Jaki olej silnikowy do mini cooper? i kilka innych pytan:)

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

miniMiniMini

Jaki olej silnikowy do mini cooper? i kilka innych pytan:)

Post autor: miniMiniMini »

Witam, jestem tu nowa, dlatego nie denerwujcie sie zbyt gdy cos napisze zle:)
mam kilka pytan do Was Forumowicze, poniewaz nie znalazlam zadnej konkretniejszej odpowiedzi na pytania, a przeszperalam praktycznie cale forum i spora czesc internetu.
Kupilam mini coopera 1.6 benzyna, 115 kM, 2003 rok. i w zwiazku z tym mam kilka pytan:

1. musze wymienic olej silnikowy a nie wiem na jaki,

(a mechanicy, u ktorych sie chcialam czegos dowiedziec tym bardziej nie wiedza. Wiem, ze byl taki temat, ale z tego co sie orientuje polecacie motul, mobil a jakos niebardzo castrol, ale sęk w tym, że nie wiem jakie symbole ma miec ten olej, zupelnie nie znam sie na olejach:) zreszta mozna sie tego spodziewac po dziewczynie:) samochod serwisowany byl wczesniej w aso, ale nie wiem jaki olej lali, a ja bede go wymieniac nie w aso. Okazalo sie ze oleju jest bardzo malo, to dodatkowo mnie zestresowalo..)

2. co jeszcze powinnam wymienic?

FILTR oleju? (czytalam, ze powinno sie go wymienic, najlepiej na oryginalny. Oryginalny filtr jest tylko w aso czy mozna go kupic gdzie indziej? nie orientujecie sie moze ile moze kosztowac?)

FILTR Paliwa? (oryginalny czy zamiennik? jest jakas roznica jak w przypadku filtra oleju?)

MIKROFILTR klimatyzacji? (czytalam o nim na stronie mini, ze wymieniaja go,ale nie wiem czy to trzeba wymieniac, czy oryginalny ma byc czy moze byc zamiennik?)

FILTR powietrza?

czy cos jeszcze powinno sie wymienic? niebardzo sie na tym znam, a widze ze Wy jestescie obyci w temacie.

dzieki za odpowiedzi.

pozdrawiam.
Azrael

Re: Jaki olej silnikowy do mini cooper? i kilka innych pytan:)

Post autor: Azrael »

Może napisz jaki przebieg ma Twoje Mini i co miało robione to będzie łatwiej podpowiedzieć co zmienić :)
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

jak polskie aso to po prostu zadzwon i spytaj jaki olej byl uzywany
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
miniMiniMini

Witam, dziekuje za odpowiedz :) co do dzwonienia do aso to z tego co czytalam na roznych stronach i na forum, ze oni zalewają castrol, a mi chodzi o to, że chcialabym żebyście mi poradzili jaki olej zamiast niego mozna zastosowac. Pisaliscie tu w jednym temacie o oleju, że castrola nie polecacie, że szybko znika i nie jest za dobry. Z tego wlasnie powodu chcialam zaczerpnac informacji. :)

Samochod przebieg ma okolo 73 000. Tamten przeglad byl robiony okolo rok temu, wymienione bylo sprzeglo, klocki i tarcze hamulcowe tylne, termostat, filtr oleju i olej (ale musze go wymienic, bo i tak jest go bardzo malo..) nie wiem dokladnie co jeszcze bo nie mam tej karteczki przy sobie, ale mniej wiecej to co napisalam.

inetresuje mnie glownie jaki olej silnikowy wlac i ktore filtry wymienic?

czy filtr paliwa i powietrza i jeszcze jakis moze?

czy te pozostale filtry tez powinny byc oryginalne czy niekoniecznie i moze to byc zamiennik? (chodzi mi o to, ze przy filtrze oleju zalecaliscie raczej oryginal, ze nie duzo drozszy, a lepszy i warto go kupic, dlatego pytam o te pozostale)

prosze o porade, bo chcialabym juz zakupic ten olej i filtry, i je wymienic i móc już jezdzic.

pozdrawiam.
speedfight

Post autor: speedfight »

Jak miałem R50 to zalałem go Mobilem. Teraz miniaki zalewam zalecanym Castrolem. Jedna i druga marka oleju jest dobra. Castrol jest bardzo drogi ale to pewnie dlatego że jest z najwyższej półki olejem.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2011, 12:45 przez speedfight, łącznie zmieniany 1 raz.
boldyn

Post autor: boldyn »

W swoim MINI mam CASTROL EDGE 5W30.
Na takim oleju auto jeździ od nowości, mam nawet dodatkowy litr oleju w specjalnym oryginalnym pokrowcu MINI, który wożę w bagażniku. Firma najwyraźniej przewidziała sytuację, ponieważ silniki MINI z założenia pochłaniają niewielką ilość oleju w trakcie eksploatacji.
Zapewne nie jest to regułą, ponieważ w moim przypadku nigdy nie musiałem korzystać z pięknie zapakowanego oleju, który mam w bagażniku:-)
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

speedfight pisze:Jak miałem R50 to zalałem go Mobilem. Teraz miniaki zalewam zalecanym Castrolem. Jedna i druga marka oleju jest dobra. Castrol jest bardzo drogi ale to pewnie dlatego że jest z najwyższej pułki olejem.
:shock:
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: AleXander »

pididi pisze:
speedfight pisze:Jak miałem R50 to zalałem go Mobilem. Teraz miniaki zalewam zalecanym Castrolem. Jedna i druga marka oleju jest dobra. Castrol jest bardzo drogi ale to pewnie dlatego że jest z najwyższej pułki olejem.
łączę się w bUlu i nadzieJI :D
speedfight

Post autor: speedfight »

AleXander pisze:
pididi pisze:
łączę się w bUlu i nadzieJI :D
"Prezydenty" też się mylą. Więc i ja mogę.
Dobrze że jest wśród Nas nauczyciel j.polskiego . :mrgreen:
Azrael

Castrol z serii EDGE na razie jest OK, ale po machninacjach Castrola z definicją oleju syntetycznego w latach 90 ja staram się unikać. (Castrol wywalczył sobie przed sądem prawo do sprzedawania oleju z serii RS w wersji z przetworzoną bazą mineralną jako syntetycznego). Ja osobiście polecam Motula, ale wiem ze to nie jest masowy produkt więc nie każdy może chcieć bo na stacji benzynowej nie kupi. Niemniej my zalaliśmy Motula do paru Mini i tak jak w innych autach nie mam zastrzeżeń.
miniMiniMini

Ja osobiście polecam Motula, ale wiem ze to nie jest masowy produkt więc nie każdy może chcieć bo na stacji benzynowej nie kupi. Niemniej my zalaliśmy Motula do paru Mini i tak jak w innych autach nie mam zastrzeżeń.

a jakie powinien miec parametry taki olej bo wiem ze sa rozne (dla przykladu bo nie wiem jak to sie fachowo nazywa to oznaczenie np. 0w30 ) ? a ja niebardzo wiem jaki bedzie odpowiedni. :)

pozdrawiam.
Azrael

miniMiniMini pisze:
Ja osobiście polecam Motula, ale wiem ze to nie jest masowy produkt więc nie każdy może chcieć bo na stacji benzynowej nie kupi. Niemniej my zalaliśmy Motula do paru Mini i tak jak w innych autach nie mam zastrzeżeń.

a jakie powinien miec parametry taki olej bo wiem ze sa rozne (dla przykladu bo nie wiem jak to sie fachowo nazywa to oznaczenie np. 0w30 ) ? a ja niebardzo wiem jaki bedzie odpowiedni. :)

pozdrawiam.
Tu masz opcje z konfiguratora:

Best Specific LL-04 5W-40
Better 8100 X-clean 5W-40
Good 8100 X-cess 5W-40

Myślę że oba oleje z serii 8100 są w porządku wyborem. Jest też seria 300V, to oleje wyczynowe i do Coopera S którego mieliśmy do testów laliśmy taki (używamy ich do mocnych Subaru i Mitsubishi) ale do zwykłego wolnossącego silnik zapewne są pewnym overkillem.
miniMiniMini

Dzieki za odpowiedzi :) czyli castrol albo motul proponujecie? znazlam motula w kilku sklepach internetowych (nie wiem czy moge tu linki wkleic?) w cenie okolo 190zl za 5 l. czy to normalna cena czy raczej podejrzana?

jeszcze mam pytanie, bo nie wiem czy dobrze rozumiem

e. Autres recommandations, Engine (Petrol): -20°C à 10°C, EOP BMW LL01 10W-30; -20°C à 20°C, EOP BMW LL01 10W-40; >-15°C, EOP BMW LL01 15W-40; <10°C, 8100 X-cess 5W-40; <0°C EOP BMW LL01 5W-20 - co to za temperatury? czy powinnam sie nimi kierowac wybierajac olej?

czyli 8100 X-cess jest najlepszy?
gdzies czytalam na forum, ze ktos kupil i x-cleana i c-cessa, ale nie rouzmiem dlaczego? czy to trzeba i ten i ten ? wynikalo ze obydwu uzyje, tylko nie wiem po co?

przepraszam za takie pytania byc moze smieszne, ale nie znam sie na olejach :)

pozdrawiam.
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

na ulicy janowskiej maja jakiegos motula
miniMiniMini

Dzieki za informacje :) weszlam na ich strone, ale maja w budowie sklep wiec nic sie nie dowiedzialam, najwyzej jutro zadzwonie i cos dowiem. Alan a Ty masz motula? a jakiego? :)

pozdrawiam.
ODPOWIEDZ