Rat Rod '87 mayfair auto
Moderator: flapjck1
Rat Rod '87 mayfair auto
Jestem nowy na forum - witam zatem wszystkich stałych użytkowników.
Chciałem zaprezentować swojego miniaka - 2 lata temu wymieniłem go za bajaja chetak retro z 85r (indyjska kopia vespy sprint). Od tego czasu samochód jest utrzymywany w tech. standardzie MOT - to znaczy robione jest wszystko by przeszedł badanie techniczne. Pomysły na niego były różne - od doprowadzenia do 100% zgodności ze stanem fabrycznym (pomysł padł - za dużo braków/niedomagań - budżet na taką akcje przewyższa moje możliwości finansowe), aż do pozbycia się go i kupienia np. micry '98 -'00 - NEVER !!!! (pomysł nie był mój - znajomi doradzali...).
W końcu korzystając z kilku dni urlopu pomalowałem Skrapka czarnym matowym hamerajtem, założyłem 12" inserty atlasa (white wall), wykonałem grafiki + naklejki zakupione w sklepie dla hot rodowców.
Wygląda OK (jak na mój gust). Jeździ - nie najgorzej - 998cc z trzybiegowym automatem rozpędza Skrapczaka do 65 mil/godzinę. Pierwszy bieg nie robi - trzeba więc trochę kombinować w czasie jazdy - poza tym motorek pracuje cudnie.
Dalsze plany - gruchy+hi-low+nowe amory na tył (przód przeszedł taki zabieg), czekam aż skrzynka biegów całkowicie się rozsypie - wymiana zespołu napędowego na 998 cc auto z metrusa (można trafić za małe pieniądze), zostawię tylko głowice - poprzedni właściciel dostosował do bezołowiówki, ew 1275cc auto. Pozatym - chromowane dekle half moony (trzeba poszukać 8"-wych i i wykombinować jakiś sposób by je zamocować), zderzaki - z przodu - tylne od vana/countrymana, z tyłu - standard, chromowane klamki no i wnętrze - gałka na drążku zmiany biegów - chromowana trupia czacha.
Pozdrawiam serdecznie.
Chciałem zaprezentować swojego miniaka - 2 lata temu wymieniłem go za bajaja chetak retro z 85r (indyjska kopia vespy sprint). Od tego czasu samochód jest utrzymywany w tech. standardzie MOT - to znaczy robione jest wszystko by przeszedł badanie techniczne. Pomysły na niego były różne - od doprowadzenia do 100% zgodności ze stanem fabrycznym (pomysł padł - za dużo braków/niedomagań - budżet na taką akcje przewyższa moje możliwości finansowe), aż do pozbycia się go i kupienia np. micry '98 -'00 - NEVER !!!! (pomysł nie był mój - znajomi doradzali...).
W końcu korzystając z kilku dni urlopu pomalowałem Skrapka czarnym matowym hamerajtem, założyłem 12" inserty atlasa (white wall), wykonałem grafiki + naklejki zakupione w sklepie dla hot rodowców.
Wygląda OK (jak na mój gust). Jeździ - nie najgorzej - 998cc z trzybiegowym automatem rozpędza Skrapczaka do 65 mil/godzinę. Pierwszy bieg nie robi - trzeba więc trochę kombinować w czasie jazdy - poza tym motorek pracuje cudnie.
Dalsze plany - gruchy+hi-low+nowe amory na tył (przód przeszedł taki zabieg), czekam aż skrzynka biegów całkowicie się rozsypie - wymiana zespołu napędowego na 998 cc auto z metrusa (można trafić za małe pieniądze), zostawię tylko głowice - poprzedni właściciel dostosował do bezołowiówki, ew 1275cc auto. Pozatym - chromowane dekle half moony (trzeba poszukać 8"-wych i i wykombinować jakiś sposób by je zamocować), zderzaki - z przodu - tylne od vana/countrymana, z tyłu - standard, chromowane klamki no i wnętrze - gałka na drążku zmiany biegów - chromowana trupia czacha.
Pozdrawiam serdecznie.
- Załączniki
-
- Image0073a.jpg (186.8 KiB) Przejrzano 2585 razy
-
- aaaa.jpg (127.02 KiB) Przejrzano 2576 razy
-
- aaa.jpg (134.74 KiB) Przejrzano 2576 razy
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: Rat Rod '87 mayfair auto
...jeszcze fotka wnętrza - bardzo brązowe, bardzo lata 80-te...
P.S. Zapomniałem dodać - mam jeszcze jednego miniaka - wirtualnego:
http://www.turbosquid.com/3d-models/3d- ... del/444076
P.S. Zapomniałem dodać - mam jeszcze jednego miniaka - wirtualnego:
http://www.turbosquid.com/3d-models/3d- ... del/444076
- Załączniki
-
- inter.jpg (115.72 KiB) Przejrzano 2557 razy
-
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
zaje** jak będziesz nim w Mielcu to daj znaka
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
model jest w natywnym formacie lighwave'a na nurbsach - bedzie wiec klopot by go skonwertowac do formatu akceptowanego przez cad-owskie aplikacje - moge 'zamrozic' nurbsy z smooth levelem na powiedzmy polowe i podeslac jako mesha w fornacie 3d studio albo jako dxf'a- bedzie sporo face'ow i nie gwarantuje czy aby materialy nie pokaszania sie. Niestety nie mam zadnego przyzwoitego programu do konwersji 3d.
Fajne viz i ciekawa architektura.
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
viz to głównie cad i cadowski renderer wiec nie powala ale robi sie szybko
pytam o ten model ze wzgledu na swapa którego robie - jesli model trzyma wymiary to mógłby być bardzo pomocny
a co do wnętrza to przypomina stare caprice (policyjne np )
pytam o ten model ze wzgledu na swapa którego robie - jesli model trzyma wymiary to mógłby być bardzo pomocny
AleXander pisze:zaje** jak będziesz nim w Mielcu to daj znaka
czyli potwierdza sie teza, ktora przedstawilem kiedys mojej pani - miniaka mozna pomalowac nawet plakatowka i nadal bedzie sliczny. I droga sprawa - bo zauwazylem, ze rozmawiam tu z kolegami zawodowo parajacymi sie grafika czy architektura - probowalem fotografowac miniaka roznej dlugosci obiektywami i stwierdzam, ze bryla samochodu ma fotkach najlepsze proporcje, gdy fotografuje sie 'dlugimi' obiektywami z 'zabiej' perspektywy lub z pewnej wysokosci. Objecuje zalaczyc kiedys fotki tak zrobione by zilustrowac zagadnienie
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Konrad K_2 pisze:viz to głównie cad i cadowski renderer wiec nie powala ale robi sie szybko
wymiary - modelowany byl w skali 1:1 z blueprintow - 100% zgodnosci geometrii z oryginalem nie bedzie nigdy - ludzkie oko i reka uzbroiona w mysze nie dorowna precyzji skanerom 3d. Niemniej jednak gdyby ktos myslal o zrobieniu np form do ksztaltowania prozniowego w celu wyprodukowania lekkich paneli przedniej czesci nadwozia z PMMA - chodzi o flipa - to model moglby byc dobrym punktem startowym. Ponadto zawsze mozna testowac pomysly na malowanie, grafike itp w 3d co jest oczywiscie fajna sprawa.
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
takiej dokładnośći zeby robić panele nie potrzebuje
raczej wirtualne wpasowywanie silnika i różnych komponentów bo na zywo schodzi długo i męcząco
raczej wirtualne wpasowywanie silnika i różnych komponentów bo na zywo schodzi długo i męcząco
Konrad K_2 pisze:takiej dokładnośći zeby robić panele nie potrzebuje
powinno dac rade - tyle czy ma to sens - bedziesz musial modelowac kazdy z tych silnikow, kolektorow itp., ktore zamierzasz w ten sposob testowac - co tez schodzi... tyle ze w ciepelku przed monitorem miast w zimnym garazu - co fakt to fakt.
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
zwłaszcza ze garaz nie ogrzewany a silnik wymodelowany juz mam , ale mini miałem tylko przekrój w 2d
dobra nie robie juz OT
powiedz tylko czy ten mini jest w polsce czy uk?
dobra nie robie juz OT
Konrad K_2 pisze:zwłaszcza ze garaz nie ogrzewany a silnik wymodelowany juz mam , ale mini miałem tylko przekrój w 2d
dobra nie robie juz OT
dobra wysle Ci mesha w 3ds - musze tylko dorwac sie do mojego pc - maila mam na Twojej stronie?
mini jest ze mna w uk - do Polski nie wybieramy sie - z roznych wzgledow, ale napewno nie z tego ,ze Skrapek nie dalby rady - dalby - tego jestem pewien
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt: