problem z otwieraniem drzwi

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

sahara

problem z otwieraniem drzwi

Post autor: sahara »

RATUNKU!!!
Od kilku dni nie potrafię otworzyć drzwi od strony pasażera (ani od zewnątrz, ani od wewnątrz). Prawdopodobnie nie jest to wina niskich temperatur, bo samochód stał w cieple. Wygląda na to, że jakiś wewnętrzny mechanizm się zablokował, może nieświadomie sama coś zablokowałam, ale niestety nie wiem, gdzie szukać przyczyny (a ewentualnych pasażerów będę musiała zapraszać przez okno :-)
Będę wdzięczna za pomoc i sugestie.

POZDRAWIAM NOWOROCZNIE !!!
J
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: problem z otwieraniem drzwi

Post autor: alan »

trzeba sprawdzic wiazke w drzwiachi bezpieczniki, na szczescie w mini da sie sciagnac boczek bez otwierania drzwi i podlaczy zamek na krótko
arek1

Post autor: arek1 »

Jeżeli koleżanka nie może otworzyć drzwi klamką od środka to bezpieczniki ani wiązka nie mają nic do tego. Od wewnątrz drzwi można otworzyć nawet bez akumulatora.
Niestety wygląda, że trzeba rozebrać drzwi (czyli zdjąć boczek) i w ten sposób spróbować otworzyć drzwi i wtedy dociekać co się uszkodziło. Można przypuszcać że coś w samym zamku, dlatego że do otwierania z zewnątrz jest osobna linka od klamki do zamka i do otwierania z wewnątrz też jest osobna linka od klameczki do zamka. Skoro obie nie działają to raczej obie się nie urwały tylko coś stało się z samym mechanizmem zamka.

Pozdrawiam
ArekS
DZAKO

Post autor: DZAKO »

Sahara,
zanim zaczniesz rozbierać,
spróbuj od zewnątrz dopchnąć kilka razy klamkę dzrwi do środka z duża siłą
u mnie pomogło
pozdr
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R56

Post autor: 137jastr »

DZAKO pisze:Sahara,
zanim zaczniesz rozbierać,
spróbuj od zewnątrz dopchnąć kilka razy klamkę dzrwi do środka z duża siłą
u mnie pomogło
pozdr
HE HEEEEEeeeee...uważaj aby drzwi nie zdeformowały się wokół klamki...
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

arek1 pisze:Jeżeli koleżanka nie może otworzyć drzwi klamką od środka to bezpieczniki ani wiązka nie mają nic do tego. Od wewnątrz drzwi można otworzyć nawet bez akumulatora.
Niestety wygląda, że trzeba rozebrać drzwi (czyli zdjąć boczek) i w ten sposób spróbować otworzyć drzwi i wtedy dociekać co się uszkodziło. Można przypuszcać że coś w samym zamku, dlatego że do otwierania z zewnątrz jest osobna linka od klamki do zamka i do otwierania z wewnątrz też jest osobna linka od klameczki do zamka. Skoro obie nie działają to raczej obie się nie urwały tylko coś stało się z samym mechanizmem zamka.

Pozdrawiam
ArekS
czy otwierales zamkniete drzwi bez akumaltora? :grin: bo ja otwieralem :)
arek1

Post autor: arek1 »

alan pisze: czy otwierales zamkniete drzwi bez akumaltora? :grin: bo ja otwieralem :)
Ja też otwierałem i nic. Zresztą nawet wcześniej poruszyłem ten temat na tym forum :)

ArekS
sahara

Wielkie dzięki za sugestie, niestety wciąż zapraszam pasażerów przez okno :wink:
Boję się też, że przy mojej wadze ciężkiej (45 kg żywej wagi) klamka nawet nie drgnie, nie ma też ryzyka, że zniekształcę karoserię. Trudno, sprawdzę wszystkie Wasze propozycje i dam znać, co z tego wyszło.
BYLE DO WIOSNY :cry:
pozdrawiam
Cammel

Post autor: Cammel »

Cześć,
przerabiałem już ten temat w MINI.
Może byłaś na myjni i nie przetarłaś drzwi czego skutkiem może być zamarznięcie.
Jeśli nie to trzeba będzie rozebrać boczek drzwi i sprawdzić sam mechanizm- możliwe,że linka otwierająca zamek spadła i wyczepiła się z takiego białego plastiku.

Pzdr
tommyXTM
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: tommyXTM »

U mnie z zewnątrz i wewnątrz są dni że muszę nacisnąć klamkę z 5-10 razy i otwiera się a są dni że działa ok. Zamek, mechanizm jest przesmarowany i słychać że działa.
sahara

Hmmmm, niestety przez atak zimy nie miałam jeszcze okazji sprawdzić przyczyny awarii. Faktem jest natomiast, że wielokrotne przyciskanie klamki, ani silne dociśnięcie drzwi z zewnątrzy nie przyniosło rezultatu.
Trudno, złoszczę się i nie otwieram bocznych drzwi, co nie jest fajne. Zabiorę się za "rozbiórkę" drzwi w przyszłym tygodniu i dam znać.
pozdrawiam
sahara

Hej Alan,

Jak mamy zdjąć bok nie otwierając drzwi? W moim autku chyba wszystko jest inaczej :evil: (co nie zmnienia faktu, że nie chcę innego :wink: )
dzięki za info, bo wsiadanie przez bagażnik przestaje być zabawne :mrgreen: (żart oczywiście).

pozdrawiam
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Hej odkrecasz 5-6 srubek,jedna jest schowana pod odblaskiem, a pózniej co sił w rekach :twisted: trzeba sie posilowac.
Teraz jestem chory i jest zima ale moze w przyszlym miesiacu móglbym sie tym zajac :wink:
pozdrawiam
sahara

Miło z Twojej strony, dziękuję za pomoc - udało się!!!
Machanizm okazał się sprawny, ale nie spodziewałam się, że jest aż tak delikatny i podatny na niską temperaturę. Potraktowany WD40 puścił, a wcześniej autko postało całą noc w garażu (do tej pory parkowałam pod chmurką).
Mam nadzieję, że to koniec zimowych atrakcji :wink:
pozdrawiam
sundancer

Post autor: sundancer »

Mi ostatnio przestały otwierać się od zewnątrz drzwi od strony kierowcy. Na szczęście samochód jest jeszcze na gwaracji, więc pojechałem do serwisu. Okazało się, że wystarczyło nasmarować klamkę od zewnątrz (dla zalogowanych obrazek poniżej). Jak widać MINI to delikatny samochód i trzeba o niego bardzo dbać i konserwować :) Nigdy wcześniej nie smarowałem klamek w innym samochodzie :)
Załączniki
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg (22.27 KiB) Przejrzano 3261 razy
ODPOWIEDZ