Mini Cooper 1.3MPI 97' - ŁDZ
Moderator: flapjck1
Re: Mini Cooper 1.3MPI 97' - ŁDZ
Witam wszystkich,
Nareszcie dostałem forse z ubezpieczenia, więc mogę się zabrać za naprawę. No i oczywiście mam kilka pytań.
1. Czy bardzo skomplikowana będzie wymiana panela jak na zdjęciu?
2. Czy jak się wytnie stary by wstawić nowy to mogą wyjść kwiatki z podłogą bagażnika, derastyczne do tego stopnia że ją też trzeba będzie zrobić?
Nareszcie dostałem forse z ubezpieczenia, więc mogę się zabrać za naprawę. No i oczywiście mam kilka pytań.
1. Czy bardzo skomplikowana będzie wymiana panela jak na zdjęciu?
2. Czy jak się wytnie stary by wstawić nowy to mogą wyjść kwiatki z podłogą bagażnika, derastyczne do tego stopnia że ją też trzeba będzie zrobić?
- Załączniki
-
- panel tył.JPG (7.82 KiB) Przejrzano 4043 razy
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Po co chcesz wymieniać ten panel skoro można go wyklepać.
Do wymiany jest tylna klapa.
Do wymiany jest tylna klapa.
Średnio mam ochotę na wyklepanie i szpachle...
- Załączniki
-
- 1.JPG (73.97 KiB) Przejrzano 4035 razy
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Daj spokój, myślisz że jak wstawisz nowy element to nie trzeba będzie miejsc spawów szpachlować?
Tak jak pisze Piotr, to jest do wyciągnięcia, zdrowe blachy - ja bym tego nie wycinał, chyba że bardzo chcesz. Poza tym Szpachla nie jest jedynym rozwiązaniem, jest jeszcze cyna i ołów.
Ale i tak decyzja należy do Ciebie.
Tak jak pisze Piotr, to jest do wyciągnięcia, zdrowe blachy - ja bym tego nie wycinał, chyba że bardzo chcesz. Poza tym Szpachla nie jest jedynym rozwiązaniem, jest jeszcze cyna i ołów.
Ale i tak decyzja należy do Ciebie.
Zawodowy Szyderca
Saint pisze: Poza tym Szpachla nie jest jedynym rozwiązaniem, jest jeszcze cyna i ołów.
Cyna i ołów zamiast szpachli ?
Maciek.
- cjango
- Klubowicz
- Posiadane auto: 95' 1.3SPI PDM
no kiedyś nie było szpachli, a była cyna. Ale ciekawe ile ludzi jeszcze umie robić takie rzeczy.
- forki
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini 1.3 SPI 95r
Cyny juz większość unika bo trzeba umieć dobrze "odgazować".
jeśli bedzie dupa nie blacharz to będziesz miał dużo szpachlu, ale jesli umiejętnie wyklepie to nie, a widze ze nie było by tak źle z klepaniem tak jak mówi se7en więz z wymianą dał bym sobie spokój
Cześć.
Miniak trafił w końcu do naprawy. Poniżej pierwsze zdjęcia.
https://picasaweb.google.com/1120787728 ... directlink
P.S.
Jak widzę jak ten gość to robi to mocno się zastanawiam, no ale może rozwiejecie moje wątpliwości, no albo je potwierdzicie .
Pozdrawiam,
Maciek.
Miniak trafił w końcu do naprawy. Poniżej pierwsze zdjęcia.
https://picasaweb.google.com/1120787728 ... directlink
P.S.
Jak widzę jak ten gość to robi to mocno się zastanawiam, no ale może rozwiejecie moje wątpliwości, no albo je potwierdzicie .
Pozdrawiam,
Maciek.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
1) w gornych progach robi latki - bardzo zle - ten element jest smiesznie tani i wymienia sie calosc
2) pilnuj go zeby ci nie zaszpachlowal laczen blotnikow z podszybiem
3) laczenia blotnikow z pasem przednim sa zaspawane z wierzchu? jakies takie punkty widze? to jest bardzo zle jak jest spaw, ta sama uwaga jw.
4) lewe przednie nadkole ( a wlasciwie wneka ) kaz mu zerwac to badziewie ktorym zapacykowal + stare zabezpieczenie w okolicach miejsc robionych i wyczyscic jak nalezy - dam se reke uciac ze nic nie zrobil z korozja w tamtym miejscu
5) prawe przednie nadkole jw
6) cholera wszystkie nadkola jw
7) poza tym niech zdejmie wozek tyl i przod, nad tylnym pewnie bedzie korozja w okolicach konca podlogi, + wozek zgnity od gory, a pod przednim podloga pod tylnymi lapami popekana zapewne :d szczyty wnek kol tylnych do sprawdzenia - tam mpi koroduja bardzo intensywnie
pokrotce tyle
2) pilnuj go zeby ci nie zaszpachlowal laczen blotnikow z podszybiem
3) laczenia blotnikow z pasem przednim sa zaspawane z wierzchu? jakies takie punkty widze? to jest bardzo zle jak jest spaw, ta sama uwaga jw.
4) lewe przednie nadkole ( a wlasciwie wneka ) kaz mu zerwac to badziewie ktorym zapacykowal + stare zabezpieczenie w okolicach miejsc robionych i wyczyscic jak nalezy - dam se reke uciac ze nic nie zrobil z korozja w tamtym miejscu
5) prawe przednie nadkole jw
6) cholera wszystkie nadkola jw
7) poza tym niech zdejmie wozek tyl i przod, nad tylnym pewnie bedzie korozja w okolicach konca podlogi, + wozek zgnity od gory, a pod przednim podloga pod tylnymi lapami popekana zapewne :d szczyty wnek kol tylnych do sprawdzenia - tam mpi koroduja bardzo intensywnie
pokrotce tyle
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
na pewno zacznie korozja szybko wyłazić, pierwsze miejsce to będzie właśnie popękane łączenie przedniego pasa z błotnikiem i tam zaczną się rdzawe zacieki, reszta to kwestia czasu...
Dzięki za rady. Pierwsza sprawa co do tego górnego progu to tak robi tam łatkę ale nie mam kasy na to by to wymienić w całości; gość zdziera zemnie mnóstwo kasy a jak widzicie robi to bardzo niechlujnie (chociaż by te nadkola, wziął pędzel i machnął od niechcenia :/). Co do łączenia pasa przedniego z nadkolami, to to było już tak zrobione kiedy kupowałem auto, teraz już nic z tym nie zrobię. Co do szczytów nadkoli tył, nie mam zdjęcia ale przy zbiorniku paliwa była dziura jak pięść i wstawił wstawkę (postaram się o zdjęcia), po drugiej stronie nadkole jest ok.
Dobra zwijam się, jak będę miał coś więcej to wrzucę.
Pozdrawiam,
Maciek.
Dobra zwijam się, jak będę miał coś więcej to wrzucę.
Pozdrawiam,
Maciek.
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
nie widzi mi się to robota ... szkoda kasy i miniaka ... lepiej dołożyć i zrobić dobrze. Ale jak nie masz kasy to trudno ... trochę pojeździ tylko miej świadomość,że pod spodem, z zakamarkach, pod starym barankiem gnije.