problem ze skrzynia - brak wstecznego , co nie tak?
Moderator: flapjck1
problem ze skrzynia - brak wstecznego , co nie tak?
Witam wszystkich zapaleńców jestem tu nowy ale co by nie było korzystałem z szukajki i nie znalazlem od niedawna stałem sie posiadaczem innocenti mini i wszystko jest ok tylko nie wsteczny wiem ze podnosi sie gałe przy wbijaniu ale mimo to nie wchodzi, zamiast wstecznego ładuje 4 i tu oto moje pytanie do Was co może być nie tak? gdzie szukać problemu? może coś sie wytarło skrzywiło? jestem jeszcze zielony w spr mini także ładnie proszę o pomoc
- sezar
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini'91 New Mini Cooper S '03
- Kontakt:
Re: problem ze skrzynia - brak wstecznego , co nie tak?
ja bym jednak pokombinował z tym wbijaniem wstecznego. Do góry w prawo i do tyłu sam się naszukałem wstecznego strasznie jak kupiłem mini
kombinowałem juz na wszystkie strony jak sie tylko da aż gała została mi w rece udało mi sie wbić wsteczny max 3 razy odkąd go mam, troche wkurzające jest szukanie wstecznego przez godzine w wyniku czego i tak trzeba go pchać nie wiem czy tak być powinno ale po uniesieniu do góry wajcha obkręca sie, można nią kręcić w lewo i w prawo wedle życzenia normalne to jest?
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
MiniKuń pisze:kombinowałem juz na wszystkie strony jak sie tylko da aż gała została mi w rece udało mi sie wbić wsteczny max 3 razy odkąd go mam, troche wkurzające jest szukanie wstecznego przez godzine w wyniku czego i tak trzeba go pchać nie wiem czy tak być powinno ale po uniesieniu do góry wajcha obkręca sie, można nią kręcić w lewo i w prawo wedle życzenia normalne to jest?
nie bardzo, raczej coś z wybierakiem nie tak, jak zdejmiesz dywanik i osłonkę dźwigni to można wszystko obejrzeć
przy wrzucaniu innych biegów dźwignia chodzi normalne? tzn. płynnie i bez latania na lewo i prawa jak mieszadło do ciasta?
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
nie nie, przy wrzucaniu innych biegów wajcha ani drgnie tzn chodzi jak należy, tylko po wyciągnięciu do góry przy wstecznym można nią kręcić jak korba w ciągniku w prawo i lewo naturalnie rozebrałem już wcześniej ale nic nie zobaczyłem ciekawszego jak kupe smaru, nie mialem zbytnio czasu na grzebanie ale z gory widać tylko jakąś kulke (pewnie oslonke o ile sie nie myle) żadnych ciegien nic, nie wiem właśnie czy można od góry to tylko zobaczyć czy jak? dziwi mnie ta obracająca sie wajcha...
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Dźwignia obracać się nie powinna. Kula w gnieździe zabezpieczona jest przed tym poprzez kołek znajdujący sie z boku gniazda a w samej kuli jest w tym miejscu pionowe nacięcie. Aby sie tam dostać i sprawdzić co sie z tym zabezpieczeniem stało trzeba odkrecić cztery wkręty mocujace osłonę gumową na tunelu a później odbezpieczyć przez obrót metalową osłonę kuli i zdjąć ją do góry. Wtedy możliwe jest wyciągnięcie całej dźwigni zmiany biegów i obejrzenie gniazda i zabezpieczenia przed obrotem. Kula dociskana jest do gniazda w dół przy pomocy miseczki z tworzywa i sprężyny. Może brak któregoś z tych elementów albo kołek zabezpieczajacy jest ścięty.
OK, jak tylko będę miał więcej czasu od razu biorę sie za bombla co jak co ale wsteczny to by sie przydał dzięki za pomoc chłopaki, jak tylko doglądne co i jak dam znać,może faktycznie brak tam jakiegoś ustrojstwa.