Sonda lambda!!!
Sonda lambda!!!
mechanik wymienil mi 1 sonde(zamiennik jakis) i okazalo sie ze nie dziala. Dal mi ta oryginalna ktora wyjal z Miniaka. Pojechalem do serwisu i po odczycie z komputera powiedzieli mi ze 2 sondy,wiec pokazuje im ta stara i mowie ze jedna juz wymienilem,a oni mi mowia ze tak sie nie wymienia,ze ona zostala zle wymieniona bo kable byly odciete a ich sie nie odcina.
Wiec powiedzcie mi jak sie ja wymienia skoro kabli sie nie odcina???
A ten mechanik ktory ja wymienial odcial stara i nowa wstawil na takie zaciski jakby,sciskane kombinerkami w jakims plastiku.
A ten mechanik ktory ja wymienial odcial stara i nowa wstawil na takie zaciski jakby,sciskane kombinerkami w jakims plastiku.
Re: Sonda lambda!!!
kable przy sondach faktycznie dramatycznie się lutują /a własciwie nie lutują/ i co do zasady nalezy je ew zaciskac. Jezeli nie robił rzeźby z kablami stosując troche nowego, troche starego to moze byc ok.
Szczerze przyznam, ze nie wiem jakie sondy są w poszczególnych modelach MINI, ale mając na uwadze inną znaną mi markę to można sie prosto naciąc poniewaz pierwsza sonda potrafi byc "prądowa" i zamiennik nie zadziała a druga typowo napięciowa i wtedy problemu brak.
Szczerze przyznam, ze nie wiem jakie sondy są w poszczególnych modelach MINI, ale mając na uwadze inną znaną mi markę to można sie prosto naciąc poniewaz pierwsza sonda potrafi byc "prądowa" i zamiennik nie zadziała a druga typowo napięciowa i wtedy problemu brak.
No ja wlasnie tak szukam w sieci informacji o sondach to widze ze to samemu mozna wymienic jesli ma sie oryginalna sonde bo ona jest z wtyczka,wiec wystarczy wyjac stara wlozyc nowa. Z zamiennikami jest inaczej bo wtyczki brak i trzeba kombinowac. Ale chyba pojade do serwisu i wymienie bo ci mechanicy "tani" bardziej licza na szczescie niz sie znaja. Bylem dopiero w serwisie i powiedzieli za 2 oryginalne sondy 420€ za ten zamiennik zaplacilem u mechanika 100€ plus wymiana 30€ i odczyt komputera 30€ czyli 160€ czyli prawie wartosc jednej oryginalnej sondy
Aj tak to jest jak sie czlowiek nie zna, a wystarczylo poczytac wczesniej.

Aj tak to jest jak sie czlowiek nie zna, a wystarczylo poczytac wczesniej.
- drszajba
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
kiedyś u kumpla wymieniałem sondę, ale nie w mini i tam był taki zestaw specjalny do zaciskania kabli, tzn. był łącznik gdzie te kable się przykręcało... ważna też niby była długość tych kabli, miały być tak samo długie jak w starej sondzie...tak w każdym razie było w instrukcji
wenn ist das Nunstuck git und Slotermeyer ? Ja, Beierhund das Oder die Flieperwaldt gersput!
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
Czy MCS R53, czy MC R50 to to samo z sondami...obie maja wtyki...jeśli jest inaczej to 'partanina': http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=18&fg=10Maly pisze:mechanik wymienil mi 1 sonde(zamiennik jakis) i okazalo sie ze nie dziala. Dal mi ta oryginalna ktora wyjal z Miniaka. Pojechalem do serwisu i po odczycie z komputera powiedzieli mi ze 2 sondy,wiec pokazuje im ta stara i mowie ze jedna juz wymienilem,a oni mi mowia ze tak sie nie wymienia,ze ona zostala zle wymieniona bo kable byly odciete a ich sie nie odcina.
http://cgi.ebay.co.uk/BMW-Mini-Cooper-R ... 3a59ceca6c
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
______
Saluti
W Mini nie ma co kombinowć, należy sondy mieć kompletne z kablami i wtyczkami, tak jak serwis przewiduje!drszajba pisze:kiedyś u kumpla wymieniałem sondę, ale nie w mini i tam był taki zestaw specjalny do zaciskania kabli, tzn. był łącznik gdzie te kable się przykręcało... ważna też niby była długość tych kabli, miały być tak samo długie jak w starej sondzie...tak w każdym razie było w instrukcji
http://www.motoneo.pl/k-sonda_lambda-MI ... 10129.html
Te beda dobre? Nie wiem czy sa oryginalne czy nie.
Te beda dobre? Nie wiem czy sa oryginalne czy nie.
przegladajac sobie samochod na kanale zauwazylem przy jednej ze sond(tej od strony silnika) ze jest urwany od niej jeden kabelek bialego koloru. Jaki wpływ moze to miec na samochod? Wieksze spalanie? Zbyt uboga badz bogata mieszanka paliwowa?
- Julx
- Nowy
- Posiadane auto: MINI Cooper 2005r
Witam
Trochę odświeżę temat. Niestety padła mi sonda...jeszcze nie wiem, która bo pokazuje błąd obydwóch (podobno może tak być gdy nie współpracują ze sobą). Oczywiście liczę na to, że to wina pierwszej... Czy możecie polecić mi jakiś dobry zamiennik? Bosch, Denso? Po przystępnej cenie?
Pozdrawiam

Trochę odświeżę temat. Niestety padła mi sonda...jeszcze nie wiem, która bo pokazuje błąd obydwóch (podobno może tak być gdy nie współpracują ze sobą). Oczywiście liczę na to, że to wina pierwszej... Czy możecie polecić mi jakiś dobry zamiennik? Bosch, Denso? Po przystępnej cenie?
Pozdrawiam