Montaż klinów uszczelek szyb
Moderator: flapjck1
Re: Montaż klinów uszczelek szyb
Pomaga przyrząd zakupiony w normalnym sklepie z narzędziami wyglądający podobnie jak te na fotce: oczko do którego się wkłada klin a z drugiej strony jest dodatkowo rolka, która go wciska.
Rzeczywiście idzie cholernie ciężko, ale Ludwik w małej ilości ułatwia sprawę całkowicie.
Rzeczywiście idzie cholernie ciężko, ale Ludwik w małej ilości ułatwia sprawę całkowicie.
Mini Cooper 1,3i 1993
Jeep Cherokee 4,0 1990
Jeep Cherokee 4,0 1990
sezar pisze:Tak widzę że prosta, ale brak dostępu do spawarek itp czyni akcje niemożliwą. Może ktoś z forum wypożyczył by mi na weekend taki zestaw narzędzi ?? Odeśle z flaszeczką
Nie musisz mieć spawarki. Ja swoje "urządzenie' po prostu wygiąłem z drutu i oprawiłem w drewno. Jutro wrzucę fotkę.
Dlatego by "nie szło ciężko" polecam podgrzewanie uszczelki. Wtedy idzie lekko.
w gdańsku obok PG za wykonanie takiej usługi <wkładania klina, nie mylić z dorobieniem narzędzia> w profesjonalnym zakładzie skasowali mnie 20zł uwinęli się w 5min
rozmawiałem z nimi na temat kolorów klinów, że nie mogłem dostać białego jaki mi się marzył. Doradzili mi zwykły kabla do anteny telewizyjnej. Podobno takie wynalazki stosowało się kiedyś w autobusach C: . Będąc na IMM przypatrzyłem się na ten element i chyba jest sprawdzony bo w istocie nie jedno mini miało w swojej uszczelce kabel koncentryczny ;P
rozmawiałem z nimi na temat kolorów klinów, że nie mogłem dostać białego jaki mi się marzył. Doradzili mi zwykły kabla do anteny telewizyjnej. Podobno takie wynalazki stosowało się kiedyś w autobusach C: . Będąc na IMM przypatrzyłem się na ten element i chyba jest sprawdzony bo w istocie nie jedno mini miało w swojej uszczelce kabel koncentryczny ;P
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
TRIP pisze:Doradzili mi zwykły kabla do anteny telewizyjnej
Potwierdzam. Tak, to działa i daje się łatwiej wcisnąć nawet w starą (twarda guma) uszczelkę. Miałem kiedyś wciśnięty zamiast klina, podobnej średnicy okrągły czarny kabel w gumie, bo w niektórych opcjach stylistycznych auta cała czarna uszczelka lepiej się prezentuje. Jednak po kilku latach guma na kablu się "nieco postarzała" i miejscami popękała. Kabel w izolacji z tworzywa pewno będzie trwalszy. Chodziło mi jednak o efekt klina bez połysku i widocznych na nim firmowych napisów producenta kabli
Tradycjonalistom pozostają metody opisane wyżej czyli przyrząd z oczkiem i coś o obłych kształtach (dobry pomysł z aluminiową łyżeczką do pomocy "na zakrętach").
Absolutnie odradzam stosowanie stalowego śrubokręta bo można poprzecinać nim uszczelkę a "w nerwach" nawet zniszczyć szybę. Operację dobrze jest wykonywać gdy jest ciepło bo wtedy i uszczelka i klin są miękkie i dobrze się układają.
- sezar
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini'91 New Mini Cooper S '03
- Kontakt:
Może ktoś z forum wypożyczył by mi na weekend taki zestaw narzędzi do klinów?? Odeśle z flaszeczką
Nie ma problemu z wypożyczeniem.
Mini Cooper 1,3i 1993
Jeep Cherokee 4,0 1990
Jeep Cherokee 4,0 1990
- sezar
- Wiarus
- Kontakt:
W związku z tym, iż kolega Rychu rozpoczyna nową bardzo pożyteczną tradycję przesyłając mi narzędzia do wymiany klina uszczelki szyb i proponując by zostały u mnie i bym w razie potrzeby przesłał dalej. Informuję iż po weekendzie będą dostępne.
TRIP pisze:w gdańsku obok PG za wykonanie takiej usługi <wkładania klina, nie mylić z dorobieniem narzędzia> w profesjonalnym zakładzie skasowali mnie 20zł uwinęli się w 5min
Łukasz gdzie to dokładnie było? Bo ja się sam za tą uszczelkę i klin nigdy nie zabiorę
- toldi
- Nowy
- Posiadane auto: mini
- Kontakt:
Sezar wrazie co dawaj koda to przybęde z odsieczą jeżeli fura stoi dalej na regionie
klasyczna pierdoła -> reinkarnacja
- sezar
- Wiarus
- Kontakt:
niestety samochód wrócił do codziennej jazdy i jest w Katowicach ale weekend raczej BB
mazak234 pisze:TRIP pisze:w gdańsku obok PG za wykonanie takiej usługi <wkładania klina, nie mylić z dorobieniem narzędzia> w profesjonalnym zakładzie skasowali mnie 20zł uwinęli się w 5min
Łukasz gdzie to dokładnie było? Bo ja się sam za tą uszczelkę i klin nigdy nie zabiorę
wydaje mi się że tam:
Romualda Traugutta 84
Gdańsk
58 344 07 78
ale pewności nie mam bo wizytówkę zgubiłem a na google pokazuje 2 w tym samym miejscu
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
no i poradziłem sobie z klinem tylnej szyby... zakładałem nowy klin do starej uszczelki dla odświeżenia tyłu auta... korzystałem z narzędzia z minispares bez modyfikacji i rozcienczonego trochę mydła w płynie palmolive - robiłem to pierwszy raz w życiu i szczerze mówiąc nie palę sie do tej roboty z przednią szybą (z przodu na szczęście zmieniam tez uszczelkę na nową więc może bedzie łatwiej) - kciuk wpychający klin za narzędziem boli mnie jeszcze po 3 godzinach od montażu
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
- Austin
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper SPI
- Kontakt:
Witam!
Sprzęt jest teraz u mnie
Dziękuję za wypożyczenie.
W weekend zabieram się za kliny...
Pozdrawiam
Sprzęt jest teraz u mnie
Dziękuję za wypożyczenie.
W weekend zabieram się za kliny...
Pozdrawiam
I o to chodzi, i o to chodzi...
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
no i uszczelke wymieniłem, ale klin w nową wchodzi gorzej niż w starą uszczelkę - spróbuje jutro jeszcze raz w ciągu dnia jak bedzie ciepło i klin "zmięknie"
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
czy mógłbym się dopisać do kolejki potrzebujących to magiczne narzędzie??