urwany katalizator + wydech
Moderator: flapjck1
urwany katalizator + wydech
Jak to bywa po udanym weekendzie zawsze musi coś paść, a mianowicie urwany wydech z kolektorem niecałe 2 godz. temu, jako iż od niedawna posiadam Mini liczę na waszą pomoc bo będę potrzebował autko na za tydzień , i tu pytanie czy do wymiany kolektora wydechowego trzeba wyciągać silnik? Czy można zrobić to od dołu?
Planuję wsadzić kolektor wydechowy LCB + jakąś rurkę łączącą to z tłumikiem, czy duża jest różnica pomiędzy maniflow a tym http://www.englishcars.pl/?productID=745 i czy w mpi mogę wywalić katalizator czy lepiej zakupić nowy. Oraz jakiego rzędu wydatek mi się szykuje wraz z robocizna i co byście polecali
Planuję wsadzić kolektor wydechowy LCB + jakąś rurkę łączącą to z tłumikiem, czy duża jest różnica pomiędzy maniflow a tym http://www.englishcars.pl/?productID=745 i czy w mpi mogę wywalić katalizator czy lepiej zakupić nowy. Oraz jakiego rzędu wydatek mi się szykuje wraz z robocizna i co byście polecali
- Załączniki
-
- Zdjęcie0126.jpg (169.09 KiB) Przejrzano 2556 razy
-
- Zdjęcie0123.jpg (203.82 KiB) Przejrzano 2556 razy
Re: urwany katalizator + wydech
c.d.
- Załączniki
-
- Zdjęcie0129.jpg (169.81 KiB) Przejrzano 2555 razy
-
- Zdjęcie0131.jpg (146.51 KiB) Przejrzano 2553 razy
-
- Zdjęcie0130.jpg (158.79 KiB) Przejrzano 2553 razy
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
przede wszystkim to nie musisz wymieniać kolektora, to co Ci się urwało to tylko fragment dwururki prowadzący do katalizatora z łącznikiem elastycznym
najtaniej i najprościej będzie wymienić urwany fragment i już, robi się to od dołu tylko uważać trzeba na to by nie pourywać szpilek przykręcających dwuruwkę
potrzebna też będzie uszczelka między kolektor a dwururkę
przy MPI wywalanie kata bym sobie odpuścił, może być problem przy przeglądzie
najtaniej i najprościej będzie wymienić urwany fragment i już, robi się to od dołu tylko uważać trzeba na to by nie pourywać szpilek przykręcających dwuruwkę
potrzebna też będzie uszczelka między kolektor a dwururkę
przy MPI wywalanie kata bym sobie odpuścił, może być problem przy przeglądzie
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Ale urwał !!!
Wolałbym już zrobić cały układ wydechowy z kolektorem ale właśnie jestem po zakupie części do zawieszenia i to miałem teraz robić a tu taki zonk, gdzie mogę zakupić nowy katalizator bo ten jest już padnięty, i czy można ewentualnie dokupić już taką część rury żeby później połączyć to z LCB?
a no urwał miałem pęknięty wieszak środkowy http://www.englishcars.pl/?productID=157 i wisiał tłumik tylko na 2 gumach i nie wytrzymały kolejnego garba, nie wiecie gdzie można dokupić takowe
Gibki Staruszek pisze:Ale urwał !!!
a no urwał miałem pęknięty wieszak środkowy http://www.englishcars.pl/?productID=157 i wisiał tłumik tylko na 2 gumach i nie wytrzymały kolejnego garba, nie wiecie gdzie można dokupić takowe
- Załączniki
-
- Zdjęcie0133.jpg (172.85 KiB) Przejrzano 2537 razy
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
nie, jak chcesz lcb to tylko całość wchodzi w grę, tylko byle taie z gniazdem na sonde lambda
No to wychodzi na to że trzeba silnik wyjmować do LCB a to wiąże się ze sporym wydatkiem, więc odpuszczam na tą chwile, to teraz sadam ile może kosztować rurka + katalizator, a ile sama rurka do połączenia z wydechem. Przeglądy i tak jakoś się załatwi
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
nie trzeba wyjmować silnika do lcb, rurka 300, kat chyba drugie tyle, jutro posprawdzam i napisze Ci PW
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
do wymiany kolektora nie trzeba wyjmowac silnika,
koszt kolektora to tak jak zapodales w lince ( dobry jest, z gniazdem pod sonde ), do tego wydech za okolo 600-700 cos tanszego
co do reakcji silnika na wyjecie kata - do ogarniecia - jedyny problem to rzeczywiscie diagnosta - ale z nimi to roznie bywa, mozna zaryzykowac
koszt kolektora to tak jak zapodales w lince ( dobry jest, z gniazdem pod sonde ), do tego wydech za okolo 600-700 cos tanszego
co do reakcji silnika na wyjecie kata - do ogarniecia - jedyny problem to rzeczywiscie diagnosta - ale z nimi to roznie bywa, mozna zaryzykowac
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Są dwa wyjścia:
- wspawać rurę przelotową w katalizator (a w pustą powierzchnię upchać watę mineralną)
- dokupić łącznik a stary katalizator montować do przeglądu
- wspawać rurę przelotową w katalizator (a w pustą powierzchnię upchać watę mineralną)
Tłumika bym nie wymieniał wygląda dobrze no i myślę że taki za 700 był by gorszy bo jest remus http://produkt.remus.at/php/index.php?c ... Motor=1624 ponad 300Eu, a co do lcb to ten co podałem chyba ma gniazdo pod sondę, pytanie tylko czy ten maniflow różni się dużo jakością? cena o 100 drożej , no i pozostaje kwestia katalizatora czy bez czy nowy jak sadam znajdziesz odpowiedni to podeślij na pw
pierwsza opcja odpada ten co mam kat jest totalnie padnięty sama ruda gdzie nie dotkniesz tam się sypie a druga też ryzykowna tyle że przegląd zawsze można jakoś załatwić
se7ven pisze:Są dwa wyjścia:
pierwsza opcja odpada ten co mam kat jest totalnie padnięty sama ruda gdzie nie dotkniesz tam się sypie a druga też ryzykowna tyle że przegląd zawsze można jakoś załatwić
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Nawet bez króćca sondy dasz radę bo można wspawać gniazdo (koszt ok. 15zł+robota?)
Sypie się całość czy tylko te zewnętrzne blachy?
Sypie się całość czy tylko te zewnętrzne blachy?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
calosc, flansze tez sa pokorodowane
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Tak sypią się i jestem za opcją bez katalizatora, a jakiej reakcji mogę się spodziewać ze strony silnika? i czy wyregulowanie to ciężka sprawa
- Załączniki
-
- Zdjęcie0139.jpg (66.32 KiB) Przejrzano 2483 razy
-
- Zdjęcie0138.jpg (66.39 KiB) Przejrzano 2483 razy
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Odkopałem swój katalizator ... jest całkiem w dobrym stanie ... nic sie z niego nie sypie , blacha osłonowa cała , lekko zrudziały ale mocny. zrobię foto jak chcesz.
Ps. Może wymień gruchy jak tak szorujesz ...
Ps. Może wymień gruchy jak tak szorujesz ...