przeróbka dolotu , odma i tym podobne

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

marcin.kraków
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

przeróbka dolotu , odma i tym podobne

Post autor: marcin.kraków »

Mam zamiar przerobić układ dolotowy w moim r50 pod filtr stożkowy i w związku z tym mam pytanie.

co zrobić z zaworem odpowietrzającym skrzynie korbową ? widziałem filtry na odme ale podobno to nic nie daje
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
Kontakt:

Re: przeróbka dolotu , odma i tym podobne

Post autor: domino1985 »

Filtry na odmę dają tyle że brud, kurz itp ma utrudniony dostęp do wnętrza, a sama odma pozostaje drożna :)
marcin.kraków
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: marcin.kraków »

wiem , ale chodzi mi o to żeby nie podłączać odmy do układu dolotowego, jest to możliwe? widziałem takie rozwiązania przy silnikach hondy ale nie wiem czy w mini można tak samo
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

Nie jestem specjalistą od układów dolotowych, ale wydaje mi się że użycie filterka a podłączenie pod dolot główny ma jednakowe działanie, filtry odmy zrobili po to żeby czymś zakryć pozostały króciec po zmianie układu na jakiś stożek uniwersalny, który nie posiada wejścia pod odmę.

Czasem zastosowanie "odciętej" odmy można uznać za pomocne, jeżeli mamy zabrudzony filtr wewnątrz pokrywy i podciśnienie dolotu wysysa brudny olej do kolektora, ale wiadomo że najlepiej jest wymieniać/czyścić filterki w takim przypadku ;)
speedfight

Post autor: speedfight »

podpowie mi ktoś jak to zamontować????

http://moto.allegro.pl/item1071862346_d ... rks_s.html

Mile widziany jakiś pomocny rysunek czy cos:P :mrgreen:
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Gdzie Ty planujesz to upchnąć? :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

"Zmniejsza zużycie paliwa, poprawia dopływ powietrza do silnika,co zapewnia lepsze przyśpieszenie i wartości sprężystości."

Uwielbiam takie opisy :lol:
i to za nie całe 200zł :mrgreen: że też inżynierowie BMW nie wpadli na pomysł żeby montować taki dolot :shock:
speedfight

tzn kupując to patrze tylko i wyłącznie na efekt wizualny.:)

Pididi no sam się zastanawiam. ale wydaje mi sie ze ten adapter trzeba przykręcić do obudowy filtra stary wymontować i założyć w obudowie na końcu stożek...
speedfight

domino1985 pisze:"Zmniejsza zużycie paliwa, poprawia dopływ powietrza do silnika,co zapewnia lepsze przyśpieszenie i wartości sprężystości."

Uwielbiam takie opisy :lol:
i to za nie całe 200zł :mrgreen: że też inżynierowie BMW nie wpadli na pomysł żeby montować taki dolot :shock:

Że też inżynierowie wymyślili MINI One... nie wiem po co, skoro różni się tylko przeróbką elektroniczną od Coopera.... i za podobne pieniądze można podnieś mu moc z 90 do 116km... takie gadanie nie ma sensu.... Czemu na to nie wpadli????

Czemu inżynierowie np Golfów nie wpadli na pomysł zczipowania auta gdzie w przypadku silników TDI, za kilkaset złotych można mieć przyrost kilkudziesięciu KM...

Idąc tą drogą to wszystkie auta powinny rozpędzać się do 300km/h i mieć minimum 200KM

Montując filtr chodzi mi przynajmniej o lepszą kulturę pracy.... łatwiejszy dostęp powietrza.... dźwięk....efekt wizualny itp....
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

Po to żeby te jednostki wykazywały się również trwałością i bezawaryjnością ;)

z tego co sprzedający podaje w opisie zgadza się że będzie buczał i cieszył oko :)
speedfight

domino1985 pisze:Po to żeby te jednostki wykazywały się również trwałością i bezawaryjnością ;)

z tego co sprzedający podaje w opisie zgadza się że będzie buczał i cieszył oko :)

Gdzie mowa o trwałości gdy silniki ONE i COOPER są identyczne kropka w kropkę??? poprostu ONE jest zablokowany....
ODPOWIEDZ