Kółko kompresora !

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Azrael

Re: Kółko kompresora !

Post autor: Azrael »

A co do krótszych pasków bo widzę ze temat się przewija to bez problemu można je dostać w Polsce. Staram się też żeby się pojawiły paski kevlarowe takie jakich używa się w mocnych autach wyczynowych.
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Azrael pisze:A co do krótszych pasków bo widzę ze temat się przewija to bez problemu można je dostać w Polsce. Staram się też żeby się pojawiły paski kevlarowe takie jakich używa się w mocnych autach wyczynowych.

A czy badaliście może empirycznie temat długości paska w zależności od wielkości kółka? Teorii i zaleceń jest mnóstwo - sam dobierałem na podstawie długości OEMowego paska i zmniejszonego obwodu kółka 15%, co wydaje mi się najrozsądniejsze - ale temat nadal mnie ciekawi.

(będą % za post pod postem - forum niestety nie łączy :razz:)
Azrael

pididi pisze:
Azrael pisze:A co do krótszych pasków bo widzę ze temat się przewija to bez problemu można je dostać w Polsce. Staram się też żeby się pojawiły paski kevlarowe takie jakich używa się w mocnych autach wyczynowych.

A czy badaliście może empirycznie temat długości paska w zależności od wielkości kółka? Teorii i zaleceń jest mnóstwo - sam dobierałem na podstawie długości OEMowego paska i zmniejszonego obwodu kółka 15%, co wydaje mi się najrozsądniejsze - ale temat nadal mnie ciekawi.

"Nasze" testowe Mini jeździ z powodzeniem z kółkiem -17% i paskiem na wymiar od Worksa. Nie ślizga się, natomiast niszczy paski dość szybko, naszym zdaniem auto mimo małego przebiegu ma bardzo zużyty napinacz i rolkę, zmienimy to w przyszłym tygodniu i zobaczymy czy to rozwiąże problem. Sądzę że docelowo podobieramy odpowiednie zestawy do każdego kółka, na szczęście paski są tanie i dostępne.

(będą % za post pod postem - forum niestety nie łączy :razz:)

Przywykłem już za bardzo do forów na nowszych wersjach phpBB ze scalaniem :oops:

A takie parametry rozwija Mini z wywalonym jednym tłumikiem i kółkiem -17% ale przed remapem:
http://dl.dropbox.com/u/1148826/Mini-wykres.pdf

Niestety seryjne ECU już sobie nie radzi b ez modyfikacji, na dole jest bardzo ubogo a na górze bardzo bogato, więc ja bym sugerował nie jeździć w takim setupie bez remapu.
marecek

Post autor: marecek »

...a czy ktoś w okolicach Warszawy ogarnia już remat ori ECU w R53?
noj

Post autor: noj »

Co oznacza "ogarnia"?
W jakims tam zakresie - ja ogarniam :cool: .
marecek

noj pisze:Co oznacza "ogarnia"?
W jakims tam zakresie - ja ogarniam :cool: .

w kontekście wypowiedzi powyższych -> czy po zmianie kółka kompresora na -17% jesteś w stanie zrobić remap oryginalnego ECU (i czy to w ogóle coś da? :P). Zamierzałem zakupić kółko -15% i przy tym pozostać, ale jak masz doświadczenia z remapem dla mniejszych kółek, to chętnie dowiem się jakie są za i przeciw takiego rozwiązania?
noj

Post autor: noj »

O nie, od remapu są mądrzejsi.
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Azrael pisze:"Nasze" testowe Mini jeździ z powodzeniem z kółkiem -17% i paskiem na wymiar od Worksa. Nie ślizga się, natomiast niszczy paski dość szybko, naszym zdaniem auto mimo małego przebiegu ma bardzo zużyty napinacz i rolkę, zmienimy to w przyszłym tygodniu i zobaczymy czy to rozwiąże problem.

Jeśli kółko Alta, to niszczenie pasków w sumie by mnie nie dziwiło :smile:
Azrael

Niszczy nie od strony kółek. Dam znać jakie wyniki eksperymentów.
marecek

i jak eksperymenty?

moje kółko założone. 5h walki... bez dedykowanego ściągacza to raczej nie ma szans. Przy okazji innych napraw bardziej opłacało się rozebrać wszystko i zdjąć kompresor... Kółko jest już na miejscu.

Druga fota - rozgrzebane mini...
Załączniki
wycieki - główny powód walki...
wycieki - główny powód walki...
foto13_a.jpg (135.78 KiB) Przejrzano 1154 razy
kółko -15 na kompresorze
kółko -15 na kompresorze
foto14_s.jpg (122.69 KiB) Przejrzano 1154 razy
Azrael

Wszystko wskazuje że wymiana rolek na nowe załatwiła sprawę, także pasek o długości od Worksa daje radę.
marecek

Panowie, jakim momentem dokręcić śrubki (M5tki) w kółku kompresora? Nie miałem niestety takiej instrukcji w zestawie...
marecek

skręcone 10Nm.

Zrobiłem trasę 250KM, bo auto dłubane w ital-performance.pl oczywiście i powiem, że jestem wniebowzięty. Pomijając fakt, że wymienione zostały łożyska i w końcu nastała cisza, to teraz zbiera się jak głupi na tym nowym kółku. Z początku po samej wymianie trochę szarpał i przerywał przy pełnym ogniu, ale już się uspokoił i teraz każde wciśnięcie gazu powoduje mega uśmiech na twarzy... MEGA! :)
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

marecek pisze:s

Zrobiłem trasę 250KM, b

250KM wowo to chyba jedno z najmocniszych mini w pl albo wroc do ksiazek bo samo kolko tyle mocy nie daje fail xoxoxo dzifffki
marecek

napisałeś to tylko po to, żeby coś napisać?

następnym razem mam pisać "kilometrów", żeby nie prowokować durnych komentarzy?
ODPOWIEDZ