Minimalna średnica wewnętrzna felgi do zacisków JCW

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

TRUTY

Re: Minimalna średnica wewnętrzna felgi do zacisków JCW

Post autor: TRUTY »

wiem ze minimum felga 16 cali ogarnie te zaciski
majcher
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: majcher »

Może to pomoże, ze strony minisporta lista org. felg pod które wchodzi zestaw hamulców worksa bez modyfikacji. Spróbuj do nich napisać, może bedą się orientować co do średnicy.
R108 MULTI SPOKE
R97 FLAME SPOKE
R104 CROWN SPOKE
R112 CROSS SPOKE CHALLENGE
R113 CROSS SPOKE
majcher
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Średnica to nie wszystko, ważne będzie również ET, z tego co czytałem to pod niektóre 17 bez dystansu się nie obejdzie w przypadku większych hamulców. Nie potrafię jednak teraz podać źródła. Czy pod 16 wejdą zaciski worksa to już nie wiem, ale jeśli tak to też kluczowe będzie ET. A co to za felgi jeśli można spytać? Pochwal się :grin: Na forum mini2 jest pokaźna baza felg pasujących do miniaków ze zdjęciami, może ten sam model felgi ma ktoś wraz z zaciskami worksa. Wtedy miałbyś pewność.
TRUTY

Panowie ja mam 16 cali na zime i zaciski sie mieszczą bez żadnego problemu
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

TRUTY ale masz fabrycznego R56 JCW (myślałem, że R53?), albo przeszczepione zaciski z R56 JCW?

Zresztą to od felgi zależy, bo ja z moimi std hamulcami z R53 mam teraz 2mm wolnego miejsca między felgą a zaciskiem, a mam 17". Na 17" Team Dynamics miejsca jest z kolei mnóstwo (felga b. przyjazna zestawom BBK) :razz:
Ostatnio zmieniony 24 sie 2010, 18:49 przez pididi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

Moim zdaniem, z tymi 16" będzie przypał.
Musiałbyś szukać wśród felg które znane są z tego, że lubią się z dużymi zaciskami, czyli wspomniane TD 1.2 Pro Race czy ATS DTC, OZ Super/Ultralegger'y.
Na pewno 17" Superleggera z ET37 pasują z zapasem, bez dystansów. Tak samo TD Pro race 17"x7 ET45. Mogę się zapytać, ile miejsca zostało miedzy felgą a zaciskiem.
Z drugiej strony na przykład R98, czyli 18 JCW z R53, albo felgi z GP nie przypasują bez kilku mm dystansu, pomimo, że to osiemnastki. Tu nie tyle chodzi o wielkość felgi, tylko o to, jak jest zbudowana (rant, grubość, zgrubienia wewnątrz, budowa (grubość, kształt) ramion felgi) itd.

Tutaj potwierdzenie listy majchera: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=34&fg=95

Aha, byłbym zapomniał. Przejrzyj felgi dostępne na tirerack.com, zaznacz, że masz R56 JCW - pojawią się tylko te, które pasują. Wyczytałem kiedyś, że montowali po jednej na JCW rocznik 09' żeby sprawdzić, które pasują bez problemu, a które nie. :smile:
TRUTY

Panowie ja mam R53 jcw i jutro zrobie zdjęcia z felgą 16 cali i zobaczycie że to żaden przypał i nie ma znaczenia czy R 53 czy R56 minimalny rozmiar w obu przypadkach to 16 cali
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

Mówimy o zaciskach JCW z R56, TRUTY, mieszasz strasznie.
Załączniki
R56JCW.jpg
R56JCW.jpg (36.94 KiB) Przejrzano 1217 razy
majcher
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

W R53 JCW były zaciski jednotłoczkowe o ile dobrze pamiętam a średnica tarczy wynosiła 294mm. Teraz R56 JCW zaciski są 4 tłoczkowe a średnica tarczy wynosi 316 mm. Na wielkości tarczy jest więc 22 mm różnicy i dlatego wg. mnie pod 16" nie wejdą. W r53 hamulce JCW pasowały pod org. felgi R87 16" Double Spoke Wheel a r 56 najmniejszą felgą z org. jest 17".
Awatar użytkownika
Saguaro
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper R56 John Cooper Works

Post autor: Saguaro »

czy jest ktoś w stanie udzielić konkretnej odpowiedzi jakie jest wymagane ET felgi aby zacisk czterotłoczkowy od JCW wszedł?
Był Mini Clubman S R55, Mini R52 S, jest Mini R56 JCW
Awatar użytkownika
Borówa
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R53 JCW

Post autor: Borówa »

Kurczę nie mam pojęcia jakie ET mam :/ Wiem, że minimalna średnica felgi to 17". Ja jeżdżę na felgach Momo Corse. Może gdzieś w necie znajdziesz jaką mają specyfikacje do R53. Zaciski czterotłoczkowe siedzą elegancko.
Ubezpieczenia komunikacyjne i inne. Korzystne ceny. Wiele Towarzystw Ubezpieczeniowych. 794411003
ODPOWIEDZ