Naprawa schowka - zepsuty zamek

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

marsden

Naprawa schowka - zepsuty zamek

Post autor: marsden »

Mój MINI się sypie. W sensie dosłownym!

Nie dalej jak tydzień temu naprawa zepsutego mechnizmu dachu, wiosną wymieniona pompa wspomagania, a teraz rozsypał się zamek schowka na rękawiczki.

Ponieważ odstawiłem MINI do serwisu nie chciałem, żeby ktoś grzebał mi w schowku (płyty CD, książki serwisowe i inne pierdoły), więc zamknąłem go na kluczyk.
Niestety pomimo odkluczenia schowka nie dawał się on otworzyć, a na dodatek wypadł z niego jakiś plastkiowy element. W końcu zamek "puścił" - po bliższym przyjrzeniu się konstrukcji zamka stwierdzam, że jest to wyjątkowa plastikowa tandeta!!! Po prostu plastkiowy element zmęczony zębem czasu ułamał się i wypadł.

Jeszcze nie sprawdzałem ile kosztuje nowy schowek u dealera - bo wymieniają tylko całe schowki, ale na aukcjach internetowych jest to przedmiot pożądania i ceny nie należą do niskich.

Zaczynam patrzeć na miniasa jak na wyrób rodem z Chin, a nie spod solidnego znaku BMW. I nie wiem przy tym czy nie obrażam Chińczyków.

Ciekawe co następne odpadnie...

marsden
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Naprawa schowka - zepsuty zamek

Post autor: alan »

jak chcesz to mam caly schowek
marsden

wysłałem wiadomośc na priw
marsden
marsden

Dziś naprawiłem mechanizm zamka schowka przy pomocy... gwoździa wklejonego na klej epoksydowy w wywierconą odpowiednio dziurę. Zajął on miejsce lichego oryginalnego plastiku.
Zamek wygląda i działa jak poprzednio, za wyjątkiem możliwości zablokowania go kluczykiem, bo gwóźdź i klej blokują od tyłu bębenek zamka - jakbym się trochę bardziej pobawił to można było tak zrobić, żeby i kluczykiem dało się zamknąć.

Przy okazji nie dziwię się już, czemu serwis wymienia cały schowek - obie części drzwi schowka są ze sobą połączone na klej i szybkie rozdzielenie ich bez niszczenia tych elementów nie jest możliwe.

Generalnie badziew jakich mało. I na dłuższą metę ten zamek nie ma prawa wytrzymać normalnego używania. Tak jest celowo, żeby wydusić kasę na serwis, czy cięcie po kosztach, tam, gdzie tego nie widać?

Jako efekt uboczny mojego majsterkowania odkryłem nawiew klimatyzacji w schowku (przynajmniej tak wnioskuję)! Nie wiedziałem, że mam coś takiego!!!

pozdro
SzM
Magdalenak

Post autor: Magdalenak »

Dodam od siebie, że jak kupowałam mini, nie miało ono schowka zamykanego w ogóle. Kupiłam na allegro za 80 zł taki schowek i zamontowałam go. W serwisie wcześniej dowiadywałam się o cenę ustrojstwa wraz z montażem (mówili, że podłączają schowek do klimy-koszt elementów to ok 30 zł), to wszystko wyniesie 950 zł (sic!), przy czym sam schowek to koszt rzędu jedynie 425 zł :) a mi się udało bez podłączenia klimy (jakoś to przeżyję) zmieścić się z robocizną w 80 zł :D
marsden

Cha, cha! Śmiech z cen ASO oczywiście!

Element potrzebny do podłączenia schowka do klimy to bylejaka plastikowa rurka karbowana (średnica na oko to jakieś 1,5-2cm i długość kilku centymetrów). No i taki prymitywny zaworek w ściance schowka do którego się rzeczoną rurkę podłącza i którym można klimatyzowanie odciąć na życzenie (w schowkach bez klimy jest tam pewnie zaślepka, tak jak np. zaślepka w miejsce gniazda podłączenia mp3 w moim schowku).

Jak na mój gust wystarczy pójść do sklepu agd z rurkami/zaworkami (części zamienne pralki/zmywarki itp.) i na 100% da się coś dopasować za KILKA zł. Jestem przekonany, że 'cycek' w centralnej kolumnie do którego podłącza się klimatyzowanie schowka jest obecny w każdej wersji (jest on dokładnie naprzeciwko ścianki schowka sąsiadującej z centralną konsolą)...

Ja co prawda nie bardzo wiem do czego to klimatyzownie miałoby w schowku służyć, no ale może ktoś wodę mineralną ;) sobie tam w upalne dni wozi.

pozdro
marsden
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

A jest jakiś patent na otworzenie takiego zepsutego schowka?
U mnie też odpadła ta plastikowa część, ale ja nijak nie mogę cholerstwa otworzyć :evil:
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56 Cooper S 13'

Post autor: zimonK »

Od czasu zakupu auta miałem problem ze schowkiem i nadszedł czas, by się tym zająć. Wygląda to tak, jak na zdjęciu. Czy można wymienić sam ten dzynks, albo tylko klapę schowka, czy trzeba wymieniać cały?
Załączniki
DSC_0208.JPG
DSC_0208.JPG (99.74 KiB) Przejrzano 2849 razy
Azrael

Post autor: Azrael »

zimonK pisze:Od czasu zakupu auta miałem problem ze schowkiem i nadszedł czas, by się tym zająć. Wygląda to tak, jak na zdjęciu. Czy można wymienić sam ten dzynks, albo tylko klapę schowka, czy trzeba wymieniać cały?
Nie do końca rozumiem o co pytasz, ale jest dostępna i klapa sama i mechanizm zamykający.
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Chodzi mi o sam mechanizm zamykający. Czy można dostać tylko to? Chodzi mi o ten wyłamany element
Azrael

Nie wiem o jakim elemencie mowa, zamek jest dostępny, jest też dostępna klapka i w niej jest to co wchodzi w zamek.
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Zaznaczyłem na zdjęciu o co mi chodzi. Przepraszam, bo może nieprecyzyjnie powiedziałem o co mi chodzi. To jest pewnie wyłamany element, który powinien wchodzić w zamek. Czyli to jest razem z klapką, tak?
Załączniki
DSC_0208.JPG
DSC_0208.JPG (96.61 KiB) Przejrzano 2821 razy
Azrael

Takie części są dostępne od storny pokrywki, więc raczej z pokrywką.

Obrazek
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek

A dla R53 z 2005 roku jest tak samo? Czy można takie części znaleźć gdzieś poza ASO? Znalazłem używną klapkę na allegro za 140 zł, ale może w podobnej cenie można dostać nową.
ODPOWIEDZ