Jaki silnik do swap'a?
Moderator: flapjck1
Heloooo
Helo.
Jestem nowy na forum.
Strasznie się zakręcilem waszymi postami
Tak bardzo sie zakręciłem że postanowiłem też zrobić sobie taka zabawkę. Pierwszy krok już za mną. Odpakowałem swojego miniaka którystał 2.5 roku zawiniety w folii na działce. o dziwo po tak długim okresie nie miałem zadnych problemów z odpaleniem silnika.
Myślę o wstawieniu silnika w przedziale mocy 160- 250 km.
Jaki silnik mi doradzicie????
Pozdrawiam
Irek
Jestem nowy na forum.
Tak bardzo sie zakręciłem że postanowiłem też zrobić sobie taka zabawkę. Pierwszy krok już za mną. Odpakowałem swojego miniaka którystał 2.5 roku zawiniety w folii na działce. o dziwo po tak długim okresie nie miałem zadnych problemów z odpaleniem silnika.
Pozdrawiam
Irek
- Załączniki
-
- 3
- DSC08244.JPG (61.86 KiB) Przejrzano 1503 razy
-
- 2
- DSC08243.JPG (64.11 KiB) Przejrzano 1503 razy
-
- 1
- DSC08242.JPG (61.63 KiB) Przejrzano 1503 razy
Re: Heloooo
veltins pisze:Myślę o wstawieniu silnika w przedziale mocy 160- 250 km.
Ambitnie Btw w Galerii każdy ma swój osobny topic, nie podłączamy się pod innych.
Re: Heloooo
veltins pisze:Helo.
Jestem nowy na forum.
Pozdrawiam
Irek
http://www.16vminiclub.com/
http://www.turbominis.co.uk/
Re: Jaki silnik do swap'a?
odradzam 1.8t gródz do przerobienia i wszystko musisz sam dorabiać. życze powodzenia i cierpliwości.
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
To oczywiscie tylko "teoria" bo na ogół tego typu pomysły kończą się w zetknięciu z rzeczywistością, możliwosciami właściciela auta i doświadczeniem ludzi którzy będą to budować.
Teoretycznie każdy silnik mozna zamontować. Nawet potężne V8 i postawić auto niech "stoi i wygląda"
Faktycznie dość rozsądny jest pomysł odcięcia całego kompletnego "frontu" wraz z napędem z innego mocnego małego auta FWD i wstawienie go w tylnej części miniaka. Mówię oczywiscie o elementach niezbędnych ( rama pomocnicza, zawieszenie, fartuchy boczne z mocowaniem mcphersonów itd. )
Jeżeli jest to pierwszy tego typu projekt realizowany przez właściciela auta to radzę raczej zacząć od solidnej odbudowy auta ( blacha, mechanika a nie lakier, tapicerka, chromy i drewno ) i wstawienia dobrze złozonego i wystrojonego silnika 1275 mini. Nie da się bezbłędnie i bez strat (szczególnie finansowych) od razu przeskoczyć etapu od mocno wyeksploatowanego auta do remontu do super swapa.
Teoretycznie każdy silnik mozna zamontować. Nawet potężne V8 i postawić auto niech "stoi i wygląda"
Faktycznie dość rozsądny jest pomysł odcięcia całego kompletnego "frontu" wraz z napędem z innego mocnego małego auta FWD i wstawienie go w tylnej części miniaka. Mówię oczywiscie o elementach niezbędnych ( rama pomocnicza, zawieszenie, fartuchy boczne z mocowaniem mcphersonów itd. )
Jeżeli jest to pierwszy tego typu projekt realizowany przez właściciela auta to radzę raczej zacząć od solidnej odbudowy auta ( blacha, mechanika a nie lakier, tapicerka, chromy i drewno ) i wstawienia dobrze złozonego i wystrojonego silnika 1275 mini. Nie da się bezbłędnie i bez strat (szczególnie finansowych) od razu przeskoczyć etapu od mocno wyeksploatowanego auta do remontu do super swapa.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Ewentualnie można zrobić tak jak ja, czyli kupić okazyjnie studnie pokusić się na dziwne pomysły przeróbek i usunąć z tej studni dno.
A jak już wiadomo, że studnia bez dna, to można pomieszać motoryzacyjne DNA
I tak sobie już czekam pół roku na swój blok silnika, bo zaufany fachowiec który może go przerobić ciągle ma pełno innej roboty...
A jak już wiadomo, że studnia bez dna, to można pomieszać motoryzacyjne DNA
I tak sobie już czekam pół roku na swój blok silnika, bo zaufany fachowiec który może go przerobić ciągle ma pełno innej roboty...
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
flapjck1 pisze::D
widzisz - nawet eksperci poparli moja teze
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
ty konrad do mnie nie pij
byles na torze?
byles na torze?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
byłes byłes - lata to niezle - przewialo mnie na wszystkie strony ale jest jakis niedosyt