Rover Mini Cooper 1,3 SPI 1992 - domino1985

Część forum poświęcona naszym Miniakom. Zanim założysz nowy post, zapoznaj sie z panującymi tu zasadami.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
Kontakt:

Re: Rover Mini Cooper 1,3 SPI 1992 - domino1985

Post autor: domino1985 »

Tył odbiłem przy progach i nie ma żadnych ognisk, więc reszty nie ruszałem sądząc iż będzie wyglądać tak jak przód od środka ku tyłowi. Mam podgląd do wnętrza profilu pod fotelami przez ten odbity kawałek progu i jest tam tak pięknie, że mnie to aż szokuje za każdym razem gdy tam zaglądam :D spód jest ok (w tych miejscach gdzie góra jest ok ;) ), progi pół ok, ale i tak będą całe zewnętrzne doły wymienione. Głównym winowajcą jest nie tyle zabezpieczenie podwozia, co fakt, że jak go kupiłem uszczelka przedniej szyby była jak sito i podłoga zgniła od środka tam gdzie woda stała. No i na prawej podłodze bliżej środka się podgniło bo ktoś bystry zakleił przewód zasilający pod podłogą silikonem do tej rynienki i zrobił się z niej profil do którego leciała woda prosto spod kół ;)

Pocieszają mnie bardzo fotki na TMF z remontów Miniaków z końcówki lat 90 gdzie już nie można mówić o jakimkolwiek łataniu podłogi gdyż w większości przypadków nie istnieje :lol:
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

oby było jak mówisz, ale z doświadczenia wiem, że mimo, że wygląda pięknie i jak z fabryki to po zdarciu konserwacji jest mniej różowo, oczywiście tam gdzie wygląda ładnie z góry to przeważnie jest ok, ale ranciki od dołu mocujące przewody robią cały czas chrup chrup

tak samo okolice mocowania ramy tylnej, doły od kieszeni itd itd

a że te z lat 97 w góre rdzewieją bardziej to inna sprawa :mrgreen:
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

W międzyczasie, wymieniłem końcówki drążków, poprzednie były jakimiś podróbami bo wkręcając uniparty na ta sama ilość zwojów zrobiła mi się "delikatna" zbieżność, ale dało się dojechać na stację :) przy okazji kończył mi się niedługo przegląd to też Miniak został przebadany :) Poprosiłem też o test spalin i ... po wszystkich walkach z podciśnieniami i czujkami komputer wystukał poniżej 1% szkodliwych związków :mrgreen: co zaskoczyło samego Pana Diagnostę, który zna dobrze możliwości Metro i Miniaka w tej konkurencji :lol:

załączam fotki z badania i mój ulubiony widok z biura ;)
Załączniki
widok
widok
Zdjęcie130.jpg (123.9 KiB) Przejrzano 1740 razy
wynik
wynik
Zdjęcie133.jpg (91.13 KiB) Przejrzano 1742 razy
ustawianie
ustawianie
Zdjęcie132.jpg (95.65 KiB) Przejrzano 1740 razy
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

Dziś po niedzielnych zakupach, postanowiliśmy wybrać się gdzieś na wycieczkę, pomyliliśmy kilka razy drogę (bo tak się najlepiej wybrać na wycieczkę) i trafiliśmy do Wlenia, a tam trafiliśmy na drogowskaz "Zamek Wleń" i tamże skręciliśmy :) Na dziedzińcu odbywała się ślubna sesja zdjęciowa i gdy uczestnicy dostrzegli Miniaka zrobili dużo mówiące miny, więc ... :mrgreen:
Załączniki
Zdjęcie000.jpg
Zdjęcie000.jpg (330.63 KiB) Przejrzano 1652 razy
Zdjęcie001.jpg
Zdjęcie001.jpg (382.76 KiB) Przejrzano 1652 razy
Awatar użytkownika
wujazz22
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: wujazz22 »

Super:-) Że niby miniak sie zepsuł, wiec ona zła, a on raz dwa naprawił i potem ona już zakochana.... :-D

Ja swoją sesje z racji barku czasu i jesennych już plenerów przełożyłem na przyszły rok...

pozdrawiam
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

Takie pytanko mam dla zgromadzonych :)

2 dni temu chciałem naprawić skrzypiący fotel kierowcy, wyciągnąłem go i okazało się że nie tylko szlak trafił pręciki trzymające konstrukcję tego "podtrzymywacza gąbki" ale i gumę w podtrzymywaczu (czarne fotele półskóra z czerwoną lamówką), wymieniłem całą konstrukcję na wyjętą ze starego mayfaira, która jest solidniejsza i wszystko super, ale ... siedzisko podniosło się tak na oko o jakieś 3cm i teraz to cholerne lusterko zasłania mi jeszcze więcej drogi jak przedtem ;) po prostu dostaję cholery na prawych zakrętach bo nie widzę zupełnie niczego :razz:

I tu dochodzę do sedna pytania: macie jakieś patenty na lusterko wewnętrzne ? czy przeniesienie go na parapet (deskę) ma sens ? czy lusterko chromowane jest mocowane wyżej od plastikowego ?

bardzo będę wdzięczny za odpowiedzi na którekolwiek z pytań :)
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

Otwierany dach masz od czego ?! :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

haha :D więc poduszka na fotel, czapka pilotka, gogle i do przodu :lol: tylko co z owadami ;)

Chyba będę musiał spełnić jedno ze swoich Miniakowych marzeń i kupić Cobry do siedzenia :mrgreen: powinno być niżej :)
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

Dziś przy okazji garażowych porządków zacząłem kombinować z ustawianiem lusterka ... znalazłem wyjście w postaci skrócenia wysięgnika i dospawaniu samej kulki w miejscu zagięcia, działało by to wspaniale, więc ruszyłem w poszukiwania jakiegoś starego Miniakowego lusterka by to uczynić. Ale zamiast Miniakowego trafiłem najpierw na lusterko z Rovera 100 i okazało się ono być idealne do podmiany bez jakichkolwiek modyfikacji, poza wywierceniem otworu w stopce by je przykręcić.
Także mam teraz lusterko pod samym sufitem, widzę w nim wszystko i całą drogę, której nie widziałem przy oryginalnym ;) a do tego mam ściemnianie nocne gratis :lol:

Wygląda to mniej-więcej tak:
Załączniki
lustro od zewnątrz
lustro od zewnątrz
PA161446.JPG (337.11 KiB) Przejrzano 1455 razy
lustro od środka
lustro od środka
PA161436.JPG (335.84 KiB) Przejrzano 1455 razy
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

Z góry sorry za post pod postem\ami ;)
kolejne pytanko: podloga zrobiona i zabezpieczona, teraz chciałbym pokryć ją warstwą wygłuszającą, macie jakieś sprawdzone środki? Coś podobnego do oryginału, żeby się nie roztapiało w ciepłe dni ;)
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Dynamat :mrgreen:
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

mieć podpis Foose'a pod dywanikami to nie lada gratka :D
ale wolałbym coś tańszego, żebym nie musiał sprzedawać Metro na części :lol:
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

A to co jest oryginalnie położone to też jakiś rodzaj maty czy pasta ? z matami na dosyć mocno powyginanych powierzchniach (jak np. podłoga w Miniaku) mam średnio miłe doświadczenia, zawsze gdzieś mata nie dojdzie i zostanie komora, gdzie jak jeszcze woda się dostanie to kaplica :???:
Szolders
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Szolders »

Ostatnio zdrapywałem swoją podłogę i fabryczne wytłumienie też nie przylegało wszędzie ładnie. Najsłabiej było na podłużnych przetłoczeniach, tam wszędzie asfalt przyklejony był tylko do połowy głębokości rowków, ale pomimo to rdza nie jadła, chociaż wodę w środku miałem, przez przeciekającą przednią szybe.
Back on the road...
Awatar użytkownika
dziesio
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dziesio »

ja wygluszenie robilem z mat STP vibroplast M1 a na rowne powierzchnie STP Bimast. Nalezy to dobrze podociskac najlepiej specjalnym walkiem drewnianym. Ja w obim kupilem taki gumowy do dociskania wykladzin i tez dawal rade a kosztowal cale 2zl chyba. Dodatkowo po tym wszyskim oblecialem to na wszystkich laczeniach "guma w plynie" celem dodatkowego uszczelnienia i jak na razie to dziala. Jest troche ciszej, no ale niestety tez troche ciezej.
ODPOWIEDZ