Opony...

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Re: Opony...

Post autor: pididi »

Kurde, nie wiem czy to pod OT lekko nie podchodzi:

"I agree that 3% is probably not an issue, but there is a way that it can effect the DSC that is not obvious.
If the tires are a different diameter than original, the speed input to the system will be off by some amount.

The DSC system has many other inputs including steering position and lateral G.

You can calculate lateral G's using an equation that includes wheel speed and the diameter of the circle driven (substitute steering position for diameter in this case).
The system compares calculated Gs to measured Gs (and yaw rate) to determine if the car is sliding and if it needs to do something about it.

See where this might be an issue?

The DSC may take action too soon or to late depending on the speed error from the tires. I doubt you'll ever see any issues (except maybe a warning light) until you are in a situation where DSC is doing something.
That situation would be at the beginning of a slide.
If the system is supposed to help, I wouldn't want it making decisions based on inaccurate data.

ABS won't really care, but DSC will.

I'm not talking about a difference in wheel speed, ABS looks at that. It may use a calculated average of 2 or 4 wheel speeds as the speed input to the DSC though.

I'm talking about how the car determines if it is going where you want it to. It compares your intended path to your actual path, and determines if the car has lost traction.

The intended path is calculated from the steering position and your actual speed over ground, in MPH.

The actual path is measured using lateral Gs.

For example,
Lets say if the steering position is 20 degrees the car will drive in a circle with the diameter of 200 ft.

If you are traveling 35 MPH (actual speed ) in a 200 ft circle you will experience 0.82 lateral Gs.
If you are traveling 38 MPH (actual speed) in the same circle you will see 0.96 Gs.

If you change to smaller tires, the speedo will read higher than actual speed. Lets say the new tires indicate 38 MPH when actual speed is 35 MPH.

Now drive the skidpad at 38 MPH indicated. The car expects to see 0.96 Gs on the accelerometer with 20 degrees of steering at 38 MPH.

The car measures 0.82 Gs on the accelerometer because you are really only going 35 MPH.

The comparison of your intended path (0.96 Gs) and actual path (0.82 Gs) may cause the DSC to conclude you are sliding, and take action, whatever that may be.

I tried not to show too much math, as that makes it harder to read. There is another layer deeper into this that I am not going into to try any keep this simple and to the point. It involves the rotation of the car as compared to direction of travel. Its more math and really only helps refine the same answer as seen above.

What this really means is if you stray from the original tire size, you may have problems, but there is no way to know for sure until you try it. This is not as simple as keep all 4 tires the same size as each other.

Hope this helps."

A co do T1-R - na początku wyraźnie czułem jak kładzie się w szybkich zakrętach, ale po zwiększeniu ciśnienia o jakieś 0.3b jest lepiej.
Znika średnio-szybko (coś za coś), na suchym jest spoko (można wyczuć, że zaraz straci przyczepność) na wodzie już gorzej. W porównaniu do ori runflatów (Eufori@ - ktoś ma poczucie humoru, raczej żałoba) i tak są nieporównywalnie lepsze.
IMO są lepsze opony do kupienia - aktualnie pomyślałbym nad RE50A.
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: AleXander »

Dobrze, że jeżdżę non stop na wyłączonej kontroli trakcji :) DZIĘKUJE za info! +1

Zastanawiam się teraz między T1-R, Ventus V12, RE050 (tylko one są w innym rozmiarze ;/)...

zobaczymy co się urodzi w zimę :)
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

A ja mam pytanie na nadchodzący sezon - szukałem opon 195/45R17 i znalazłem w sumie tylko Yokohama S.Drive i Goodyear Eagle (które odpadają). Tirerack również nie był pomocny w tej kwestii. Czy istnieje w ogóle jakakolwiek inna opona w takim rozmiarze? I czy ktoś miał przyjemność z tą Yokohamą?
shell

Post autor: shell »

Koledzy zima tuż tuż a żona w swoim MCS 06 nie ma jeszcze zimówek:D Mam pytanie czy 15calowe felgi mogę założyć ? Z jakim ET szukać felg stalowych 15/16cali ? Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam wszystkich MINI maniaków ;)
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

1) możesz wrzucać 15"
2) "najpoprawniej" wrzucić coś rozmiarów fabrycznych - TUTAJ lista seryjnie występujących felg/stalówek z rozmiarami. Oczywiście nic się nie stanie jak założysz węższą felgę, np. 6.5 z ET35.
shell

Post autor: shell »

Dzięki kolego, wszystko już zamówione...
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

Potrzebuję porady dot. opon w stylu "co byście zrobili na moim miejscu" :lol:
Dwie opony przebite punktakiem, muszę więc wymienić wszystkie 4 i teraz, co byście zrobili na moim miejscu ( :razz: ):

Bramka 1 - Kupić roczne używki Pirelli Sottozero 205/40R17 (Kolejny centymetr w dół z racji profilu, a akurat zimą to nie jest najlepsza opcja, bo robię za pług śnieżny)

Bramka 2 - Kupić nowe Nokiany WR (po poczytaniu opinii o tragedii na mokrym mam poważne wątpliwości...)

Bramka 3 - postąpić rozsądnie i kupić stalówki 15" za 4 stówki i znacznie tańsze opony w rozmiarze 175/65, typu Dunlop 3D czy coś. 17" sprzedać i być smutnym.
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: AleXander »

Bramka nr 1 - OK jeśli mają >6,5mm ; )
Bramka nr 2 - neee - jak tragedia to tragedia...
Bramka nr 3 - neee - nikt nie lubi smutnych ludzi...
Awatar użytkownika
Sadam
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

bramka nr 3 - jak jest zima to nie ma lansu - szkoda kasy imho
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

Post autor: Babak »

Nie chcę wyciągać pochopnych wniosków, ale z tego co zauważyłem zależy ci na taniej opcji tak więc z uwagi na to, że jestem w temacie proponuję 2ie rzeczy:

-Nokiany WR jeżeli nawet są kiepskie na mokrym, to czy warto z nich rezygnować? I tak w zime czy mokro czy plucha czy śnieg to i tak nie pozapier...amy
-Polecam opcje pytania się producentów/dystrybutorów czy mają na stanie nowe ale starsze modele. Ja w taki sposób znalazłem Nokian WR G2 run flat w rozm. 205/55 R16 z roku 2008 za 380zł za sztukę! (model 2010 550zł/szt). Myślę że jak guma leży 2 lata w dobrych warunkach to jej jakość drastycznie nie spada.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

to ja bym wolal jakies 15tki nie RF za gora 180 pln sztuka :P
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Vilreen

Post autor: Vilreen »

Ja tam nie wiem, gumy to dla mnie rzecz na ktorej raczej nie powinno sie oszczedzac za bardzo, z nich wynika prawie cała przyczepnosc w zime. Wole zaplacic ta stowe czy dwie na oponie wiecej i miec ta gwarancje zwiekszonego bezpieczenstwa.

Ja bym bral bramke nr. 1 - sam jezdze na sottozero, sprawuja sie jak na panujace w warszawie warunki bardzo dobrze :)
Azrael

Post autor: Azrael »

Babak pisze: Myślę że jak guma leży 2 lata w dobrych warunkach to jej jakość drastycznie nie spada.

Ależ wręcz przeciwnie, szczególnie w wypadku zimówek większe znaczenie ma wiek niż model czy producent. Oczywiście nowa guma jest zabezpieczona napylanym zabezpieczeniem, niemniej wiek nie jest obojętny. Używane opony już starzeją się dużo szybciej.

Inna sprawa że lepsze takie 3 letnie zimówki niż jakiekolwiek nie-zimówki w takich warunkach jak mamy za oknem.
Azrael

Post autor: Azrael »

Vilreen pisze:Ja tam nie wiem, gumy to dla mnie rzecz na ktorej raczej nie powinno sie oszczedzac za bardzo, z nich wynika prawie cała przyczepnosc w zime. Wole zaplacic ta stowe czy dwie na oponie wiecej i miec ta gwarancje zwiekszonego bezpieczenstwa.

Bezpieczeństwo to w tzw. łączniku między pedałami i kierownicą, a oparciem fotela. Niemniej na słabych oponach prędkość bezpieczna drastyczne spada, np. w okolice zera. Przedwczoraj jeździłem na szutrówkach w śnieżycy to coś wiem o tym ;-)
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

brameczka nr 4 :mrgreen:

(ja jeżdżę na stali 15 @kleber i jest elegancko!)
Załączniki
diddy.jpg
diddy.jpg (44.26 KiB) Przejrzano 1207 razy
ODPOWIEDZ