upezpieczenie AC / peknięta szyba

Zgodnie z nazwą, wszystko co tylko wpadnie Wam do głowy, niekoniecznie związane z MINI.

Moderator: flapjck1

speedfight

upezpieczenie AC / peknięta szyba

Post autor: speedfight »

słuchajcie mam pytanie.... tyczy się to innego auta nie MINI...

Auto kupiłem jakieś 5tygodni temu wraz z ubezpieczeniem OC i AC (sprzedający nie żądał zwrotu po 30 dniach).

Auto nie jest jeszcze przerejestrowane - dowód rej i ubezpieczenie jeszcze na poprzedniego właściciela (kupione na F-VAT)

Godzinę temu narzeczona jechała tym autem i nie wiadomo skąd stuknął jej mały kamyczek w szybę... i została 10cm kreseczka, rozpoczynająca się mała 1mm kropka, może nie rzucająca się w oczy bo po stronie pasażera ale fakt faktem...

I chciałem się dowiedzieć czy mogę zgłosić tą szkodę do Auto Casco?

Niebawem pewnie będzie szykować się jej wymiana bo pójdzie dalej... a szyba jest dodatkowo podgrzewana i jeszcze oryginalna wiec wydatek nie mały...
Awatar użytkownika
marzenie
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: upezpieczenie AC / peknięta szyba

Post autor: marzenie »

Teoretycznie na przerejestrowanie samochodu i przepisanie umowy OC jest 30 dni. Przy przerejestrowaniu auta powinno się zmienić też dane w polisie najlepiej w tym samym dniu.

Jeśli auto nie zostało przerejestrowane to polisa OC, którą zawarł poprzedni właściciel jest nadal ważna. Jest 30 dni na ewentualne jej wypowiedzenie, w przeciwnym razie jest ona ważna do końca okresu jej ważności. Jeśli natomiast chodzi o AC: „Ponieważ ubezpieczenie AC jest dobrowolnym ubezpieczeniem, każdy zakład samodzielnie ustala, oczywiście w granicach prawa, podstawowe warunki, na jakich umowa AC jest zawierana. Z reguły w momencie sprzedaży samochodu taka umowa ulega rozwiązaniu i nie przechodzi na nabywcę.” – to znalazłam na http://www.motoekspert.mojeauto.pl/cms/ ... uzywanego/
Mini Cooper 1,3i 1993
Jeep Cherokee 4,0 1990
Awatar użytkownika
dziesio
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dziesio »

potwiedzam. Tylko ubezpieczenie OC przechodzi na kolejnego wlasciciela. Nowy wlasciciel ma 30 dni na ewentualne rozwiazanie umowy z ubezpieczycielem.

ubezpieczenie AC w momencie sprzedazy jest zakonczone. Nie przechodzi na nabywce.

A co bym radzil - znalezc znajomego/poleconego agenta ubezpieczeniowego, ktory potwierdzi, ze szyba byla cala i po tygodniu zglaszasz szkode. No radze przeliczyc ile to bedzie kosztowalo. Korzystajac z odszkodowania tracisz znizki - jesli jakies masz. Moze byc taka sytuacja, ze wyjdzie podobnie, bo pozniej musisz zaplacic wieksza skladke.
Awatar użytkownika
dziesio
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dziesio »

racja :)
Awatar użytkownika
Ania-Ray
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Rover Mini Cooper 40LE
Kontakt:

Post autor: Ania-Ray »

W PZU (może u innych ubezpieczycieli też) jest taka opcja jak dodatkowe ubezpieczenie szyby i wtedy wymieniasz ją w ramach "autoszyby", a nie AC i nie tracisz ewentualnych zniżek. Co do AC, to dzisiaj dają zniżki od ręki w wysokości posiadanych zniżek na OC.
ANKA SZKLANKA
Awatar użytkownika
minigjj
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: minigjj »

Dziś dostałem potwierdzenie kwoty z ubezpieczalni za wymianę szyby. Łączna kwota 2600zł. No comment.
Pwr 106,6 KM @ 3974 rpm Tq 269,2 Nm @ 2047 rpm
ODPOWIEDZ