leymini pisze:...gdzie można szukać nr nadwozia w mini rocznik prawdopodobnie 78?
W dokumentach mam nr nadwozia ale nigdzie ich nie mogę zlokalizować.
Jeżeli jest to faktycznie rocznik 78 czy starszy to prawdopodobnie nie ma numeru wybitego na rynience ani gdzie indziej na karoserii. To co prawda dawne czasy i mogę się mylić ale mając już od ponad 25 lat do czynienia z miniakami przypominam sobie, że nr na podszybiu zauważyłem dopiero w modelach produkowanych po 80 roku. Wcześniej nr ten znajdował się wyłącznie na aluminiowej owalnej tabliczce przynitowanej najpierw na osłonie wylotu powietrza z chłodnicy (fartuch boczny) a później do pasa przedniego obok zamka maski silnika. Na pasie tym znajdował się również zgrzany punktowo pasek blachy z numerem który nie był numerem nadwozia tylko słuzył do identyfikacji modelu przy koniecznosci zakupu oryginalnych części zamiennych. Ponieważ zgodnie z przepisami do rejestracji samochodu w Polsce wymagany jest nr nadwozia "na trwale zwiazany z nadwoziem" a więc nie tylko na przynitowanej blaszce, w moim Mk 1 z 64 roku miałem w tym miejscu przyspawany pasek blachy z powtórzonym numerem nadwozia z tabliczki aluminiowej. Tak było gdy kupiłem to auto.
Z kolei w jednym z naprawianych aut z roku 89 (Mayfair) ku mojemu zaskoczeniu oprócz numeru na podszybiu odkryłem ten sam numer powtórzony na wewnętrznej stronie tylnej półki patrząc od strony bagaznika. Nie wiem czy tak jest we wszystkich nowszych miniakach - ten akurat zakupiony był w Polsce w salonie. Może być i tak, że są różnice zalezne od rynku na jakim samochód był oficjalnie sprzedawany przez sieć dealerską.