Składamy do kupy: MINI Cooper R50 i MINI One

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Voyth

Re: Składamy do kupy: MINI Cooper R50 i MINI One

Post autor: Voyth »

Mam takie pytanie do kolegów znających się na mechanice - mam do wymiany uszczelniacz prawej półosi, ponieważ nie trzyma i się poci - dookoła jest trochę mokro. Nie leje się strumieniem, ale lekko sączy. Teraz pytanie - czy ma to wpływ na pracę skrzyni biegów - sztywna praca, wręcz jakby na sucho i że np. oleju w skrzyni jest mało poprzez ten wyciek ? Sorry jeśli walnąłem jakąś głupotę, ale na tym się nie znam :roll: Dodam, jeśli byłoby potrzebne - MINI One R50.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

jesli ten wyciek trwa dlugo to owszsem moze byc przez to malo oleju w skrzyni ( zwykle jest go tam okolo 1,5-2 l )
jesli jest malo oleju to owszem moze miec to wplyw na gorsza prace ( glosnosc, "haczenie" przy wybieraniu )

w znakomitej wiekszosc aut ( z tzw, sucha polosia ) wymiana uszczelniacza na stanowisku zajmuje okolo 45 minut
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Phantomas

Post autor: Phantomas »

Witek pisze:
PiterGehry pisze:A tak w ogóle - czy ktoś z forumowiczów, posiadaczy MINI starszych roczników, miał styczność, a może już skorzystał z usługi "polerowania" reflektorów...czy jak to tam się nazywa... Czy możecie podpowiedzieć, czy to ma faktycznie sens, czy w ogóle da się zregenerować reflektory, które już trochę "ściemniały"... i dają słabsze światło? Jak poprawić jakość oświetlenia drogowego, w autku z 2001 roku....I jak to wygląda w praktyce, tudzież cenowo....

Pozdrawiam:)

Tak odgrzebuję, bo dopiero co wyczytałem :-)

Nie wiem co masz na myśli jako polerowanie reflektorów, ale ja w innym samochodzie potraktowałem światłą pastą polerską do transparentnych plastików: http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=294 . Efekt był naprawdę świetny. Jakość światła dużo lepsza. Zniknął problem matowych szkieł oraz zbyt dużego rozproszenia światła.

W.

Dzięki Witek :)
Mniej więcej o to chodziło. Regeneracja reflektorów o którą pytałem - to właśnie wykonywane w jakiś tam warsztatach polerowanie reflektorów - które już po ciemniały i dają słabsze światło, zbyt rozproszone - tak słyszałem. Podobno jest to alternatywa dla osób które nie chcą kupować nowych reflektorów, by móc cieszyć się właściwym oświetleniem....

Witek i ty nadal używasz tej pasty? To wystarczy użyć tylko raz, czy co jakiś czas?

Pozdrawiam
Piter
Phantomas

Post autor: Phantomas »

Witek pisze:Ja użyłem ją na innym aucie (9 letnim) użyłem raz i przez następne 30000 km nie miałem potrzeby.
Ważne jest też w jakim stanie jest samo szkło (plastik), bo jeżeli to są małe ryski (coś a'la pajęczyny) to pomoże. Jeżeli jednak masz duże ubytki to może nie pomóc.

W.

To w takim razie to jest to czego szukam :mrgreen: Dzięki :)
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

dowiedz sie wiecej o szkle na kloszach..
na jakims moto forum czytalem o tym srodku, i na niektorych kloszach, ktore zawieraja cos tam (jakis polipropylen czy cos) po uzyciu - szklo matowieje..
chcialem sobie tez wypolerowac, ale zrezygnowalem, wiec jak Ty przetestujesz ta sprawe to podziel sie rezultatem
matthew90

Post autor: matthew90 »

witam, nie chciałem tworzyć nowego tematu, więc mam pytanie tutaj czy wie ktoś może co może być powodem pisku przy obrotach? przy dodawaniu gazu się to nasila.. i się tak zastanawiam co może być tego powodem czy można na tym jeździć?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

nasila sie przy wlaczonych swiatlach radiu ew klimie?

jak tak to jakis pasek i trzeba to poprawic bo peknie i narobi szkod
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
speedfight

Post autor: speedfight »

do polerowania lamp...

polecam papier wodny 2000... dobrze przytrzeć lampę
i pastę polerska G3 i przydałaby się też do tego najlepiej polerka:)
u mnie w r50 jest jak nówka a robiłem już to ponad rok temu.
matthew90

flapjck1 pisze:nasila sie przy wlaczonych swiatlach radiu ew klimie?

jak tak to jakis pasek i trzeba to poprawic bo peknie i narobi szkod

właśnie kurde nie.. po prostu sobie coś tak jakby gwizda zwłaszcza przy dodawaniu gazu :???: nie mam pojęcia co to może być, też tak myślałem że to pasek jednak to nie to :roll:
Voyth

A robi Ci się tak tylo na zimnym, czy jak dojdzie do 90 stopni też ?

Jeśli do 90 stopni, a później cicho, to miałem ten sam przypadek - pasek alternatora. Po wymianie cisza jak makiem zasiał :mrgreen:
matthew90

Voyth pisze:A robi Ci się tak tylo na zimnym, czy jak dojdzie do 90 stopni też ?

Jeśli do 90 stopni, a później cicho, to miałem ten sam przypadek - pasek alternatora. Po wymianie cisza jak makiem zasiał :mrgreen:

możliwe że to jest to o czym mówisz :wink: bo w nie za fajnym stanie jest teraz.. :roll: a gdzie kupiłeś? ASO? jaka cena? :smile:
Awatar użytkownika
hello
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: '96 Sportspack
Kontakt:

Post autor: hello »

w temacie składania do kupy MINI R50 - który łącznik stabilizatora będzie pasował do ONE D'05:
http://allegro.pl/item1024728039_laczni ... er_02.html
czy
http://allegro.pl/item1024728087_laczni ... ooper.html

w/g real oem wychodzi mi że ten pierwszy ale wolę się upewnić..
Voyth

Pierwszy link to przód, a drugi tył :lol:

Zobacz sobie dla pewności tutaj u Rogala:

http://englishcars.pl/?categoryID=1085
matthew90

tak jak pisał flapjck1 wysiada mi skrzynia biegów, dzisiaj już zaczęło coś totalnie "strzelać" zwłaszcza przy 1 ( na 2 troszkę mniej) przy wyższych obrotach najwięcej.. będzie to zapewne skrzynia.. teraz mam pytanie czy opłaca się kupować jakąś używaną z allegro ? czy może lepiej oddać do regeneracji? :roll:
Voyth

Matthew90 a występuje to u Ciebie najbardziej jak dodasz gazu do ok. 3500 - 4000 obrotów i puścisz gaz, czy tylko przy przyspieszaniu ?

U mnie na 1 i 2 przy przyspieszeniu do ok. 3500 - 4000 i puszczeniu gazu słychać charczenie, na wyższych biegach tego nie ma jak już pisałem wcześniej :roll:
Zablokowany