Schemat elektryczny Mini One 2004
Schemat elektryczny Mini One 2004
Witam koleżanki i koelgów.
Jestem w trakcie montowania nowego car-audio i jest tam opcja kamery cofania.
Kamerę już zamontowałem - zasilanie tradycyjnie z lamp cofania, kabel z sygnałem od kamery poprowadzony do konsoli centralnej.
Jedynym problemem jest to, że radio domaga się też podania tego samego zasilania co kamera (po to żeby przełączyć obraz na kamerę). Ja jednak tego kabla zasilającego nie poprowadziłem od świateł/kamery do przodu, a jedynie kabel z sygnałem. Niby żaden problem i mógłym ten dodatkowy kabel pociągnąć, ale zastanawiam się, czy kabel/złączka zasilające światła cofania nie jest też dostępny gdzieś z przodu auta lub może wiecie, gdzie znajduje się włącznik świateł cofania lub kabel od niego biegnący gdzieś z przody kabiny - +12V przy włączeniu wstecznego - to wszystko czego mi trzeba.
Ma ktoś namiar na diagram elektryczny Mini One 2004 w sieci? To sobie sprawdzę...
pozdro
marsden
Jestem w trakcie montowania nowego car-audio i jest tam opcja kamery cofania.
Kamerę już zamontowałem - zasilanie tradycyjnie z lamp cofania, kabel z sygnałem od kamery poprowadzony do konsoli centralnej.
Jedynym problemem jest to, że radio domaga się też podania tego samego zasilania co kamera (po to żeby przełączyć obraz na kamerę). Ja jednak tego kabla zasilającego nie poprowadziłem od świateł/kamery do przodu, a jedynie kabel z sygnałem. Niby żaden problem i mógłym ten dodatkowy kabel pociągnąć, ale zastanawiam się, czy kabel/złączka zasilające światła cofania nie jest też dostępny gdzieś z przodu auta lub może wiecie, gdzie znajduje się włącznik świateł cofania lub kabel od niego biegnący gdzieś z przody kabiny - +12V przy włączeniu wstecznego - to wszystko czego mi trzeba.
Ma ktoś namiar na diagram elektryczny Mini One 2004 w sieci? To sobie sprawdzę...
pozdro
marsden
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: Schemat elektryczny Mini One 2004
A czy w Nowym Mini wyświetlają się komunikaty o przepalonych żarówkach? Jeżeli tak, to po podłączeniu zasilania kamery pod wsteczny może zgłaszać Ci własnie taką informację.
Zawodowy Szyderca
Dotarłem do schematu elektrycznego i w najbliższą sobotę zajmę się wyśledzeniem odpowiedniego kabelka w okolicy bezpieczników/deski rozdzielczej.
Włącznik świateł cofania jest wkręcony w skrzynię biegów i znajduje się w komorze silnika, więc można też pewnie wstecznie prześledzić przewód od niego którędy wchodzi do kabiny i wtedy dopaść go gdzieś wewnątrz.
Radia jeszcze nie zmieniłem, ale kamerę już mam zainstalowaną w zderzak i podłączoną pod zasilanie i nie zaobserwowałem żadnych problemów. O ile mi wiadomo mój minias nie ma powiadamiania o przepalonych żarówkach. Poza tym prąd jaki pobiera kamera jest znikomy w porównaniu do żarówek, więc nie spodziewam się żadnego wpływu na elektrykę auta.
Jak skończę walkę to mogę oczywiście pochwalić się efektem (mam nadzieję, że będzie czym)
dzięki za pomoc
marsden
Włącznik świateł cofania jest wkręcony w skrzynię biegów i znajduje się w komorze silnika, więc można też pewnie wstecznie prześledzić przewód od niego którędy wchodzi do kabiny i wtedy dopaść go gdzieś wewnątrz.
Radia jeszcze nie zmieniłem, ale kamerę już mam zainstalowaną w zderzak i podłączoną pod zasilanie i nie zaobserwowałem żadnych problemów. O ile mi wiadomo mój minias nie ma powiadamiania o przepalonych żarówkach. Poza tym prąd jaki pobiera kamera jest znikomy w porównaniu do żarówek, więc nie spodziewam się żadnego wpływu na elektrykę auta.
Jak skończę walkę to mogę oczywiście pochwalić się efektem (mam nadzieję, że będzie czym)
dzięki za pomoc
marsden
-
- Nowy
- Posiadane auto: MINI R53
W moim mini nie zapala się żarówka wstecznego. Najlepsze jest to, że po włączeniu biegu pokazuje się na wyjściu 12V i żarówka jest sprawna. Wszystkie przejścia są. Miał ktoś podobny przypadek?
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
marsden pisze:Radia jeszcze nie zmieniłem, ale kamerę już mam zainstalowaną w zderzak i podłączoną pod zasilanie i nie zaobserwowałem żadnych problemów. O ile mi wiadomo mój minias nie ma powiadamiania o przepalonych żarówkach. Poza tym prąd jaki pobiera kamera jest znikomy w porównaniu do żarówek, więc nie spodziewam się żadnego wpływu na elektrykę auta.
Luz, takie tylko wolne myśli.
Zawodowy Szyderca
-
- Nowy
- Posiadane auto: MINI R53
Ok faktycznie nie zauważyłem tego postu. Jednak i tak to nie rozwiązało mojego problemu. Bezpiecznik ok. Po włączeniu wstecznego, pokazuje jest napięcie. Przejście do masy jest. Serio przydał by się ten schemat. Tak to nawet nie wiem co gdzie jest po drodze w układzie.
pozdro
pozdro
Oto schemat + rozdział ks. napraw włącznik świateł cofania
Mam nadzieję, że pomoże, choć w niechrześcijańskim języku napisane
marsden
Mam nadzieję, że pomoże, choć w niechrześcijańskim języku napisane
marsden
- Załączniki
-
- sw cofania mini.jpg (138.76 KiB) Przejrzano 1704 razy
-