Czy Mini jest praktyczny?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

thinboy

Czy Mini jest praktyczny?

Post autor: thinboy »

Witam serdecznie,
zaczne od tego, ze niestety nie mam jeszcze Mini. Mam za to ten samochodzik na oku od kilku lat - w sumie "mam na oku" to za malo powiedziane - zakochalem sie :) W kazdym razie do rzeczy... stac mnie w koncu i jestem na etapie poszukiwan swojego autka. Nie znam jeszcze nikogo kto posiada Mini wiec postanowilem tutaj popytac. Chodzi i o praktyczne aspekty... Otoz Mini bedzie moim jedynym samochodem. Bedzie uzytkowany codziennie i to calkiem sporo. Zdaje sobie sprawe ze komfortowe warunki (garaz) oraz fachowa opieka (dobry warsztat) to podstawa. Zastanawiam sie jednak czy jest to samochod, na ktorym bede mogl polegac - czy nie jest to tylko samochodzik na zloty i do ogladania...?
Awatar użytkownika
icemac
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Czy Mini jest praktyczny?

Post autor: icemac »

zależy co rozumiesz pod pojęciem - praktyczny ??

pojemny to jest - wchodzi sporo jedzenia, dwa śpiwory, namiot czwórka, trochę ciuchów, narzędzia, jakieś części zapasowe i coś jeszcze pewnie by się znalazło ;)

;)

mamy aktualnie dwa mini (to są nasze jedyne samochody) służące nam do jazdy codziennej , zolty, wyjazdy, zakupy, itd. ...
złoty - to nie tylko spotkania w mieście, PL, ale to także dalekie wyjazdy zagraniczne.

można na nich polegać jak dbasz, czasem dłubiesz i wiesz mniej więcej co mu może "dolegać"

zawsze może coś "wyskoczyć" - takie jest Mini, ale to też jego urok - taki kapryśny członek rodziny, mający swoje zdanie

P.S.
jak będzie problem to zawsze może zerknąc do manuala, lub popytać na forum

a jeśli chodzi o Kraków to zagadaj do Wojtella, Lupera, Beny'ego, kitka lub innego usera z KRK, "umów" się na "jazdę próbną" i sam zobaczysz jak jest w miniaku

Obstawiam, że na pewno ktoś Ci coś doradzi, pomoże, ...
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze :twisted:
Awatar użytkownika
piekarz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: piekarz »

Witaj nowy kolego. Zacznę od tego że Mini to też mój jedyny samochód. Wyjeżdżając na miasto nie martwisz się o miejsce do parkowania, tak jak pisał icemac Mini jest zadziwiająco pojemny, a nawet jeśli jesteś wysokim kierowcą to i tak nie dotkniesz głową podsufitki. Może pali trochę więcej niż współczesne auta z małymi silnikami ale to chyba jedyny "minusik" jeśli chodzi o praktyczność. Podsumowując: jeśli chodzi o praktyczne sprawy to wystarczy że odpowiednio o to autko zadbasz a odwdzięczać Ci się będzie każdego dnia.
amber

Post autor: amber »

ja bym to ujęła tak - jeżeli jesteś naprawdę zakochany w Mini to możesz się na to porwać ale nie licz na komfort jak w "nowych" autach. Proponuję najpierw "jazdę próbną". My z Icemacem tak zaczynaliśmy przygodę z Mini i po 5 minutach wiedzieliśmy że to jest TO!
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: kamal1 »

Witaj!!! Jeśli jesteś jak piszesz bardzo zakochany to nawet nie zauważysz wad.
A poza tym ponad 40-ci lat jeździłem Mini codziennie i szczycę się tym że zawsze wracałem
do domu o własnych siłach a nie na sznurku. Wszystko ma "zady i walety" ale jak się kocha..... Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sezar
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini'91 New Mini Cooper S '03
Kontakt:

Post autor: sezar »

Ja moim bączkiem nawet pracuję. Ostatnia objazdówka po Polsce ponad 800 kilometrów i żadnych problemów, mimo pogody jaka za oknami. Spalanie w normie ok 6-6,5L wiec tragedii też nie było. W przyszłym tygodniu czeka nas trasa w sumie 1200 kilometrów i też nie przewiduję kłopotów. Nawet na takie trasy wygodny samochodzik.

p.s. A w razie problemów koleżanki i koledzy zawsze chętnie pomagają.
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R56

Post autor: 137jastr »

kamal1 pisze:Witaj!!! Jeśli jesteś jak piszesz bardzo zakochany to nawet nie zauważysz wad.
A poza tym ponad 40-ci lat jeździłem Mini codziennie i szczycę się tym że zawsze wracałem
do domu o własnych siłach a nie na sznurku. Wszystko ma "zady i walety" ale jak się kocha..... Pozdrawiam.
POTWIERDZAM: 14 lat jeżdziłem MC Morris Minor (1967 - 81)...'meta' zawsze osiągnięta o 'własnych siłach'...WI-7778...Żoliborz Wawa
........TO BYŁ WSPANIAŁY XX wiek -----> Alpy, zima, lekki sweterek...mój przyjaciel robi foto...pełny 'luz'...bo BMC zawsze osiągał metę...1632 Victoires rally's_TO BYŁA TA EPOKA...mini i hipi!
Załączniki
pass-St.-Bernard.jpg
pass-St.-Bernard.jpg (72.22 KiB) Przejrzano 1196 razy
Ostatnio zmieniony 08 sty 2010, 22:00 przez 137jastr, łącznie zmieniany 2 razy.
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
Awatar użytkownika
macko
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: mini
Kontakt:

Post autor: macko »

baaardzo klimatyczne zdjęcie. Zazdroszczę takiej wyprawy mini. Masz może jeszcze jakieś zdjęcia ze szlaku? Wiesz co się stało z tym samochodem?

pozdrawiam
macko
maćko
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek

macko pisze:baaardzo klimatyczne zdjęcie. Zazdroszczę takiej wyprawy mini. Masz może jeszcze jakieś zdjęcia ze szlaku? Wiesz co się stało z tym samochodem?

pozdrawiam
macko
...przed pieprzonym 'stanem wojennym' sprzedałem Mini (chętnych było ponad 80-ciu)...nie pamiętam człowieka, który go kupił i co z NIM się stalo...pojechałem do Algerii, gdzie pracowałem 5 lat (praca w Afryce nawet w kamieniołomach...jest tylko pięknymi wakacjami) i po powrocie...'tułam' się tylko mini (Clasic i MCS BMW)
Załączniki
mini2_1967.jpg
mini2_1967.jpg (104.09 KiB) Przejrzano 1136 razy
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek

macko pisze:baaardzo klimatyczne zdjęcie. Zazdroszczę takiej wyprawy mini. Masz może jeszcze jakieś zdjęcia ze szlaku? Wiesz co się stało z tym samochodem?

pozdrawiam
macko
Też pozdrawiam...to był taki mały 'Tour de Europe' załatwienie wiz to był horror...DDR (oby wyjechać poza ten teren, a wszystko będzie OK!) RFN, Holandia, Belgia, Francja, Anglia,
Francja, Szwajcaria, Włochy, Austria, Czechosłowacja (wszystko chcieli zabrać) ----> Warszawa. Mini 'szedł' jak burza!
Załączniki
CH_Mini-Minor.jpg
CH_Mini-Minor.jpg (68.52 KiB) Przejrzano 1123 razy
______
Saluti
Julian

Post autor: Julian »

Świetne zdjęcie, bardzo ciekawa historia i wreszcie ... piękne to mini było :mrgreen:
ODPOWIEDZ