka ( zeby wysuszyc>> smar w spreju ( najlepiej jakis typu wysokocisnieniowy)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
mazak234

flapjck1 pisze:sama "dziurke" zamka zaslania taka blaszka chowajaca sie przy wkladaniu kluczyka - to wlasnie to

a co do smarowania >> zamarzniety zamek >> wd40 >> potem suszarka/opalarka ( zeby wysuszyc>> smar w spreju ( najlepiej jakis typu wysokocisnieniowy)

A, no to zapadki nie mam w drzwiach kierowcy ale u pasażera jest. A oba zamarzają tak samo.
Mógłbyś podać trochę więcej info na temat tego smaru w spreju? :wink: Coś takiego się nada: Wurth Multilube?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

cos co jest do wszystkiego jest do d..y

nawet wurtha

lepiej cos takiego
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

znalazlem czego ja uzywam

otoz tego
mazak234

flapjck1 pisze:znalazlem czego ja uzywam

otoz tego

Superos, dzięki wielkie
Julian

Post autor: Julian »

TRIP pisze:
domino1985 pisze:Miałem sytuację (gdy jeszcze za starych czasów Miniak stał pod chmurką) że pomimo centralnego nie mogłem dostać się do auta bo zamarzły ... guziczki do otwierania :lol: za cholerę nie szło ich wcisnąć, pomogło podgrzanie zapałkami :P

guziczki w pilocie?? niemożliwe ;P
mój od kilku dni niestety został zmuszony stać pod chmurką i problemów jak narzazie z centralem nie mam czego nie mogę powiedzieć o próbie z kluczykiem

haha to ciekawe jedyny garaż jaki kiedykolwiek, no może od czasu który go masz to mój ;)?
ODPOWIEDZ