Klocki Hamulcowe - wymiana

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

bbbrk

Klocki Hamulcowe - wymiana

Post autor: bbbrk »

Niestety za chwile będę musiał wymienić klocki hamulcowe przód.
Czy warto zrobić to w ASO (koszt około 1 ooo zł )?

Czy lepiej kopić klocki w ASO i zamontować je w jakimś warsztacie (klocki + czujniki około 500 zł) ?
Macie może coś godnego polecenia w Warszawie, zamiast ASO (najlepiej sprawdzone)?

Czy w r56 trzeba ew, wykasować w komputerze coś po wymianie klocków? (w tej chwili mam około 400km i pokazuje service)

Przebiega auta 21 tys km.
Vilreen

Re: Klocki Hamulcowe - wymiana

Post autor: Vilreen »

Jak ja wymienialem klocki w aso (fakt ze R53 nie R56) to kosztowalo mnie to 600zł z jakims hakiem, nie pamietam jakim dokladnie. Wymienialem tylko z przodu.
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

bbbrk pisze:Niestety za chwile będę musiał wymienić klocki hamulcowe przód.

Czy lepiej kopić klocki w ASO i zamontować je w jakimś warsztacie (klocki + czujniki około 500 zł) ?
Macie może coś godnego polecenia w Warszawie, zamiast ASO (najlepiej sprawdzone)?

Czy w r56 trzeba ew, wykasować w komputerze coś po wymianie klocków? (w tej chwili mam około 400km i pokazuje service)

lepiej kupić nie w ASO zapłacić 250-300zł i mieć inne napisy na pudełkach, a klocki i czujnik takie same jak z ASO (to oczywiście na jedną oś), jak potrzebujesz to pomogę

zrobi to spokojnie jakiś inny warsztat, a skasowanie serwisu hamulców można zrobić samemu, bo w R56 już jest możliwość kasowania w komputerze pokładowym
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Marcin.

Post autor: Marcin. »

bbbrk pisze:Niestety za chwile będę musiał wymienić klocki hamulcowe przód.

Ja robiłem w ASO. Klocki 425, czujniki 93, wymiana 264 (ale były wymieniane również tarcze, więc koszt wymiany samych pewnie o połowe niższy)
bbbrk

Post autor: bbbrk »

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, zastanawia mnie w dalszym ciągu dlaczego taki dziwny koszt mi krzyknęli z wymianą... Hymmmmmmmm
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

może przód i tył, albo przód z tarczami

czemu taki drogi czujnik? zamawiałem raz w ASO i cena nie była dużo wyższa od tych w hurtowniach, czyli koło 60zł
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Voyth

Post autor: Voyth »

Mam pytanie - 1,5 roku temu wymieniałem sam tarcze i klocki w MINI One '02. Nie wymieniłem żadnych czujników. Czy czujniki w ogole występują w One ? :roll:
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

wystepuja, nie wymieniales bo nie starles klockow na tyle zeby zjechac czujniki - one moga byc wielokrotnego uzytku o ile nie zajedzie sie klockow do konca ( i tym samym czujnikow )
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Voyth

Post autor: Voyth »

Aha czyli tak to działa... dzięki za odpowiedź ;)
speedfight

Post autor: speedfight »

wymieniłem kilka dni temu klocki w tylnych kołach(ręczny blokował mi koło bo cały tłoczek wyszedł i nie wracał) od razu po wymianie nie zwracałem na nic uwagi a od wczoraj zauważyłem a w zasadzie usłyszałem że gdy jadę żółwim tempem coś tak jak by się tarło dźwięk podobny do tego jak by klocki były zdarte a tylne niedawno wymienione a przednich jest jeszcze jakieś 70%
gh0ly

Post autor: gh0ly »

ja kupilem jakis czas temu tarcze Brembo Oro nawiercane i Klocki DS performance i za tarcze i klocki zaplacilem 550zl :D do MCS R53 za wymiane dalem ze 150zl :)
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56 Cooper S 13'

Post autor: zimonK »

550 za komplet, czy za sztuke, bo już sam nie wiem? :smile: gdzie kupowałeś?
gh0ly

Post autor: gh0ly »

za komplet :)
340zl za 2 tarcze w IC a klocki mi za 200zl zalatwil kolega :)
Vilreen

Post autor: Vilreen »

To jakies dedykowane pod Mini czy po prostu uniwersalne pasujace? Bo sam sie zastanawiam nad zmiana tarcz i klockow nad cos lepszego od serii... Z tego co czytalem po necie to brembo oro maja calkiem niezle opinie... Co byscie polecali? Potrzebuje na normalne uzywanie na ulicy, nie szukam klockow na tor ktore pracuja dobrze dopiero po rozgrzaniu.
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: AleXander »

Tarcze ATE Power Disc + klocki EBC Green Stuff :)

polecam Żanee Qaleta
ODPOWIEDZ