Identyfikacja Mini

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

identyfikacja mini - 61? 78?

Post autor: markfive »

leymini pisze:...czy w tych latach montowane były szyberdachy? w jednym jest zamontowany i obawiam się że to domorosła tfu...rczość poprzedniego właściciela.

Fabrycznie raczej nie. Mogę się mylić ale dopiero w wersji limitowanej Cooper SE z 1990 r był taki dach zamontowany. Nie nazywałbym tego jednak radosną twórczością jeżeli dach założony jest profesjonalnie i pochodzi z poczatku lat 80 tych. W tym okresie montowane były takie dachy nawet bezpośrednio przed sprzedażą na życzenie klienta tak jak radio czy dla porównania w czasach bardziej współczesnych alarm z pilotem, elektrycznie podnośniki szyb czy centralne zamki. Po prostu w latach 80 tych była dość rozpowszechniona moda na szyberdachy.
Cieszę się, że w jakis sposób Ci pomogłem
leymini

Re: identyfikacja mini - 61? 78?

Post autor: leymini »

markfive pisze:
leymini pisze:...czy w tych latach montowane były szyberdachy? w jednym jest zamontowany i obawiam się że to domorosła tfu...rczość poprzedniego właściciela.

Fabrycznie raczej nie. Mogę się mylić ale dopiero w wersji limitowanej Cooper SE z 1990 r był taki dach zamontowany. Nie nazywałbym tego jednak radosną twórczością jeżeli dach założony jest profesjonalnie i pochodzi z poczatku lat 80 tych. W tym okresie montowane były takie dachy nawet bezpośrednio przed sprzedażą na życzenie klienta tak jak radio czy dla porównania w czasach bardziej współczesnych alarm z pilotem, elektrycznie podnośniki szyb czy centralne zamki. Po prostu w latach 80 tych była dość rozpowszechniona moda na szyberdachy.
Cieszę się, że w jakis sposób Ci pomogłem

Bardzo dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

identyfikacja mini

leymini pisze:...to mi pomogło i z drugiej strony trochę zaciemniło obraz, ponieważ przy nr XL2S1N 1099059 B widnieje w papierach 30 OKT 1978...

Mnie z kolei zmobilizowało to do dalszego drążenia tematu. W dotychczasowych ustaleniach opierałem się na materiałach dotyczących głównie samochodów produkowanych w Wielkiej Brytanii na rynek wewnętrzny. Inaczej może to wyglądać w przypadku aut na eksport i montowanych gdzie indziej. I tu możemy bardziej zbliżyć sie do prawdy. Otóż okazuje się, że model oznaczony XC2S1N z silnikiem 1098 cm3 (10H) zaprezentowany został już w maju 1976 roku jako "1000 Specjal" Na taliczce znamionowej powinna być nazwa producenta -BLMC ( British Leyland Motor Corporation). Na rynku brytyjskim model Mini Specjal ukazał się w roku 1979 na 20 rocznicę rozpoczęcia produkcji. Jest więc całkiem prawdopodobne, że data podana w papierach jest zgodna z prawdą w przypadku Twojego samochodu. Zmienić sie może również poprzednie ustalenie co do drugiego auta, bo oba mają ten sam rodowód (B - na końcu)
Awatar użytkownika
rogal
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: 6 x MINI
Kontakt:

Re: Identyfikacja Mini

Post autor: rogal »

Numery nadwozia w rynience były bite od momentu modernizacji czyli postawienie Mini na koła 12" w końcu 1983 roku .

W związku że w Polsce Szczepan to popularne imię doszukiwanie się historii po nr Vin jest często mylące. Wnikliwa obserwacja to najlepszy sposób :)

Często rok produkcji mozna znależć na poszyciu wewnetrznym lewych drzwi, zaślepce śruby sztycy kierownicy i wielu elementach plastikowych.

Ręczne roldachy były montowane też w miniakach na 10" kołach. Osobiście taki naprawiałem w 1.0 z 78 roku i nie był to wyrób jakiegos "wizjonera"
pozdrawiam
Rogal

tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl
liczi

Post autor: liczi »

witam,

czy można liczyć na pomoc w rozszyfrowaniu nr VIN:

XAD2176804A

z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

liczi pisze:...czy można liczyć na pomoc w rozszyfrowaniu nr VIN: XAD2176804A

Nie wiem czy rozszyfrowanie tego numeru Cię uszczęśliwi. Mogę podać najbardziej zbliżone dane odpowiadające tabliczce z tym numerem.
Mini wyprodukowane w latach 1969 - 1974 dokładnego roku nie określę.
Rodzaj nadwozia 2 drzwiowe typ "square nose" w wolnym tłumaczeniu "kwadratowy przód" czyli może być to Clubman (Saloon/Estate/1275 GT)
Miejsce produkcji fabryka w Longbridge
pozostałe cyfry w środku oznaczenia 176804 to prawdopodobnie nr kolejny, seryjny.
Awatar użytkownika
Michal
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto:

Post autor: Michal »

ha , zgodnie z tym co napisaleś Marku to Michal Kyyy miał racje i moje Mini było najprawdopodobniej clubmanem :grin:
Michał Pyyy
3x CLUBMAN :roll: ;)
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

identyfikacja mini

Michal...moje Mini było najprawdopodobniej clubmanem :grin:

Widziałem Mini z 98% udziałem części (w tym również nadwozie) z 1990 roku, które było jednocześnie MK 1 ką w wersji Cooper S i pick-upem z pochodzenia !

To jest dopiero wyczyn. A w Twoim to tyko ...odrąbany przód. (pikuś) :grin:
Awatar użytkownika
Michal
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto:

Re: identyfikacja mini

markfive pisze: A w Twoim to tyko ...odrąbany przód. (pikuś) :grin:

No to mnie pocieszyłeś :roll: :wink:

Ale za to ten drugi ma to i owo na swoim miejscu :mrgreen:
Michał Pyyy
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

ciesz sie ciesz ;)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Michał, łobuzie, jednak kupiłes tą brązowa kanciastą nad którą ślinił się Flap? :mrgreen:
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

powiedz ze ty nie :P
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

ja tam się bardziej pochylałem nad napędem, aczkolwiek clubbie :roll: ....
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: identyfikacja mini

Post autor: monsterk »

Michal pisze:
markfive pisze: A w Twoim to tyko ...odrąbany przód. (pikuś) :grin:

No to mnie pocieszyłeś :roll: :wink:

Ale za to ten drugi ma to i owo na swoim miejscu :mrgreen:

za to temu drugiemu ktoś wyrąbał dziurę w dachu, ale też pewnie wcześniej odrąbał dach na słupkach i przyspawał drugi :mrgreen:
Awatar użytkownika
Michal
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto:

Saint pisze:Michał, łobuzie, jednak kupiłes tą brązowa kanciastą nad którą ślinił się Flap? :mrgreen:

no złapałem byka za rogi i mam :twisted:

Michale, już było tak miło a ty człowieka na ziemie sprowadzasz :roll: :wink:

Ale ja i tak go zrobię , jeszcze niewiem jak ale zrobię :mrgreen: i to z twoja pomocą ale jak coś to ty o tym nie wiesz :wink:
Michał Pyyy
ODPOWIEDZ