Mini Cooper 1.3MPI 97' - ŁDZ

Część forum poświęcona naszym Miniakom. Zanim założysz nowy post, zapoznaj sie z panującymi tu zasadami.

Moderator: flapjck1

Maciej

Re: Mini Cooper 1.3MPI 97' - ŁDZ

Post autor: Maciej »

Link do zdjęć, co myślicie?

http://picasaweb.google.com/11207877283 ... directlink

Auto wycenili na 5700 a odszkodowania przyznali 3200.

Maciek.
PROCu

Post autor: PROCu »

Wydaje mi się, że da się to ładnie zrobić, bałem się że podłoga będzie mocno pogięta i że uderzenie poszło na cały tył a tak pobieżnie patrząc to prawie całe uderzenie poszło na klapę.
Będzie żył
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

jeszcze zarobisz ... :grin: więc może ogarniesz ten bagażnik w środku !!! :twisted:
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Dobrą cenę dali jeszcze coś powinno zostać. Masz do wymiany klapę oraz daleko posuniętą korozję podłogi bagażnika (mocowania wózka) i należy to od razu zrobić. Dobry blacharz oceni czy nie warto przy okazji wymienić pasa tylnego z obramowaniem dolnej partii (w tym aucie było kilka rzeczy maskowanych i ze zdjęć nie widać dobrze co jest pod spodem).
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

Obejrzałem zdjecia. Gdyby było "gorzej" doradzał bym sprzedaż auta (w super stanie po lekkim puknięciu) i zsumowanie kasy za auto i szkodę. :smile:
Uszkodzenie jest niewielkie. Naprawiałem kilka miniaków z takimi a nawet poważniejszymi wgnieceniami tyłu. Tak jak napisali koledzy, bez dyskusji klapa do wymiany i prawa lampa. Osobiście doradzał bym również zamiast prostowania wycięcie fragmentu prawej strony tylnej ściany pod lampą i wstawienie nie uszkodzonej wytłoczki wyciętej z innego miniaka. Ten element pozornie da się "wyciągnąć i wyklepać" ale w praktyce już nie jest to takie proste dla średnio zdolnego blacharza. Mówię oczywiscie o naprawie bez nakładania w tym miejscu 2 kg szpachli. Co do zabierania się przy okazji za solidną naprawę blacharską podłogi bagaznika ?
Oczywiscie teoretycznie najłatwiej jest doradzać "komuś" zrób to. Ja mam nieco inne zdanie w tej konkretnej sytuacji. Naprawiał bym uszkodzenie powypadkowe i ewentualnie rzeczy które pojawią sie w trakcie tej naprawy.
Dlaczego ?
Jak zaczniesz "grzebać" w tych blachach z tyłu to okaże się ze trzeba rozebrać pół samochodu i robić kompletną blacharkę. To z kolei może oznaczać koniec jazdy i bardzo długi przestój auta. Za pół roku możesz powiedzieć - gdybym wiedział to bym nie zaczynał. :smile:

Z miniakiem i zresztą z każdym starym autem jest tak, że albo jeździmy i naprawiamy na bieżąco tylko to co się zepsuje, albo świadomie stawiamy, rozbieramy i robimy kompletną odbudowę od podstaw.
Decyzja czy teraz przyszedł na to czas należy do Ciebie.
Maciej

Cześć, dzięki za opinię wszystkim :). Jeśli chodzi o kompletny remont to na razie na pewno nie przyszedł na to czas :) kiedyś on nadejdzie ale do tego jest mi potrzebny własny duży garaż. Na razie będę się starał naprawić to co ta stłuczka ze sobą przyniosła.

Pozdrawiam,
Maciek.
Maciej

Czy ma ktoś schemat z czego składa się tył i jak poszczególne panele są łączone?
Maciek.
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Np na Limora.com znajdziesz rozrysowane wszystkie panele naprawcze do miniaka, ale ja się nie spotkałem ze schematami łączeń blach.

blachy tył z Limory
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

wszystko jest laczone na "zgrzew", zewnetrzne krawedzie do czegos sluza ;)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Maciej

Cześć,
Czy ktoś posiada Mini Owner's Workshop Manual i mógłby mi powiedzieć lub cyknąć zdjęcia spisu treści?

Pozdrawiam,
Maciek.
Awatar użytkownika
g00dMan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: g00dMan »

Maciej pisze:Cześć,
Czy ktoś posiada Mini Owner's Workshop Manual i mógłby mi powiedzieć lub cyknąć zdjęcia spisu treści?

Pozdrawiam,
Maciek.

sprawdź maila.
Nie jestem pewien czy o to chodziło na 100% dlatego wysłałem całość ;)
Maciej

Dzięki to może też się przyda. Chodzi mi jednak o Haynesa ( http://www.amazon.com/Haynes-Mini-Owner ... 82&sr=8-12)

Pozdrawiam,
Maciek.
Awatar użytkownika
wujazz22
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: wujazz22 »

podaj maila na priv mam to w pdf. "Haynes Mini owner workshop manual '59 do '69" i druga to "Haynes service and repair manual 1969 to 2001" Czyli razem pelen zakres 59-01 :-)

ps. juz wysylam... zapomnialem ze masz widocznego maila :-)
Szolders
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Szolders »

Wujazz, mam prośbę, mógłbyś mi wysłac mailem Haynes'a tego do 2001? Mam u siebie tylko do '96 a własnie najbardziej przyda mi się ten obejmujący MPi ;)

szolder@wp.pl
Back on the road...
Maciej

Dzięki.

Maciek.
ODPOWIEDZ