Wymiana żarówek w panelu ogrzewania R50
Wymiana żarówek w panelu ogrzewania R50
Witam
Może ktoś wymieniał spalone żarówki podświetlające pokrętła od nawiewów w R50?
Prosiłbym o rade jak się zabrać do tematu żeby czegoś nie pourywać.
Może ktoś wymieniał spalone żarówki podświetlające pokrętła od nawiewów w R50?
Prosiłbym o rade jak się zabrać do tematu żeby czegoś nie pourywać.
Re: Wymiana żarówek w panelu ogrzewania R50
Dawno dawno temu to robiłem. Jak dobrze pamiętam to trzeba cienkim śrubokrętem ściągnąć te trzy pokrętła pod nimi są śrubki które trzeba odkręcić. Jeśli to nie wystarczy do wymiany to trzeba odkręcić te dwa srebrne plastiki pionowe
Dzięki !
Jutro próba . Tak myślałem że oprócz srebrnych paneli po bokach coś jeszcze trzyma!
Jutro próba . Tak myślałem że oprócz srebrnych paneli po bokach coś jeszcze trzyma!
speedfight pisze:Dawno dawno temu to robiłem. Jak dobrze pamiętam to trzeba cienkim śrubokrętem ściągnąć te trzy pokrętła pod nimi są śrubki które trzeba odkręcić. Jeśli to nie wystarczy do wymiany to trzeba odkręcić te dwa srebrne plastiki pionowe
Źle pamiętasz... albo tego nie robiłeś w R50/53. Jeśli masz pakiet schowek - musisz pociągnąć do siebie i opuścić obudowę pod kierownicą. Następnie poluzować wszystkie plastiki - przy prędkościomierzu, obrotomierzu, poduszkę pasażera. Odkręcić pionowe kolumny i je delikatnie wyjąć spod plastiku przy prędkościomierzu. Następnie musisz wysunąć radio, ponieważ te panele wzajemnie się blokują. Dalej już jakoś pójdzie, tylko nie obracaj pokrętłami jak będziesz zdejmował panele, bo pogubisz kulki. Żarówki to T5. Miłej zabawy
a właśnie coś mi się poprzypominało. Tylko ja t zrobiłem bez tego poluzowania wszystkich plastików bo te dwa pionowe udało mi się jakoś wyjąc. A robić robiłem dobre 2 lata temu.
Panowie!!! To w końcu jak? wyciągac pokrętła czy nie?
A napisał Ci ktoś, że musisz albo nie musisz zdejmować pokrętła, że tak się dziwisz ? I tak będziesz musiał z tego co pamiętam...
eljotkce pisze:Panowie!!! To w końcu jak? wyciągac pokrętła czy nie?
Po pierwsze nie krzycz.
Pokrętła będziesz musiał zdjąć na pewno.
Ale zanim to zrobisz pobaw się z odkręceniem tych dwóch srebrnych słupków które są przykręcone z boku dwoma śrubkami każdy. Zapewniam Cie że po odkręceniu da się je wyciągnąć bez rozwalania reszty plastików. Jak już zdejmiesz to zauważysz że każde z "instrumentów" radio, konsola od dmuchawy i konsola przełączników są osobno przykręcone śrubkami na imbus.Później zdejmij pokrętła.
Wiadomo że konsola dmuchawy jest zawsze na środku tzn pod radiem a nad przyciskami szyb itp, ale żeby dostać się do niej od drugiej strony, musimy wymontować radio. (Nie bój się radio nie ma kodu - więc możesz je odpiąć) Jak już to zrobisz, będziesz miał dostęp do żarówek.
Wystarczy?
Po kolei:
Doszedłem do etapu zdjęcia słupków bocznych od konsoli centralnej. Wyjąłem radio, sterowanie szybami itp. Środkowy panel z nawiewem, można wysunąć jedynie do tyłu (z przodu są zaczepy które fiksują panel w odpowiedniej pozycji). Nie jestem w stanie wyjąć konsoli nawiewu, bo ograniczają ją od środka przewody i linki od pokrętła kierunku nawiewu (w którym to zresztą przepaliła się żarówka). Wersja jest bez schowka (półka) więc podrzućcie co jeszcze muszę wykręcić, żeby wyjąć konsolę nawiewu i ew jak wygląda potem "otwieranie" jej w celu wymiany żarówki.
Etap do którego doszedłem..
Doszedłem do etapu zdjęcia słupków bocznych od konsoli centralnej. Wyjąłem radio, sterowanie szybami itp. Środkowy panel z nawiewem, można wysunąć jedynie do tyłu (z przodu są zaczepy które fiksują panel w odpowiedniej pozycji). Nie jestem w stanie wyjąć konsoli nawiewu, bo ograniczają ją od środka przewody i linki od pokrętła kierunku nawiewu (w którym to zresztą przepaliła się żarówka). Wersja jest bez schowka (półka) więc podrzućcie co jeszcze muszę wykręcić, żeby wyjąć konsolę nawiewu i ew jak wygląda potem "otwieranie" jej w celu wymiany żarówki.
Etap do którego doszedłem..
Musisz podważyć czymś czarny panel który zakrywa pokrętła i go zdjąć o ile dobrze pamiętam. Potem jakoś musisz powsuwać te białe wystające bolce i wysunąć panel sterowania nawiewami i między pokrętłami będą żarówki, ale żeby śię do nich dostać należy jeszcze zdjąć przezroczystą osłonkę... ogólnie straszna robota
http://www3.picturepush.com/photo/a/642 ... s/a008.jpg
http://www3.picturepush.com/photo/a/642 ... s/a011.jpg
http://www3.picturepush.com/photo/a/642 ... s/a008.jpg
http://www3.picturepush.com/photo/a/642 ... s/a011.jpg