Mini Cooper S (R53) przed liftingiem czy po liftingu?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

Mini Cooper S (R53) przed liftingiem czy po liftingu?

Post autor: Babak »

Kupuję wkrótce Mini Cooper S. Ze względu na to, iż w Polsce nie istnieje rynek aut używanych (bowiem jest to rynek szrotów) miniaka szukam na aukcjach zagranicznych.

Natrafiłem na model z czerwca 2004 roku od pierwszego właściciela. Czyli przełom liftingu.
I teraz pytanie:
Czy to możliwe, że auto ma światła do jazdy dziennej poliftingowe
(http://farm4.static.flickr.com/3144/270 ... ba61_o.jpg)
163KM czyli moc przed liftingiem
oraz 5cio częściową deskę rozdzielczą też przed liftingową?
(http://www.mini2.com/images/timeline/r5 ... 003880.jpg)

Bo wiem, że odwrotna sytuacja czyli stare lampy nowe wnętrze to 100% po stłuczce. W takim razie czy mogła wystąpić taka sytuacja, że klient w czerwcu zażyczył sobie model przed liftingowy ale z lampami już nowymi? Dodam, iż auto ma bodykit od JCW.
Voyth

Re: Mini Cooper S (R53) przed liftingiem czy po liftingu?

Post autor: Voyth »

MINI (R50/R53) nie ma żadnych świateł do jazdy dziennej. To co pokazałeś na zdjęciu, to poliftingowe ksenony z charakterystyczną soczewką.

Jeśli to taki mix, to możliwe, że nie tylko w Polsce jest rynek szrotów. Co do lamp i zderzaków polift / przedlift - takie rzeczy mogły występować jedynie w wersjach D. Tam np. zderzaki były od przedlifta, nowe lampy i grille, a progi od S fabrycznie.

Ja bym obstawiał prostą rzecz - klient kupił w czerwcu 2004 przedlifta i miał stłuczkę, po której stare lampy wymienił na nowe ksenony. Cała filozofia.
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

Post autor: Babak »

No tak...
W takim razie dzięki.
Cuba

Post autor: Cuba »

Szroty są wszędzie. Dobrze o tym wiedzą wszyscy ci,ktorzy kupują auta "okazyjnie".
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R56

Post autor: 137jastr »

Babak pisze:Kupuję wkrótce Mini Cooper S. Ze względu na to, iż w Polsce nie istnieje rynek aut używanych (bowiem jest to rynek szrotów) miniaka szukam na aukcjach zagranicznych.
Natrafiłem na model z czerwca 2004 roku od pierwszego właściciela. Czyli przełom liftingu.
W takim razie czy mogła wystąpić taka sytuacja, że klient w czerwcu zażyczył sobie model przed liftingowy ale z lampami już nowymi? Dodam, iż auto ma bodykit od JCW.

Szroty są wszędzie...to po pierwsze!!! Po drugie, to co sugerujesz: że klient w czerwcu zażyczył sobie model przed liftingowy ale z lampami już nowymi...jest prawdopodobne,
jak również to jest możliwe, że auto miało wymienione lampy...po kolizji.
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
glide

Post autor: glide »

Na wstępie witam wszystkich maniaków mini :)
Chciałbym również stać się posiadaczem tego cudeńka tylko mam kilka ważnych pytań:
- czy zna ktoś różnice zewnętrzne w silniku (i czy takie są) przed litingiem (163KM) i po liftingu (170KM)? Tak abym mógł sprawdzić jaki jest w odpowiednim modelu mini cooper s...
- czy są duże różnice między przed i po liftingowym modelu (wiem, że wzrosła moc, coś zmienili ze skrzynią biegów, zmieniono detale w wyglądzie).

Jestem zainteresowany kupnem samochodu wyprodukowanego w marcu 2004 roku. Samochód jest sprowadzony z Niemiec i jest aktualnie w Polsce od roku (drugi właściciel). W dowodzie wpisano 120kW czyli 163KM (według jakiejś tam specyfikacji wystawionej przez niemiecki serwis), natomiast w odpowiedzi na zapytanie do salonu BMW/MINI w Polsce (po numerze vin) dostałem pełną specyfikację samochodu i okazuje się, iż auto ma 125kW (170KM). Wszystko oprócz mocy silnika się zgadza.
Czy jest możliwość, że auto ma lampy (stare xenony) i całe wyposażenie wersji przed liftingiem i (zgodnie ze specyfikacją BMW/MINI) silnik po liftingu (170KM)?

z góry dzięki za odpowiedzi .. każda wskazówka jest cenna

pozdrawiam
Karol
speedfight

Post autor: speedfight »

Czasami nie sugerowałbym się tym co mówią osły nie znający się na autach, a którzy siedzą za biurkiem w salonie...

Sam niedawno miałem dobry przykład na to, jak miły Pan oznajmił mi że w moim MINI S-ce mam zamontowany filtr cząstek stałych zwany FAP....

A chyba każdy znający się trochę na motoryzacji wie, ze tego typu filtry były i są montowane w autach z silnikiem Diesla.

Poza tym proponuje dla pewności obdzwonić kilka serwisów MINI i sprawdzić czy wszędzie mówią to samo.
glide

Post autor: glide »

Ta Pani z salonu przesłała niby cała tabele z danymi technicznymi danego modelu samochodu (po vin) jaki wyjechał z fabryki. Nie wiem na ile tym danym ufać...?
Dane wyglądają tak:
VIN long
Type code RE31
Type COOPER S (EUR)
Dev. series R53 ()
Line M
Body type COUPE
Steering LL
Door count 3
Engine W11
Cubical capacity 1.60
Power 125
Transmision FRONT
Gearbox MECH
Colour DARK SILVER METALLIC (871)
Upholstery LEDER GRAVITY/PANTHER SCHWARZ (T6PN)
Prod. date 2004-03-08

Są jeszcze wyszczególnione dane całego wyposażenia ale nie będę tego wrzucał. Samochód zarejestrowany był w Polsce na podstawie brief (czyli niemieckiej karty pojazdu).
Problem jest w tym, że nie w każdym salonie chcą udzielić takiej informacji .. ostatnio odmówili mailowo z BMW Polska.
Luki_80

Post autor: Luki_80 »

Poszukaj szrotow w necie, pelno tego jest np na oto czy http://eszrot.pl powodzenia ;]
wowa525

Post autor: wowa525 »

Ja mam auto ze stycznia 2004 model przedliftowy z usa silnik 170ps
ODPOWIEDZ