Mini z USA.. jak to w końcu jest?
Mini z USA.. jak to w końcu jest?
Witam serdecznie,
Jako, że jestem nowa, najmocniej przepraszam jeśli powielam temat, ale nie znalazłam nic, co by pasowało do mojego pytania.. Otóż..
Od jakiegoś czasu myślę o kupnie Mini, raczej z pierwszych lat produkcji (fundusze na więcej nie pozwalają), mam możliwość sprowadzenia auta z USA (a nawet sama mogłabym tam polecieć i wybrać sobie konkretny egzemplarz). Wiele osób pisze, że to się opłaca.. A ja w Internecie znalazłam dwie zupełnie sprzeczne informacje, zupełnie różne ceny używanych Mini. Począwszy od $5000 za egzemplarze z 2003 roku a skończywszy na $20000 za 2004 rok (wg konfiguratora na stronie MINI USA nowy Coooper S z salonu kosztuje $23000)
Więc jak to jest? Ile powinno kosztować bezwypadkowe Mini w USA? Bo znalazłam wczoraj egzemplarze za ok $9000 z 2006 roku i zastanawiam się, czy to możliwe. Czy jest szansa, żebym sprowadziła coś za +/- 30 000 PLN? Bo jeśli nie, to w ogóle odpuszczę sobie te poszukiwania.
Uf, się rozpisałam. Z góry dziękuję za wszelkie rady, porady i odpowiedzi
Jako, że jestem nowa, najmocniej przepraszam jeśli powielam temat, ale nie znalazłam nic, co by pasowało do mojego pytania.. Otóż..
Od jakiegoś czasu myślę o kupnie Mini, raczej z pierwszych lat produkcji (fundusze na więcej nie pozwalają), mam możliwość sprowadzenia auta z USA (a nawet sama mogłabym tam polecieć i wybrać sobie konkretny egzemplarz). Wiele osób pisze, że to się opłaca.. A ja w Internecie znalazłam dwie zupełnie sprzeczne informacje, zupełnie różne ceny używanych Mini. Począwszy od $5000 za egzemplarze z 2003 roku a skończywszy na $20000 za 2004 rok (wg konfiguratora na stronie MINI USA nowy Coooper S z salonu kosztuje $23000)
Więc jak to jest? Ile powinno kosztować bezwypadkowe Mini w USA? Bo znalazłam wczoraj egzemplarze za ok $9000 z 2006 roku i zastanawiam się, czy to możliwe. Czy jest szansa, żebym sprowadziła coś za +/- 30 000 PLN? Bo jeśli nie, to w ogóle odpuszczę sobie te poszukiwania.
Uf, się rozpisałam. Z góry dziękuję za wszelkie rady, porady i odpowiedzi
Re: Mini z USA.. jak to w końcu jest?
Witam,ja posiadam również w swoim garażu oprócz mini coopera 2003, chryslera 300m sprowadzonego z USA,pieniądze dałem za niego śmieszne w porównaniu z Polska,auto jeździło po gładkich jak stół drogach stanu Maryland i jego stan jest wyśmienity.Każdemu polecam jeśli ma zaufanego handlarza kupno samochodu ze stanów,polecam stronę www.crashescars.com/pl tam są samochody po stłuczkach ale jest w czym wybierać ,jak i samochody bezwypadkowe http://usaautosystem.pl
wszystko fajnie snowkar, tyle że ja się pytam o konkretny samochód, czy warto go sprowadzić.. bo może nie jest to aż tak opłacalne jak w przypadku samochodów amerykańskich czy japońskich. BMW tam nie należą do najtańszych, jeśli tak samo jest z MINI to raczej sobie dam spokój.
a jeśli nie w USA.. to czy w Polsce kupię jakiegoś przyzwoitego Coopera (już nie musi być S, odpuszczę) za ok. 30 000 PLN? Czy wszystkie egzemplarze oscylujące wokół tej kwoty to "złom" niewarty zainteresowania..
a jeśli nie w USA.. to czy w Polsce kupię jakiegoś przyzwoitego Coopera (już nie musi być S, odpuszczę) za ok. 30 000 PLN? Czy wszystkie egzemplarze oscylujące wokół tej kwoty to "złom" niewarty zainteresowania..
10% clo, 3.6% akcyza, 22% vat (19% w DE) od ceny z faktury + transport
Za 30000zl to da sie cos znalesc, ale czeba duzo pracy wlozycz zeby cos fajnego znalesc.
A te niskie ceny ktory znalazlasz to na bank autka po wypadkach lub gorzej.
BTW usaautosystem.pl bardzo nie polecam.
Za 30000zl to da sie cos znalesc, ale czeba duzo pracy wlozycz zeby cos fajnego znalesc.
A te niskie ceny ktory znalazlasz to na bank autka po wypadkach lub gorzej.
BTW usaautosystem.pl bardzo nie polecam.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
bent tech pisze:10% clo, 3.6% akcyza, 22% vat (19% w DE) od ceny z faktury + transport
dokładnie i jak tak zaczniesz liczyć nawet od ceny 5000$ to wychodzi:
auto 5000$
transport 1500$
vat/cło/akcyza - kolejne 2000-2500 USD (nie pamiętam jak to się dokładnie przelicza)
do tego 450-500 Euro obsługa w porcie gdzie auto dopłynie, wycieczka do portu po auto i jak wszystko razem zsumujesz to robi się 22000 - 23000zł a ciągle do załatwienia jeszcze papierki i rejestracja w Polsce
tak więc niektórych aut się tak bardzo ściągać nie opłaca, im tańsze auto tym różnica mniejsza między USA a UE
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
troszkę może odświeżam temat ale ma ktoś doświadczenie ile całkowite koszty wynoszą ze sprowadzeniem miniaka? chce sprowadzić na wiosnę i tak patrząc to mniej więcej cena za MINI 15-20tyś $. tylko tak się zastanawiam jakie koszty będą całkowite.
standardowo do ceny ok 2000 USD loco PL.
Potem oplaty: 10% cło, 3,1%akcyza, 22% VAT.
Alternatywnie przez Niemcy: 10% cło, 19%VAT i w Polsce akcyza
Potem oplaty: 10% cło, 3,1%akcyza, 22% VAT.
Alternatywnie przez Niemcy: 10% cło, 19%VAT i w Polsce akcyza
najgorszy ten vat.. gdyby nie on nie było by tak źle