Szybkie pytanie - szybka odpowiedź TYLKO BMW Mini
Re: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź TYLKO BMW Mini
Witam,
Jestem zainteresowany kupnem Mini. Pytanie ogólne z mojej strony brzmi gdzie szukać najlepiej i dalej, czy warto jest sprowadzać samochód ten z zagranicy, czy lepiej jest szukać na rynku krajowym? Dla przykładu będąc w Belgii widziałem, że Miniaków jest cała masa, a na ichniejszym e-bayu jak na lekarstwo.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Dla orientacji interesuje mnie diesel modele 2004+ - z tego co wyczytałem tutaj, wcześniejsze modele warto kupować tylko po przeróbkach, albo do przeróbki.
Pozdrawiam.
Jestem zainteresowany kupnem Mini. Pytanie ogólne z mojej strony brzmi gdzie szukać najlepiej i dalej, czy warto jest sprowadzać samochód ten z zagranicy, czy lepiej jest szukać na rynku krajowym? Dla przykładu będąc w Belgii widziałem, że Miniaków jest cała masa, a na ichniejszym e-bayu jak na lekarstwo.
Dla orientacji interesuje mnie diesel modele 2004+ - z tego co wyczytałem tutaj, wcześniejsze modele warto kupować tylko po przeróbkach, albo do przeróbki.
Pozdrawiam.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
dawid pisze:strumienicę
A NO TAK:
w silniku układ wydechowy jest naprawdę dokładnie policzony tak - aby zjawiska falowe zachodzące w nim nawet jeśli nie pomagały to chociaż nie przeszkadzały. Katalizator lub tłumik przelotowy dynamizuje proces opróżniania cylindrów ze spalin. Obrazowo - spaliny lecą sobie rura wydechowa i natrafiają na komorę rozprężną (tłumik przelotowy lub katalizator) powoduje to przyspieszone ujście spalin do tej komory... wytwarza się fala która może pomóc wyciągnąć spaliny z cylindrów... dlatego tak ważne jest miejsce umieszczenia i wielkość tej komory (niestety póżniej znowu trzeba sprężyć spaliny aby wepchnąć je do dalszej części układu...dlatego miejsce jest tak ważne),
działanie katalizatora jako komory rozprężnej niestety jest ograniczone tym że nie jest on w środku pusty...a jak jest już przytkany to oczywiście zastąpienie go - nawet strumienicą może pomóc.
Ale najlepszym rozwiązaniem jest zamontowanie w miejscu katalizatora tłumika przelotowego zbliżonego rozmiarami do kata...
Ostatnio zmieniony 25 sty 2010, 20:44 przez 137jastr, łącznie zmieniany 2 razy.
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
______
Saluti
Uto pisze:Witam,
Pozdrawiam.
Mogę powiedzieć tylko tyle, że mam właśnie sprowadzonego z Belgii Mini One D (2005r.) i nie żałuję póki co (9 miesięcy jeżdzę). Kupiłem w Polsce w komisie przy salonie firmowym innej marki i chyba nie zostałem w żaden sposób wykołowany - miła, rzetelna obsługa, a na razie odkryłem tylko drobne braki w aucie, nic poważnego.
Jeżeli chcesz, wyślę Ci na PM namiary na ten komis. Nie będę pisał na forum, żeby nie wyszło na podejrzaną reklamę
Jeśli ten Twój One D to ten ze zdjęcia w profilu, to już Ci powiem, że coś z nim było nie tak, skoro ma maskę od Coopera S
Voyth pisze:Jeśli ten Twój One D to ten ze zdjęcia w profilu, to już Ci powiem, że coś z nim było nie tak, skoro ma maskę od Coopera S
Ponoć to się nazywa "pakiet stylizacji na Coopera" i byo kiedyś dostępne do One'ów. Wchodziło w skład tego: kontrastowy dach, chromy na zewnątrz i atrapa chłodnicy na masce.
Był to pakiet stylizacyjny na Coopera, ale w skład jego wchodził kontrastowy dach, lusterka w kolorze dachu, pakiet chrom - grill, siatka w zderzaku i listwa nad tablicą rejestracyjną. Wlot z eSki to na pewno efekt jakiegoś przpadku... Nigdy nie byłoby żadnego sensu z tym wlotem, ponieważ w eSce ten wlot kieruje powietrze do intercoolera, a w dieslu nie ma do czego kierować
Dla "fachowców" naprawiających MINI po dzwonach nie liczy się czy to One, Cooper, czy Copper S. Dla nich wszystko to to samo. Obojętne im do jakiego modelu co zamontują, poniewąz niestety wiele ludzi kupujących MINI nie za bardzo też wie, co powinno być w danym modelu.
Dla "fachowców" naprawiających MINI po dzwonach nie liczy się czy to One, Cooper, czy Copper S. Dla nich wszystko to to samo. Obojętne im do jakiego modelu co zamontują, poniewąz niestety wiele ludzi kupujących MINI nie za bardzo też wie, co powinno być w danym modelu.
137jastr pisze:A NO TAK:
w silniku układ wydechowy jest naprawdę dokładnie policzony tak - aby zjawiska falowe zachodzące w nim nawet jeśli nie pomagały to chociaż nie przeszkadzały. Katalizator lub tłumik przelotowy dynamizuje proces opróżniania cylindrów ze spalin. Obrazowo - spaliny lecą sobie rura wydechowa i natrafiają na komorę rozprężną (tłumik przelotowy lub katalizator) powoduje to przyspieszone ujście spalin do tej komory... wytwarza się fala która może pomóc wyciągnąć spaliny z cylindrów... dlatego tak ważne jest miejsce umieszczenia i wielkość tej komory (niestety póżniej znowu trzeba sprężyć spaliny aby wepchnąć je do dalszej części układu...dlatego miejsce jest tak ważne),
działanie katalizatora jako komory rozprężnej niestety jest ograniczone tym że nie jest on w środku pusty...a jak jest już przytkany to oczywiście zastąpienie go - nawet strumienicą może pomóc.
Ale najlepszym rozwiązaniem jest zamontowanie w miejscu katalizatora tłumika przelotowego zbliżonego rozmiarami do kata...
wszystko swietnie, ale np nijak sie ma do silnikow turbodoładowanych
- hello
- Wiarus
- Posiadane auto: '96 Sportspack
- Kontakt:
voltar pisze:Voyth pisze:Jeśli ten Twój One D to ten ze zdjęcia w profilu, to już Ci powiem, że coś z nim było nie tak, skoro ma maskę od Coopera S
Ponoć to się nazywa "pakiet stylizacji na Coopera" i byo kiedyś dostępne do One'ów. Wchodziło w skład tego: kontrastowy dach, chromy na zewnątrz i atrapa chłodnicy na masce.
tak z ciekawości, sprzedali Ci go jako bezwypadkowy?
cos Wam pokaze to mi sie marzy
http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/show ... abNumber=2
to zapodam jeszcze cos takiego
http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/show ... abNumber=1
http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/show ... abNumber=2
to zapodam jeszcze cos takiego
http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/show ... abNumber=1
Ostatnio zmieniony 26 sty 2010, 03:26 przez bruner77, łącznie zmieniany 1 raz.
A komu się on nie marzy... wszyscy tylko wzdychają na widok tych ogłoszeń
Tutaj na Allegro.pl też jest:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11139633
Tutaj na Allegro.pl też jest:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11139633
Dzisiaj po otwarciu drzwi od strony pasazera i ich ponownym zakmnieciu szyba sie domknela i "automatycznie" opuscila o jakies 2cm... Probowalem kilka razy otwierac szybe i zamykac,za kazdym razem dojezdzala do konca i opuszczala sie sama minimalnie.
Kto pomoze?
Kto pomoze?
- kaktus08
- Nowy
- Posiadane auto:
Miałam podobny problem i niestety, skończyło się w serwisie.
Podobno elektronika zwariowała i czujniki nie rejestrowały domknięcia szyby.
Pozdrawiam Ewa
kaktus08 pisze:Miałam podobny problem i niestety, skończyło się w serwisie.
Jaki koszt?
Spróbuj najpierw pokombinować samemu - otwieraj i zamykaj do końca szybę na otwartych drzwiach i tak samo spróbuj na zamkniętych. Jeśli to nie pomoże spróbuj opuścić szyby i odepnij aku, żeby już po resecie zobaczyć jak będą działały.
- kaktus08
- Nowy
- Posiadane auto:
Cuba pisze:Jaki koszt?
W ramach gwarancji.
Pozdrawiam Ewa